spot_img
spot_img

ΕΛΓΑ: Άμεσες αποζημιώσεις ζητούν φορείς της Πέλλας λόγω χαλαζοπτώσεων

Για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες στην Πέλλα, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης σε ορισμένες περιοχές, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την ξενάγησή του από τον Ιορδάνη Τζαμτζή, στα χωράφια της περιοχής. Ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «τρομακτική» τη ζημιά και διευκρίνισε ότι η εκτίμηση των καταστροφών είναι υποχρέωση του ΕΛΓΑ προς τους πληγέντες αγρότες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος προσκάλεσε εσπευσμένως τον κ. Λυκουρέντζο σε σύσκεψη, μαζί με τους ενδιαφερόμενους φορείς, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα σταθεί, για άλλη μία φορά, στο πλευρό των αγροτών της Πέλλας. Επισήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές είναι καθολικές και ζήτησε να δοθούν άμεσα προκαταβολές αποζημιώσεων στους παραγωγούς κερασιών και άλλων καρποφόρων δέντρων που επλήγησαν. «Τα κεράσια μένουν στα δέντρα και τα απειλούν με αρρώστιες. Βερίκοκα, νεκταρίνια, κεράσια «έσκασαν» από τις βροχές. Θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες καταγραφής και η καταβολή αποζημιώσεων ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να επιβιώσουν», τόνισε ο κ. Τζαμτζής.

Ακόμη έγινε αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούν οι βροχές στην καλλιέργεια της πατάτας, με τους σπόρους να σαπίζουν στις αποθήκες, του βαμβακιού, του τριφυλλιού, και στην ακαρπία αχλαδιών (κρυστάλλια). Μάλιστα ο κ. Τζαμτζής έθεσε στη διάθεση του ΕΛΓΑ όλο το προσωπικό της ΔΑΟΚ Πέλλας, ώστε να συνδράμουν στο έργο του Οργανισμού, ενώ θα αποστείλει εκ νέου εκθέσεις στον ΕΛΓΑ, με ανανεωμένα στοιχεία, καθώς οι βροχές συνεχίζονται και τα δεδομένα αλλάζουν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 12 Ιουνίου, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στις ελλείψεις του ΕΛΓΑ σε ανθρώπινο δυναμικό, σε σχέση με τις ανάγκες του Οργανισμού εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τόνισε, τα όσα είδε κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες καλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας, δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ μεγάλη κρίση της αγροτικής οικονομίας. Διαβεβαίωσε ότι θα καλυφθούν όλες οι ζημιές, και αυτές εκτός κανονισμού, αλλά απαιτείται, όπως είπε, να βρεθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατηγορία αυτή « Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, συναισθανόμενοι την κατάσταση με πόνο, ώστε να ενταχθούν όλες οι ζημιές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Λυκουρέντζος προανήγγειλε την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, πέραν των εναέριων μέσων, ώστε να οχυρωθεί η πολιτεία απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει στα τέλη του 2023 – 2024.

Τέλος ο κ. Λυκουρέντζος ανανέωσε το ραντεβού με όλους τους συμμετέχοντες σε περίπου ένα μήνα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και το αποτέλεσμα θα έχει αποτυπωθεί με ακρίβεια σε στρέμματα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img