spot_img
spot_img

Επιτυχημένη η ημερίδα για τα «Χρηματοδοτικά εργαλεία της αγροτικής ανάπτυξης» από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας

Με απόλυτη επιτυχία και με την παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιου Στύλιου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στο «Πολύκεντρο» Αιγίου η Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης και ο ρόλος των αγροδιατροφικών προϊόντων στην τοπική οικονομία» και η οποία εντάχθηκε στο πλαίσιο ανάδειξης των δράσεων της ΠΔΕ  για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, έχοντας ως επίκεντρο το νέο γεωργό αλλά και τον επαγγελματία αγρότη.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας ο κ. Στύλιος τόνισε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα. «Καθημερινά εργαζόμαστε για να κάνουμε πράσινο και ψηφιακό τον πρωτογενή τομέα, μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα αναζωογόνησης της ελληνικής υπαίθρου. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε τους επαγγελματίες του αύριο, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στη χώρα μας και θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια, ώστε να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη αλλά και στην ανάκαμψη που όλοι τόσο πολύ επιθυμούμε», είπε ο Υφυπουργός γεωργικής Ανάπτυξης.

Ακολούθως έκανε αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που «τρέχει» η ελληνική Πολιτεία. Το μεν πρώτο είναι το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου ο Έλληνας αγρότης μπορεί να δανειστεί από 10.000 έως 5 εκατομμύρια ευρώ, με πολύ μικρά επιτόκια στα οποία συμβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το δεύτερο είναι το πρόγραμμα των μικροπιστώσεων, μέσω του οποίου οι παραγωγοί μπορούν να δανειστούν από 3.000 έως 20.000 ευρώ, χωρίς καμία εγγύηση, καθώς το Υπουργείο είναι ο εγγυητής για αυτά τα μικρά δάνεια.

Πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πάρει την θέση που του αξίζει, αρκεί να υπάρξει εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας, να ενισχυθεί η εξωστρέφεια, να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ενσωματώνοντας την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, να αξιοποιηθεί το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό ούτως ώστε να παρέχονται εξειδικευμένες γνώσεις στους αγρότες και τα συλλογικά σχήματα λειτουργίας τους όπως οι ομάδες παραγωγών, να υπάρξει συνεργασία με τους δήμους, λοιπούς φορείς και τους αγρότες για τη συνδιοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης για τα Π.Α.Α., εκδηλώσεων και γιορτών αγροτικών προϊόντων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με σκοπό την ενημέρωση, την ανάδειξη των προϊόντων μας, αλλά και την απόκτηση ενιαίας ταυτότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Φαρμάκης δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος, οι συνεργάτες του αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα κινηθούν στο μέλλον με ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς και, εκμεταλλευόμενοι κάθε χρηματοδοτικό πόρο, θα συνεχίσουν να δείχνουν στους πολίτες το καλό και εξωστρεφές πρόσωπο της αγροτικής παραγωγής. 

Στην Ημερίδα είχε προσκληθεί και επρόκειτο να απευθύνει χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό. Με μήνυμά του, που ανέγνωσε ο συντονιστής, Αιγιώτης δημοσιογράφος Μιχάλης Μπέσκος, χαρακτήρισε ως απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας την ισχυροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα με την παράλληλη ανάδειξη των αγροδιατροφικών μας θησαυρών. Υπενθύμισε, δε, ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή σε προτάσεις, ιδέες και παρατηρήσεις που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός καλύτερου μέλλοντος για τους παραγωγούς της Δυτικής Ελλάδας.  

Την Α΄ Συνεδρία με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης» άνοιξε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής, συντονισμού των παραγωγικών τάξεων για θέματα συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, που ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας ότι αποτελεί κοινή αντίληψη ότι ο πρωτογενής μαζί με τον τριτογενή τομέα είναι εκείνοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας που μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης.

