spot_img

Εξαγωγές Νωπών Οπωροκηπευτικών για τις 29.10.2021

Το Τμήμα Στατιστικής & Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εξέδωσε τα επίσημα στοιχεία για τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για τις 29.10.2021 (δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στα συνημμένα αρχεία). Σχολιάζοντας τα στοιχεία των εξαγωγών, ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit-Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σημείωσε τα εξής:

«H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 54.736 τόνους (-16,1%). Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώνεται και στην περιοχή της Καβάλας, μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής και εξαγωγής και η αξιολόγηση της εκστρατείας μέχρι σήμερα είναι προβληματική για τις κύριες ποικιλίες, αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Η συγκομιδή μήλων εξελίχθηκε ομαλά με την ποιότητα των καταλλήλων προς εμπορία σε πολύ καλά επίπεδα, με τις εξαγωγές μήλων της νέας εμπορικής περιόδου από 1/9 έως 29/10/21 να ανέρχονται σε 16.068 τόνους (-18,8%) με έμφαση ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 4.859 τόνους εκ των οποίων 3.787 από τη Βόρεια Μακεδονία.

Από 1/9/2021 έως και 29/10/2021 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 15.960 τόνους εκ των οποίων προς Ιταλία 7.179 τόνους. Σημειώνεται ότι τα ακτινίδια που ανταποκρίνονται στα σάκχαρα των 6,2ο Brix έχουν και την μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15% ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει».

ΔΗΛΩΣΗ –  ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΦΗΜΗΣ ΕΞΑΓΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ

Παρά την έκδοση απόφασης του ΥΠΑΑΤ με θέμα «Εντατικοί έλεγχοι σε αποστελλόμενα στην Ε.Ε. φορτία ακτινιδίων» εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών κατ’ ευθείαν από τον αγρό, κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων με το πρόσχημα ότι προορίζονται για «βιομηχανική χρήση» που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της. Προς τούτο εισήχθησαν πολλά bins από την μολυσμένη Ιταλία καταστρατηγώντας την ΚΥΑ (που απαγορεύει ρητά την χρήση bins και σε συσκευασία μεγαλύτερη των 20 κιλών) κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα. Σημειώνεται ότι την εβδομάδα 22/10-29/10 οι αποστολές προς Ιταλία ανήλθα σε 5.353 τόνους με ιδιαίτερη έμφαση τις τελευταίες 3 ημέρες που αρκετοί «έμποροι-εξαγωγείς» διακίνησαν σε επαναχρησιμοποιηθέντα bins ακτινίδια με προορισμό Ιταλικά συσκευαστήρια-τυποποιητήρια για «βιομηχανική χρήση» χωρίς να υποστούν έλεγχο για την συμμόρφωσή τους σε εμπορικές προδιαγραφές και διασφάλιση ότι θα μεταποιηθούν.

Ζητείται να δοθούν εντολές στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για τον πολλαπλασιασμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εξόδου της χώρας, τόσο για τον έλεγχο  των εξαγομένων προϊόντων μας, όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμησης τους και κυρίως λόγω Covid από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα αλλά και όπως η  αρμόδια Δ/νση του Υπ.Α.Α.Τ. αποστείλει επιστολή-συνδρομής της αντίστοιχης Υπηρεσίας Υπουργείου Γεωργίας της Ιταλίας με τα στοιχεία των φορτίων και των Ιταλών παραληπτών για έλεγχο τους και πιστοποίησης  εγγράφως ότι τα αποσταλλέντα ακτινίδια προς Βιομηχανική χρήση έλαβαν τον προορισμό τους και δεν διατέθηκαν προς νωπή κατανάλωση (σχ μνεία του Καν/σμου άρθρο 4 Καν 543/2011).

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία εξαγωγών:

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα