spot_img
spot_img

Αραχωβίτης: “Κατώτερος των αναγκών των αγροτών ο προϋπολογισμός των νέων σχεδίων βελτίωσης

Ο τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και μια σειρά βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές από την Κρήτη Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Χάρης Μαμουλάκης και Ανδρέας Ξανθός ζητούν απαντήσεις επί του προϋπολογισμού των νέων «Σχεδίων Βελτίωσης».

Αναλυτικά η ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

“Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα:

Εν μέσω τρομακτικών αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος και στα γεωργικά εφόδια, με συνέπεια την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην χώρα μας κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση. Οι μέχρι σήμερα κυβερνητικές παρεμβάσεις είναι αποσπασματικές και αναποτελεσματικές, καθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις ασύμφορη την παραγωγή και την παραμονή των αγροτών και κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο. Οι όποιες ευκαιρίες και δυνατότητες απαιτούν επενδύσεις και αναδιαρθρώσεις, σκοντάφτουν όμως στην ένδεια χρηματοδοτικής υποστήριξης, κυρίως για τις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Στο δυσμενές αυτό πλαίσιο, τα νέα Σχέδια Βελτίωσης που όπως διακήρυξε το ΥΠΑΑΤ αναμένεται να προκηρυχθούν τον Δεκέμβριο, με δικαιούχους κατ` επάγγελμα αγρότες και Νέους Αγρότες του Μέτρου 6.1 που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα την τελευταία πενταετία, μπορούν υπό προϋποθέσεις και ξεπερνώντας παλαιότερες δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις να αποτελέσουν μια οικονομική και παραγωγική διέξοδο. Παρέχοντας στήριξη σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με επενδύσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό τους, στη βελτίωση της παραγωγής μέσω επέκτασης, στοχεύοντας στην πολλαπλασιαστική αύξηση της αξίας των παραγόμενων προϊόντων.

Παρά ταύτα όμως, πολλοί αγροτικοί σύλλογοι και φορείς, μεταξύ αυτών και ο Α.Σ. Γαργαλιάνων που αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη θερμοκηπιακή περιοχή της χώρας μας, εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για το ύψος του διαθέσιμου ποσού Δημόσιας Δαπάνης και Κοινοτικής Επιχορήγησης συνολικά, όσο και για το ανώτερο πλαφόν ανά σχέδιο προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης στην φυτική παραγωγή θα περιοριστεί στις 136.000 ευρώ και στην ζωική στις 200.000 ευρώ, όρια που είναι απολύτως ανεπαρκή. Τα ποσά αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στην κατασκευή μιας σύγχρονης θερμοκηπιακής μονάδας, που η βάση λειτουργικής κερδοφορίας της, κατά κοινή και επιστημονική ομολογία, απαιτεί να είναι τουλάχιστον τα 10 στρ., όπως συνέβαινε σε προηγούμενες προκηρύξεις που είχαν ανώτατο ύψος επένδυσης έως και τις 500.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα ποσά δεν αντιστοιχούν ούτε στις υπέρογκες αυξήσεις τιμών των υλικών αλλά και του εργατικού κόστους κατασκευής. Όπως εκτιμάται, απαιτείται ποσό τουλάχιστον 300.000 ευρώ για 4 στρέμματα σύγχρονης, υδροπονικής, θερμοκηπιακής μονάδας, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις επικαιροποιημένες τιμές των υλικών.

Η ασάφεια δε για την δυνατότητα αυξημένου προϋπολογισμού σε επιχειρησιακά σχέδια συλλογικών σχημάτων, που το προηγούμενο καθεστώς προκήρυξης του μέτρου προέβλεπε, δείχνει τουλάχιστον ασυνέπεια – αν όχι εχθρότητα – απέναντι στην αδήριτη ανάγκη προώθησης του συνεργατισμού, ιδιαίτερα αυτού της μικρής τοπικής κλίμακας για την ανόρθωση του πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιδεικνύει αδιαφορία για την συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών και κτηνοτρόφων, αν αναλογισθεί κανείς τις παλινωδίες του Αναπτυξιακού Νόμου και το απαράδεκτο της πρόβλεψης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης για προϋπολογισμούς μόνο άνω των 500.000 €.

Επιπρόσθετα, ουδείς λόγος γίνεται για την απαραίτητη και επιβεβλημένη επικαιροποίηση και εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ που θα προσφέρει περαιτέρω ασφάλεια στους παραγωγούς. Επίσης απουσιάζουν μέτρα για την εγγυοδοσία και κυρίως συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία όπως η μη αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ώστε να αποφύγουν, κυρίως οι νέοι αγρότες, το μονοπώλιο και τις σκοπέλους των συστημικών τραπεζών.

Κατόπιν αυτών,
Επειδή οι υπέρογκες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και στα γεωεφόδια συνιστούν κινδύνους οικονομικής κατάρρευσης της αγροτικής παραγωγής και ερημοποίησης της υπαίθρου.
Επειδή είναι απαραίτητο να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις για την προστασία του κόσμου της παραγωγής και των κτηνοτρόφων.
Επειδή τα Σχέδια Βελτίωσης συνιστούν αναγκαία ενίσχυση εφ’ όσον παρέχουν στήριξη σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με επενδύσεις που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό τους.
Επειδή ο προϋπολογισμός τους είναι ανεπαρκής τόσο συνολικά όσο και κατά ύψος επενδυτικού σχεδίου, εφ’ όσον δεν αντιστοιχεί με τις αυξημένες ανάγκες λόγω και των αυξήσεων στα κατασκευαστικά υλικά.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Πώς θα αντιμετωπίσει το αναμενόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, εφ’ όσον η προσφορά χρηματοδότησης του μέτρου είναι ελλειμματική;
2. Ποιο θα είναι το τελικό ύψος του μέγιστου ποσού ενίσχυσης των Σχεδίων Βελτίωσης στην φυτική και ζωική παραγωγή;
3. Έχει την βούληση το αρμόδιο Υπουργείο να αυξήσει περαιτέρω το ανώτατο ύψος προϋπολογισμού ανά επενδυτικό σχέδιο και τα ποσά ενίσχυσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους κατασκευής και των τιμών στα υλικά”;

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img