Νέα πρόσκληση αιτήσεων στήριξης για τα βιολογικά συνολικού ύψους 490 εκατ. ευρώ δημοσίευσε εχθές το ΥπΑΑΤ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε με τον κ. Σπήλιο Λιβανό, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, υπέγραψε την πρόσκληση για τη συμμετοχή των δικαιούχων στο μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Η νέα πρόσκληση για τα βιολογικά αφορά στη στήριξη:
- Επιλέξιμων αροτραίων καλλιεργειών, 116 εκατ. ευρώ.
- Επιλέξιμων μόνιμων καλλιεργειών, κηπευτικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, 210 εκατ. ευρώ.
- Επιλέξιμων εκτροφών βοοειδών και αιγοπροβάτων, 130 εκατ. ευρώ.
- Επιλέξιμων κατεχόμενων κυψελών και παραφυάδων, 34 εκατ. ευρώ.
Η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 16/02/2022 έως και 16/03/2022
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά με σχεδιασμό και όραμα στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σήμερα η πρόσκληση για την βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, δημόσιας δαπάνης ύψους €490.000.000. Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, τα βιολογικά αποτελούν το μέλλον προς το οποίο πρέπει να κατευθυνθεί η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
Για αυτό και εντάξαμε στο πρόγραμμα νέες καλλιέργειες όπως τις δενδρώδεις και το βαμβάκι, ενώ εντάχθηκε και η μελισσοκομία. Στηρίζουμε εμπράκτως τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βιοκαλλιεργητές επιτρέποντας τους να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους και το εισόδημα τους. Γιατί τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλά μια πρόσκαιρη τάση, αλλά ο προορισμός .Είναι το μέλλον για την ελληνική παραγωγή και ο πυλώνας ανάπτυξης της «Ελληνικής Διατροφής» που εκτιμώ ότι θα αλλάξει όλο τον αγροδιατροφικό τομέα μέσα στα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Σπήλιος Λιβανός για την έκδοση της πρόσκλησης για τη βιολογική γεωργία.
Η Γενική Γραμματέας δήλωσε σχετικά: «Ενισχύουμε με 490 εκατ. ευρώ τη βιολογική γεωργία, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις παραγωγής ποιοτικά εγγυημένων προϊόντων, ασφαλών για τη δημόσια υγεία και υψηλής διατροφικής αξίας, μέσω μεθόδων καλλιέργειας που ελαχιστοποιούν τη μόλυνση του περιβάλλοντος και προωθούν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».