spot_img

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών για τις 19.11.2021

Το Τμήμα Στατιστικής & Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εξέδωσε τα επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για τις 19.11.2021 (δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στα συνημμένα αρχεία).

H εξαγωγή επιτρ. σταφυλιών ανέρχεται σε 58.850 τ.-13,9%. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώνεται και στην περιοχή της Καβάλας μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής. Η αξιολόγηση της εκστρατείας μέχρι σήμερα είναι προβληματική για τις κύριες ποικιλίες, αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Πορτοκάλια και μανταρίνια

Συνεχίσθηκε η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η έναρξη αυτής της περιόδου εσπεριδοειδών χαρακτηρίστηκε από χαμηλή ζήτηση  αντιμετωπίζοντας  δυσκολίες στην πώληση. Ειδικώς για τα πορτοκάλια, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές στην αρχή και οι τιμές πολύ χαμηλές, κυρίως λόγω εισαγωγών από το νότιο ημισφαίριο. Η αύξηση της ζήτησης είναι απαραίτητη προς κάλυψη της αύξησης του κόστους παραγωγής και μεταφοράς. Ο καιρός έχει γίνει πιο κρύος νωρίτερα φέτος, κάτι που είναι θετικό και αντικατοπτρίζεται στην αύξηση της ζήτησης και της αξίας πώλησης των προϊόντων. Δυστυχώς και φέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων  εσπεριδοειδών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτοπίζοντας από τις αγορές της Ρουμανίας & Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες με συνέπεια την δυσφήμιση των ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών στους καταναλωτές αυτών των χωρών.

Μήλα

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-19/11/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 20.421 τ. με ιδιαίτερη επισήμανση ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 15.660 τόνους εκ των οποίων 12.877 από Βόρεια Μακεδονία. Ιδιαίτερη είναι η εντύπωση ότι οι κύριες περιοχές εξαγωγής και εισαγωγής τους είναι η Πέλλα(Εξαγ.6987 τ. Εισ. 6963 t. και η Ημαθία(Εξαγ.3302 τ.Εις.4748 τ.). Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ακτινίδια

Από 1/9/2021 έως και 19/11/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ. για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 52.760 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία 29.053 τ. ήτοι το 55% των εξαγωγών τους  

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.

ΔΗΛΩΣΗ INCOFRUIT

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των εξαγωγών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit-Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σημείωσε τα εξής:

Παρά την έκδοση απόφασης του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Εντατικοί έλεγχοι σε αποστελλόμενα στην Ε.Ε. φορτία ακτινιδίων» εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο

Το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TGUE), που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία ακύρωσε μέρος της γεωργικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, και συγκεκριμένα αυτή που αφορούσε τη διεύρυνση προς τις δυτικές Σαχάρα των προτιμήσεων που δόθηκαν στο Μαρόκο, ώστε μέχρι να επιλυθεί αυτή η διαφορά, τουλάχιστον ένα χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα παραμείνουν ίδια για τις μαροκινές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κηπευτικών από τη Δυτική Σαχάρα, οι οποίες, πιστεύουμε ότι βλάπτουν τον κοινοτικό παραγωγικό τομέα, καθώς τα ίδια προϊόντα, με τη ίδια ημερολογιακά παραγωγή καιι χωρίς οι συνθήκες ανταγωνισμού στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό τομέα … να είναι ίδιες. 

Η αύξηση στο κόστος παραγωγής και επεξεργασίας των ενωσιακών νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων, (εργατικών, καλλιεργητικών δαπάνών συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών και του μάρκετινγκ) και μεταφορικών σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται στην Ευρωπαϊκή αγορά από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών χαμηλού κόστους ζητούμε :

Αναθεώρηση των τιμών εισόδου που ορίζονται για τις τρίτες χώρες στις προτιμησιακές συμφωνίες, για προσαρμογή τους στο τρέχον κόστος των ευρωπαϊκών παραγωγών Είναι απαραίτητο η Κυβέρνηση να υπερασπιστεί την απαίτηση να αναθεωρηθούν αυτές οι συμφωνίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ενεργεί για ολόκληρη την ΕΕ.                                                            

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία εξαγωγών:

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα