spot_img
spot_img

Αρκαδία: Επιτακτική η ανάγκη αποζημιώσεων λόγω κακοκαιρίας

Να στηριχθούν οι παραγωγοί της Αρκαδίας, με αφορμή τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ζητούν με κοινή επιστολή τους, η Ένωση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Αρκαδίας και ο δήμος της Τρίπολης. Με την επιστολή τους, οι δύο θεσμικοί φορείς, ζητούν απ’ τον ΕΛΓΑ, να βγάλει αναγγελία για δηλώσεις ζημιάς, με αφορμή τον παγετό του Απριλίου, στις όψιμες ποικιλίες των κερασιών, αλλά και στις βυσσινιές.

Η επιστολή, υποστηρίζει, ότι οι ζημιές, έχουν επιβεβαιωθεί απ’ τους επιτόπιους ελέγχους των γεωπόνων του Συνεταιρισμού και του δήμου, στα κτήματα. Όπως αναφέρει η επιστολή, η ζημιά στις καλλιέργειες είναι αξιοσημείωτη, αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού των Ριζών Τεγέας, η θερμοκρασία στις 7 Απριλίου, άγγιξε τους – 1,5 ο C. Zητείται επίσης, όπως ο ΕΛΓΑ, λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μήλων, καθώς οι κόκκινες ποικιλίες, κυρίως, αλλά και η ποικιλία Delicious Πιλαφά Τρίπολης, εμφανίζουν μειωμένο ποσοστό καρπόδεσης (λόγω συνδυασμού παραγόντων).

Συνεταιρισμός και δήμος Τρίπολης, στέκονται και στη ζημιά της καλλιέργειας που προορίζεται για κοπή σανού, αφού, λόγω των πολλών βροχών, δεν μπορούν να γίνουν κοπές, να αποξηραθούν και να αποθηκευτούν όπως πρέπει τα προιόντα, χωρίς να υπάρχει ποιοτική υποβάθμιση.

Η πιο πάνω εξέλιξη, έχει ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά, να μην παίρνουν εισόδημα, τη στιγμή που έχουν ήδη γίνει, όλα τα καλλιεργητικά έξοδα. Για το λόγο αυτό, ζητείται να παρέμβει ο ΕΛΓΑ και να μεριμνήσει, ώστε να υπάρξει αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στους βουλευτές Αρκαδίας, στους υπεύθυνους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Τρίπολης.

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Στήριξη παραγωγών Π.Ε. Αρκαδίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

ΠΡΟΣ

Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α.

κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

Βουλευτές Αρκαδίας

κ. Βλάση Κωνσταντίνο,

κ. Παπαηλίου Γεώργιο,

κ. Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα

Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

κ. Νίκα Παναγιώτη

Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας

κ. Σκαντζό Μανώλη

Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη

κ. Λαμπρόπουλο Χρήστο

Προιστάμενο ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης

κ. Ασσιούρα Ιωάννη

Αξιότιμοι κύριοι,

με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι έχουμε γίνει αποδέκτες αντιδράσεων από παραγωγούς της περιοχής μας, σχετικά με ζημιές σε καλλιέργειες, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι οποίες χρήζουν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.

Οι ζημιές αυτές, πέρα από τις πληροφορίες που έχουμε λάβει από τα 650 και πλέον μέλη του Συνεταιρισμού μας, αλλά και από τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε καθημερινά, έχουν επιβεβαιωθεί και από επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα από τους γεωπόνους τού Συνεταιρισμού και του Δήμου Τρίπολης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ Τρίπολης δεν έχει βγάλει αναγγελία για δηλώσεις ζημιάς από τον παγετό του Απριλίου στις όψιμες ποικιλίες κερασιών αλλά και στις βυσσινιές. Η ζημιά στις εν λόγω καλλιέργειες είναι πράγματι αξιοσημείωτη καθώς σύμφωνα με στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού που έχει εγκαταστήσει ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας στις Ρίζες Τεγέας, η θερμοκρασία στις 7 Απριλίου 2023 άγγιξε τους – 1,53ο C.

Επίσης, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μήλων, καθώς οι κόκκινες ποικιλίες κυρίως αλλά και η ποικιλία Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, εμφανίζουν μειωμένο ποσοστό καρπόδεσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως

τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οδήγησαν τα δέντρα να μην συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες ψύχους για τη διαφοροποίηση των οφθαλμών,τον παγετό του Απριλίου και γενικότερα τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις που επικράτησαν κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, πού περιόρισαν τις πτήσεις των μελισσών καιτις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας που σημειώθηκαν με αποτέλεσμα να παρατηρείται απόρριψη των καρπιδίων.

Τέλος, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει τεράστια ζημιά στις καλλιέργειες που προορίζονταν για κοπή σανού, καθώς δεν μπορούν να γίνουν κοπές, να αποξηραθούν και να αποθηκευτούν τα προϊόντα όπως πρέπει, χωρίς να υπάρξει ποιοτική υποβάθμιση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί που καλλιεργούν σανοδοτικά φυτά να μην πάρουν εισόδημα, τη στιγμή που όλα τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει. Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να λάβει σοβαρά υπόψη του το πρόβλημα αυτό και να μεριμνήσει για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Με εκτίμηση,

Για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό

Συνεταιρισμό Αρκαδίας « Η ΕΝΩΣΗ »

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Αθανάσιος Τσιοτίνας

Για το Δήμο Τρίπολης

Ο Δήμαρχος

Κωνσταντίνος Τζιούμης

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img