Επιχειρηματική επιλογή το αγροτικό επάγγελμα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο όραμα που έχουν ο Περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του έτσι ώστε το αγροτικό επάγγελμα να αποτελεί στο εξής επιχειρηματική επιλογή και όχι ανάγκη για επιβίωση. Αυτό περιλαμβάνει α) τη σύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση και την εμπορία, για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand name πάνω σε αγροτικά τοπικά προϊόντα και να ενισχυθούν οι εξαγωγές, β) τη δημιουργία ενός σύγχρονου προφίλ του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας που θα διαθέτει κατάρτιση και γνώση, γ) την ανάδειξη του αγροτικού επαγγέλματος σε προϊόν ελεύθερης και συνειδητής επιλογής και όχι επιλογή ανάγκης για επιβίωση, δ) τη σύνδεση των εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων της ελληνικής γης με την υγεία, την ευζωία, τον πολιτισμό, την παράδοση, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, ε) την αξιοποίηση στο μέγιστο των ενωσιακών πόρων δημιουργώντας συνέργειες με εθνικά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών.

Δεύτερος ομιλητής στην Α΄ Συνεδρία ήταν ο Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ευθύμιος Τσιατούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύο εμβληματικά, όπως τα χαρακτήρισε, Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που «τρέχουν» αυτό το διάστημα, δηλ. στο Μέτρο των Νέων Γεωργών και το Μέτρο Σχεδίων Βελτίωσης.

Ως προς το πρώτο Μέτρο, διευκρίνισε ότι επί της ουσίας πρόκειται για ένα γεωργικό startup καθώς για πρώτη φορά στην πρόσκληση που αξιολογείται αυτόν τον καιρό δόθηκαν από 35.000 έως 40.000 ευρώ, ενώ παλιότερα το ποσό κυμαινόταν από 17.500 έως 22.500 ευρώ. Αυτό έγινε προκειμένου ο Νέος Γεωργός να μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα που απαιτούνται για να στήσει την εκμετάλλευσή του. Επίσης, για πρώτη φορά η Πολιτεία έδωσε 525 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση που δημιουργήθηκε από τους Νέους Γεωργούς.

Ως προς τα Σχέδια Βελτίωσης, έκανε γνωστό ότι αυτό το διάστημα ετοιμάζεται η πρόσκληση με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες των Νέων Γεωργών. Επιλέξιμοι είναι όσοι Γεωργοί μπορούν να εξασφαλίσουν βεβαίωση από το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ότι είναι επαγγελματίες Γεωργοί. Οι επενδύσεις που καλύπτονται αφορούν οτιδήποτε είναι απαραίτητο σε μία γεωργική εκμετάλλευση, εκτός από την αγορά ζώων και τον ΦΠΑ, ενώ για πρώτη φορά υπό όρους που θα ανακοινωθούν σύντομα θα είναι επιλέξιμη και η αγορά γης μέχρι ένα ποσοστό του Σχεδίου Βελτίωσης.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πρόσκληση θα έχει μεγάλη επιτυχία καθώς θα υπάρχουν 14.000 Νέοι Γεωργοί εγκεκριμένοι με σημαντική ιδία συμμετοχή.

Επόμενος προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Σταύρος Βέρρας, που χαρακτήρισε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο των επενδύσεων στην αγροδιατροφική αλυσίδα της χώρας.

Ενδεικτικά ανέφερε: 1) Για τα Σχέδια Βελτίωσης: Το 2021 πληρώθηκαν 11 εκατομμύρια ευρώ σε 300 δικαιούχους επενδυτές, ενώ από τις αρχές του 2022 έως και σήμερα έχουν ήδη πληρωθεί πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ σε 250 επενδυτές δικαιούχους. 2) Για τους Νέους Γεωργούς του 2016: Έχουν ήδη καταβληθεί 30 εκατομμύρια ευρώ σε 1.726 δικαιούχους. 3) Για τους Νέους Γεωργούς του 2021: Με συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 63,1 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 19 εκατομμύρια σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Επίσης, η Δυτική Ελλάδα είναι η τρίτη Περιφέρεια σε αιτήσεις στήριξης καθώς έχουν κατατεθεί 2.242.

