spot_img
spot_img

Αποξηραμένο σύκο: Με όπλο την ποιότητα κερδίζει τις αγορές του κόσμου

Το αποξηραμένο σύκο, είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερες δυνατότητες, καθώς σχεδόν το 80 με 90% της παραγωγής, που προέρχεται από μοναδικές ποικιλίες, «ταξιδεύει» κάθε χρόνο στις αγορές του κόσμου από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη, ενώ λίγες είναι οι ποσότητες (περί τους 500 τόνους), που απορροφώνται από την εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, οι καλές και σταθερές συνεργασίες, που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, εξασφαλίζουν μια καλή τιμή για το προϊόν και ένα καλό αγροτικό εισόδημα.

Οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την τελική εικόνα των παραγόμενων σύκων, καθώς οι παραγωγοί ελπίζουν να έχουν σύμμαχο τον καιρό και να ολοκληρωθεί η συγκομιδή χωρίς προβλήματα.

Αυτή την περίοδο η συγκομιδή στις μεγάλες παραγωγικές περιοχές της Μεσσηνίας και της Εύβοιας είναι σε εξέλιξη, καθώς οι παραγωγές είναι όψιμες κατά 10 με 15 ημέρες, ενώ οι παραλαβές αναμένεται να ολοκληρωθούν στα απεντομωτήρια των Συνεταιρισμών μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Αισιόδοξα τα μηνύματα για Βόρεια Εύβοια

Μετά τα καταστροφικά δύο προηγούμενα χρόνια για την παραγωγή του σύκου ποικιλίας Σμυρνέικα, που καλλιεργείται συστηματικά στους Ταξιάρχες Εύβοιας, φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ταξιάρχες Δημήτρη Στολίδη, όπως όλα δείχνουν θα είναι μια μέτρια προς καλή χρονιά.

«Το 2021 με τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια καταστράφηκε σχεδόν η μισή παραγωγή, ενώ πέρσι ήταν η πιο καταστροφική χρονιά των τελευταίων ετών χάνοντας το 70% της παραγωγής», λέει χαρακτηριστικά κ. Στολίδης.

Αυτή την περίοδο η συγκομιδή είναι στο φουλ και το κύριο μέλημα είναι να πάρουν τις πρώτες ποσότητες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των εξαγωγών. «Το 80% πηγαίνει στο εξωτερικό. Η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 500 τόνους και εμείς έχουμε περίπου 3.000 τόνους σε μια καλλιεργητική χρονιά», επισημαίνει ο κ. Στολίδης, αναφέροντας ότι στα σχέδια του Συνεταιρισμού είναι η εξεύρεση νέων αγορών ώστε όλοι να γνωρίσουν το προϊόν.

Στην παραγωγή σύκου βρίσκονται στην περιοχή πάνω από 120.000 δέντρα, ενώ σιγά σιγά επεκτείνεται, με τους νέους να παραμένουν στην περιοχή και να ασχολούνται συστηματικά με την καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, ο κ. Στολίδης ευελπιστεί ότι αυτές θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 4,30 ευρώ/κιλό (για την Α’ κατηγορία) και σε 3,80 ευρώ/κιλό (Γ’ κατηγορία).

Όψιμη χρονιά και για τη Μεσσηνία

Όψιμη κατά 15 ημέρες είναι η φετινή παραγωγή και στη Μεσσηνία, η οποία παρουσιάζει κάποια προβλήματα λόγω του καύσωνα του Αυγούστου. Όμως επειδή το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλής εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η παραγωγή. Πάντως, τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής εμφανίζεται μειωμένη η παραγωγή, καθώς η συκιά αγαπά την υγρασία και οι καύσωνες δημιουργούν προβλήματα.

Η συγκέντρωση των ποσοτήτων έχει ξεκινήσει στη Λακωνία, ενώ στη συγκομιδή μπαίνει και η Μεσσηνία. «Περιμένουμε τις ποσότητες για να ξεκινήσει η τυποποίηση και οι πρώτες εξαγωγές», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Συκική» Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν τα απεντομωτήρια της Συκικής για να παραλάβουν τη φετινή σοδειά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν και οι τιμές για κάθε ποιότητα, οι οποίες όπως επισημαίνει ο πρόεδρος «ελπίζουμε να είναι αυξημένες».

Πέρσι η παραγωγή στην περιοχή έφρασε τους 2.000 τόνους, ενώ πάνω από το 90% εξάγεται. «Βασικοί μας πελάτες είναι η Αμερική, ο Καναδάς, η Αυστραλία και χώρες της Ευρώπης. Όμως επειδή δεν έχουμε αρκετές ποσότητες, δίνουμε λιγότερα για να κρατάμε τους πελάτες και να μην χάσουμε αγορές», επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Εκφράζει δε την ανάγκη για την υλοποίηση έργων υποδομής, που θα κρατήσουν ζωντανή την καλλιέργεια: «Το σύκο είναι ένα προϊόν εξαγώγιμο, φέρνει συνάλλαγμα καθώς φεύγει πάνω από το 90% των ποσοτήτων. Κάποιες καλλιέργειες που είναι δυναμικές και εξαγώγιμες πρέπει να τις βλέπουμε με θετικό μάτι και να βοηθηθούν.

Πηγή: ot.gr

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img