spot_img
spot_img

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Ανάπτυξης για αυξημένο ρεύμα και λιπάσματα

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Ανάπτυξης (Νίκης 5-7 Σύνταγμα) έχει οργανώσει η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών την Τετάρτη 2 Μάρτη, στις 6 μ.μ., λόγω των αυξήσεων σε αγροτικό ρεύμα, καύσιμα και καλλιεργητικά εφόδια.

Η Επιτροπή επισημαίνει την αναγκαιότητα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών, καθώς όπως αναφέρει, «είμαστε σχεδόν δύο εβδομάδες έπειτα από την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα και φανέρωσε τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού με δρόμους αποκλεισμένους και περιοχές ολόκληρες χωρίς ρεύμα για 24ωρα καθώς και ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες».

Υπογραμμίζει, ακόμα, ότι «το ίδιο κράτος που είναι πολύ ικανό όταν θέλει να εισπράξει χρέη, να προωθήσει αντιλαϊκούς νόμους όπως αυτόν που ψήφισε πρόσφατα για τις λαϊκές αγορές που δεν πήρε κανένα μέτρο στελέχωσης των νοσοκομείων με γιατρούς και νοσηλευτές, γιατί θεωρεί την κάλυψη των δικών μας αναγκών κόστος, με αποτέλεσμα να ζούμε με τον φόβο τι θα συμβεί εάν αρρωστήσουμε καθώς ξέρουμε όλοι μας τι επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο δημόσιο σύστημα Υγείας που ανακεφαλαιοποιεί κάθε τόσο τις τράπεζες, που υπογράφει λεόντειες συμβάσεις με κλινικάρχες και παραχωρησιούχους σε Αττική Οδό και Εθνικές Οδούς και που απελευθερώνει την τιμή του ρεύματος ενώ εξασφαλίζει εγγυημένα κέρδη για τους επενδυτές στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και “εύλογα κέρδη” στα διαγνωστικά κέντρα που θησαυρίζουν».

Σχετικά με το αγροτικό ρεύμα, το πετρέλαιο και τα λιπάσματα τονίζει, «όλοι μας βλέπουμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα να δυσκολεύει, να ζούμε με την αγωνία εάν θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, εάν θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα. Νιώθουμε στο πετσί μας την “απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας” και τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση. Ήδη η βενζίνη φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο πάνω από το 1,60, το κόστος του ρεύματος έχει διπλασιαστεί, το ίδιο και οι τιμές στα λιπάσματα και τα υπόλοιπα εφόδια που χρησιμοποιούμε για την καλλιέργεια των λαχανικών και φρούτων που πουλάμε στους πάγκους μας. Συγκεκριμένα, οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί από 40-130%, τα γεωργικά φάρμακα 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 150%, επίσης οι τιμές στο νάιλον και τα σίδερα που χρησιμοποιούμε στα θερμοκήπια πάνω από 60%».

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ «η κυβέρνηση αξιοποιώντας τον αναχρονιστικό κανονισμό του δεν μας αποζημιώνει στο 100% και χωρίς προϋποθέσεις για τις καταστροφές που είχαν οι καλλιέργειές μας από την πρόσφατη κακοκαιρία, γι’ αυτό και έχουν βγει οι αγρότες στο δρόμο του αγώνα».

Αιτήματα Επιτροπής Αγώνα Λαϊκών Αγορών

  • Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα και επιδότηση στο σύνολο των αυξήσεων των λογαριασμών της ΔΕΗ χωρίς κρυφές χρεώσεις.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας που πωλούνται στη λαϊκή αγορά.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Απαλλαγή της καταβολής του ημερήσιου δικαιώματος για το διάστημα της κακοκαιρίας που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να προσέλθουμε κανονικά στη δουλειά μας.
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img