spot_img
spot_img

Βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους οι μηλοπαραγωγοί – Κλιμακώνουν με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Στους δρόμους ξαναβγήκαν εχθές οι μηλοπαραγωγοί με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, διεκδικώντας αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, κυρίως μηλοπαραγωγοί, από τα χωριά του Δήμου Αγιάς, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, πραγματοποιώντας μια μαχητική κινητοποίηση, διεκδικώντας το αυτονόητο: Να πουλάνε τα προϊόντα που παράγουν σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουν ένα μεροκάματο, ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να δουλεύουν στα χωράφια τους. 

Ταυτόχρονα έκαναν ξεκάθαρο ότι δεν θα επιτρέψουν  στην κυβέρνηση να κόψει τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν μαζικοί φορείς του δήμου, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι Γυναικών Αγιάς, Ανάβρας, Ποταμιάς και τοπικοί συνεταιρισμοί.

Με παρακαταθήκη τη μαζική τους συμμετοχή, αλλά και τις κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, έστειλαν το μήνυμα ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει θετικά στα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη 24 Νοέμβρη στην Αθήνα, σε συντονισμό με άλλους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους Αγροτικών Συλλόγων, συνεταιρισμών και της δημοτικής αρχής Αγιάς, οι οποίοι ανέδειξαν τη θέληση για συνέχιση του αγώνα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, που στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα στην Ελασσόνα, αλλά και από τους μηλοπαραγωγούς του Ροδοχωρίου Νάουσας σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Στη συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα στον Δήμο Νάουσας.

Τα αιτήματα των αγροτών

  • Να ισχύσει ως το 2027 όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κΚυβέρνηση της καταβολής συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.
  • Απαιτούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της κυβέρνησης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή Ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας.
  • Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.

Μηλοπαραγωγοί Δυτικής Μακεδονίας

Συντονισμένες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι μηλοπαραγωγοί και στην Δυτική Μακεδονία, με συγκεντρώσεις, πορείες και παρεμβάσεις στη Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά

Στην Καστοριά, οι μηλοπαραγωγοί του Νομού πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα έως την αντιπεριφέρεια Καστοριάς, όπου επίδοσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μηλοπαραγωγοί από διάφορα χωριά του νομού, όπως Τοιχίο,  Πολυκάρπη, Κεφαλάρι, Μαυροχώρι, Λιθιά, Κορησός, Αμπελόκηπους κ.ά, όπως και ο Αγροτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού.

Στην Κοζάνη, οι μηλοπαραγωγοί πραγματοποίησαν παρεμβάσεις μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου στο τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην Πτολεμαϊδα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία που κατέληξε στο Δημαρχείο Εορδαίας

Στη συγκέντρωση μίλησαν  ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατ. Εορδαίας και Ν. Λεκάνης Βεγορίτιδας, Σούλης Αϊβαζίδης και Σάκης Διαμαντίδης.

Την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών εξέφρασαν από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, Σταύρος Μωυσιάδης και ο Τάκης Ιωαννίδης, εκ μέρους των συνταξιουχικών σωματείων της πόλης αλλά και ο Νίκος Βουνοτρυπίδης, από την κίνηση «Εορδαία SOS».

Πηγή:902.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img