spot_img
spot_img

Ειδήσεις και τιμές από όλη την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού μήλων και αχλαδιών

Ελλάδα: Με δυσκολία προχωράνε οι πωλήσεις μήλων από τα ελληνικά συσκευαστήρια. Δίπλα στις δυσκολίες εξαγωγής προς την Αίγυπτο, έχουν προστεθεί και οι δυσκολίες αποστολής μήλων σε Ισραήλ, Ιορδανία, ακόμα και στην Ινδία, λόγω της ανασφάλειας για την ασφαλή και σωστή ολοκλήρωση των εμπορικών αποστολών που προκαλεί ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, εφόσον όλα τα φορτία περνάνε από το Ισραήλ. Από την άλλη, ούτε η ελληνική αγορά απορροφά ελληνικά μήλα, με τις εισαγωγές να είναι σχεδόν πενταπλασιασμένες σε σχέση με πέρυσι και τα ελληνικά συσκευαστήρια να πουλάνε πολύ μικρές ποσότητες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ποιότητα των μήλων που προσφέρουν δεν είναι ικανοποιητική.

Ισπανία: Μονάχα τα αχλάδια Conference περνάνε σταθερά από τα χέρια των Καταλανών εξαγωγέων αχλαδιών, καθώς οι ποικιλίες Llimonera και Alexandrina έχουν εξαντληθεί, ενώ για τα Williams η ζήτηση είναι μικρή. Υπάρχουν, βέβαια, και τα αχλάδια Blanquilla, αλλά είναι πολύ λίγα πια αυτά που έχουνε μείνει, και είναι μόνο τα μικρόκαρπα, μεγέθους 55-60. Θυμίζουμε ότι η παραγωγή τους ήταν ούτως ή άλλως περιορισμένη άλλωστε. Η γενικά περιορισμένη διαθεσιμότητα αχλαδιών επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που μας προμηθεύουν τα συσκευαστήρια της Καταλονίας, τα οποία δείχνουν πως πριν βγει ο Νοέμβριος, η εβδομαδιαία διακίνηση έχει πέσει από τους 1.500 τόνους την εβδομάδα. Από αυτούς, οι μισοί είναι πρώτης ποιότητας, ενώ πλέον έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν τα ποσοστά των πωλήσεων της β’ ποιοτικής κατηγορίας. Όσον αφορά τα μήλα, υπάρχει ποικίλη παρουσία ποικιλιών, αφού Golden Delicious, Gala, Granny Smith και Fuji σε ευρεία κλίμακα μεγεθών είναι παρόντα στην αγορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δίνουν τα καταλανικά συσκευαστήρια, η διακίνηση των μήλων παραμένει σταθερή από την αρχή της σεζόν μέχρι σήμερα, διαμορφωνόμενη γύρω από έναν άξονα περίπου 4.500 τόνων την εβδομάδα. Τα μήλα πρώτης ποιότητας είναι περίπου το 55% του συνόλου.

Τουρκία: Μετά το πέρας της συγκομιδής μήλων και αχλαδιών στην Τουρκία, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ υπολογίζει την παραγωγή των μήλων σε 4,85 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι μικρότερη από την προηγούμενη περίοδο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην ξηρασία κατά την περίοδο ανθοφορίας και στις καθυστερημένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο ωρίμανσης. Για τα αχλάδια ο όγκος της παραγωγής υπολογίζεται σε 560.000 τόνους, που αντιστοιχεί σε μείωση της τάξης του 2% περίπου. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι οποίες ήταν εκτός του κανονικού χρονικού πλαισίου. Ωστόσο, η συνολική παραγωγή αχλαδιών στην Τουρκία έχει αυξηθεί κατά 15% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη ζήτηση στις ξένες εξαγωγικές αγορές, ιδίως στη Ρωσία, το Ιράκ και τη Ρουμανία.

Μολδαβία: Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Τελωνειακή Υπηρεσία της Μολδαβίας, τον Νοέμβριο η χώρα εξήγαγε μόνο 7,8 χιλιάδες τόνους φρέσκων μήλων, αποκομίζοντας έσοδα άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα από τα ασθενέστερα αποτελέσματα των τελευταίων πέντε Νοεμβρίων. Μόνο τον Νοέμβριο του 2022 και του 2020, οι εξαγωγές ήταν χαμηλότερες – 7,1 χιλιάδες τόνοι και 6,7 χιλιάδες τόνοι, αντίστοιχα. Οι μέγιστες εξαγωγές μήλων του Νοεμβρίου από τη Μολδαβία σημειώθηκαν το 2021 και έφτασαν τους 22,5 χιλιάδες τόνους. Τον Νοέμβριο του 2023 τα περισσότερα μήλα από τη Μολδαβία εξήχθησαν στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες – 5,7 χιλιάδες τόνοι. Αυτό περιλαμβάνει αποστολές προς τη Ρωσία 2,8 χιλ. τόνους και το Καζακστάν – 2,6 χιλ. τόνους. Λίγο λιγότερο από χίλιοι τόνοι μήλων από τη Μολδαβία εξήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων οι περισσότεροι, συγκεκριμένα 731 τόνοι, πήγαν στη Ρουμανία. Μετά το πρόσφατο ρωσικό εμπάργκο σε φρούτα και λαχανικά από τη Μολδαβία, το οποίο ισχύει από τις 4 Δεκεμβρίου 2023 οι επίσημες εξαγωγές μήλων από τη Μολδαβία στη ρωσική αγορά προφανώς θα σταματήσουν. Οι επανεξαγωγές μήλων μέσω τρίτων χωρών είναι πιθανό να είναι πολύ ακριβές, αλλά δεδομένου ότι η Ρωσία δεν έχει πραγματικά εναλλακτικούς προμηθευτές παρόμοιου μεγέθους, πιθανότατα θα συνεχιστούν.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img