Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν, απαίτησαν Αγροτικοί Σύλλογοι της Αχαΐας που έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας το πρωί της Τρίτης 21 Νοεμβρίου.
Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρέθηκαν η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τα πολύ σοβαρά προβλήματα με την ελιά λόγω των ζημιών από την ακαρπία (ως και 90%), η μείωση της παραγωγής σε σταφύλια και εσπεριδοειδή, η εξευτελιστική τιμή της σταφίδας.
Επίσης, κατήγγειλαν τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση, αλλά και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που καθιερώνει οριζόντιο τεκμαρτό εισόδημα (10.920 ευρώ), ανεξάρτητα του εισοδήματός τους, αποτελώντας «εργαλείο» επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών.
Η αρχή έγινε στην Παναιγιάλεια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», απαίτησε άμεσα μέτρα στήριξης των παραγωγών και κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, όπως για τη σταφίδα.
Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας αντιπροσωπειών των διοικήσεων των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου και Ερυμάνθου στον ΕΛΓΑ της Πάτρας, όπου έγινε συνάντηση με τον επόπτη Αχαΐας του Οργανισμού.
Στο υπόμνημα που κατατέθηκε, αναφέρεται πως οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιές από τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες, που στην περιοχή της Αιγιαλείας αγγίζουν το 40% στα αμπέλια, το 50% στα λεμόνια, το 60% στην κορινθιακή σταφίδα και έως και το 90% κατά τόπους στην ελιά, την ίδια ώρα που και η ποιότητα της παραγωγής, λόγω των ασθενειών, είναι υποβαθμισμένη.
Σημειώθηκε πως οι χαμηλές τιμές των περισσότερων προϊόντων, μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς να μην μπορούν να καλλιεργήσουν. Οι αγρότες επισήμαναν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, καθώς μειώνεται η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση, ενώ οι τιμές για τον παραγωγό είναι κάτω του κόστους και στο ράφι είναι πανάκριβες.
Οι σύλλογοι απαίτησαν, επιπλέον, να ανακοινωθεί άμεσα στους αγρότες η αποτίμηση των ζημιών, να αποσταλούν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το ύψος τους στους σταφιδοπαραγωγούς (λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων) που δεν κάλυψαν το πλαφόν 150 κιλά ανά στρέμμα για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση, αλλά και έγκαιρη εκτίμησή τους από τον Οργανισμό, όπως και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.
Παράλληλα, απαίτησαν να συμπεριληφθεί η ακαρπία της ελιάς και οι διάφορες μυκητολογικές ασθένειες (περονόσπορος) στις αποζημιώσεις. Επιπλέον απαιτήθηκε, μεταξύ άλλων, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει και αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους, αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής. Ανακοινώθηκε η συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Αταλάντης την Κυριακή 26 Νοέμβρη για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την ακαρπία της ελιάς, υπογραμμίζοντας τέλος, πως οι κ