Ο ρόλος των αγροδιατροφικών προϊόντων στην τοπική οικονομία

Ακολούθησε η Β΄ Συνεδρία με θέμα «Ο ρόλος των αγροδιατροφικών προϊόντων στην τοπική οικονομία», με τέσσερις προσκεκλημένους ομιλητές, πρώτος εκ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, που αναφέρθηκε κυρίως στις προωθητικές ενέργειες που κάνουν από κοινού Περιφέρεια και Επιμελητήριο για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. «Δείξαμε, δείχνουμε και θα εξακολουθούμε να δείχνουμε ένα πολύ καλό πρόσωπο σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιδιώκοντας διαύλους επικοινωνίας με νέες αγορές, έτσι ώστε τα τοπικά προϊόντα να… ταξιδέψουν παντού! Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα υλοποιούμε ένα πρόγραμμα προώθησης των εξαιρετικών οίνων μας σε Ιαπωνία και Κορέα. Θέλω να πιστεύω πως, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν και οι συνεργασίες με τις δύο αυτές μακρινές χώρες», επισήμανε ο κ. Μαρλαφέκας, εκφράζοντας, τέλος, την αναγκαιότητα σύνδεσης της παραγωγής με τον Τουρισμό, ο οποίος, όπως είπε, είναι η κινητήρια δύναμη εκτόξευσης των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

Τη «σκυτάλη» στο βήμα ακολούθως έλαβε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Σάββας Βλάχος, χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη υπηρεσία ως τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του παραγωγού και του Υπουργείου. «Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε γίνει «ένα» με τους παραγωγούς της περιοχής, με τους οποίους μοιραζόμαστε τη χαρά μα και τους προβληματισμούς τους. Είναι χαρά όλων των υπαλλήλων  να δημιουργείτε επιχειρήσεις. Εμείς, ως υπηρεσίες της Περιφέρειας, χαιρόμαστε και συγκινούμαστε όταν έχουμε βοηθήσει, έστω και στο ελάχιστο, να ορθοποδήσετε. Είναι μεγάλο πράγμα οι νέοι να μένουν στον τόπο μας, κάτι που σημαίνει ότι και τα χρήματα μένουν στον τόπο μας! Στόχος όλων μας είναι να εξακολουθεί να υπάρχει ζωή στην ύπαιθρο. Μόνο έτσι θα είμαστε όλοι ευτυχισμένοι!», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βλάχος.

Επόμενος εισηγητής ήταν ο Αθανάσιος Καλογεράς (Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων), ο οποίος παρουσίασε (μέσω power point) την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Ελλάδας, το εργαλείο δηλ. προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων αλλά και των προϊόντων ΠΟΠ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Επισήμανε ότι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι αστική και μη κερδοσκοπική εταιρεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, διοικείται από 9μελές Δ.Σ., μέλη της έχει φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και επιμελητηριακούς – ερευνητικούς φορείς, ενώ μπορεί να δεχθεί νέες ιδέες και προτάσεις με στόχο την προώθηση ακόμα περισσότερων προϊόντων. 

Την Ημερίδα έκλεισε η οινοποιός Εριφύλη Παρπαρούσση που έκανε γνωστές τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και υλοποίησαν από κοινού η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο και η ελληνική Πρεσβεία και οι οποίες είχαν να κάνουν με την προώθηση των τοπικών οίνων σε Ιαπωνία και Κορέα. «Είμαστε στην αρχή ακόμα για το άνοιγμα της συγκεκριμένης αγοράς, τις ιδιαιτερότητες της οποίας ανακαλύπτουμε σιγά – σιγά. Αλλά, όμως, έχει και πολλές προκλήσεις! Θεωρώ ότι με τον… καλοκουρδισμένο μηχανισμό που έχουμε μεταξύ μας αναπτύξει, το εγχείρημα θα πετύχει!», είπε η κ. Παρπαρούσση.

Στην Ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραϊσκος, Στράτος Βαρδάκης και Μαρία Σταυροπούλου, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Δημήτρης Ντερντές, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αιγίου Θανάσης Γεωργάκης, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και φορέων της Αιγιάλειας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ημερίδα On Demand πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img