spot_img
spot_img

Αυγενάκης: Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων θα δημιουργηθεί στην Κρήτη

Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού στην Κρήτη αλλά και θέματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Μινώα – Πεδιάδας, τον δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα.

Στις συναντήσεις μετείχαν οι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Νεκτάριο Βιδάκη και ο Μίλτος Γκουζούρης CEO της HVA International.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι, μετά την επικείμενη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, θα δημιουργηθεί ένας αντίστοιχος και στην Κρήτη, η οποία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων και ερημοποίησης.

«Έχουμε ζητήσει από την ολλανδική εταιρεία HVA να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός master plan για τη διαχείριση των υδάτων» πρόσθεσε καθώς η Κρήτη διαθέτει πέντε διαφορετικές λεκάνες απορροής και μια πολύ ιδιαίτερη μορφολογία.

Το Υπουργείο εξασφαλίζει τρόπους ολοκλήρωσης βασικών μελετών για σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα οι μελέτες, σε συνεργασία με τον Δήμο, για τον διαχωρισμό του κοινού δικτύου άρδευσης και ύδρευσης. Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ επιταχύνει τις διαδικασίες για την “ωρίμανση” του έργου του φράγματος του Μπαδιά ενώ θα προχωρήσει και η λειτουργία της Σχολής Κρεοπωλών στην Κρήτη.

Αναφερόμενος, στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι το Υπουργείο έχει συνεργαστεί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, μια σχολή όαση, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Θέλουμε να ενισχύσουμε ποιοτικά τους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον γεωργικό τομέα. Θα είμαστε έτοιμοι τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουμε την πρώτη παρουσίαση του σχετικού master plan, προκειμένου να γίνει ένα hub καινοτομίας και εκπαίδευσης, ένα κέντρο που θα πρωτοστατήσει στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνονται αθλητικά έργα, τα οποία ξεκίνησαν κατά τη θητεία μου ως Υφυπουργός Αθλητισμού, εξέλιξη που με κάνει ιδιαίτερα υπερήφανο και καταδεικνύει το επίπεδο συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί», κατέληξε.

Το απόγευμα σε συνάντηση με τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», που περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση εγγειοβελτιωτικών έργων σε όλη τη χώρα, θα δώσει σημαντικές λύσεις στα προβλήματα άρδευσης.

«Πρέπει πλέον ό,τι κάνουμε και χρηματοδοτούμε να έχει μια συνέχεια και να επικοινωνούν μεταξύ τους αυτά τα έργα, ώστε σε ώρα ανάγκης να μπορούν να λειτουργήσουν ως οχυρό αλλά παράλληλα να έχουμε και σωστή αξιοποίηση των υδάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Αναφέρθηκε, ακόμη, σε δύο πολύ σημαντικά έργα που – όπως είπε – θα αφήσουν το αποτύπωμά τους στην Κρήτη. Το ένα αφορά το αγροτικό διοικητήριο στον Κατσαμπά και το άλλο την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, όπου μέχρι τέλος του μήνα θα ξεκινήσουν – μεταξύ άλλων – εργασίες καθαρισμού και οριοθέτησης του χώρου.

Στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των 9 Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (EUMED 9), με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ τέλος Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα, για πρώτη φορά, ένα διήμερο Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, θα γίνουν – μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου – τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς ευζωίας υδρόβιων ζώων, που θα έχει έδρα την Κρήτη και θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με την συμμετοχή και του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Πηγή: ertnews.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img