spot_img
spot_img

Ακτινίδια: Σημείο καμπής ο Δεκέμβριος για τη διακίνησή τους στη Γαλλία

Παραγωγή στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή μία μικρή συγκομιδή, περιορισμένη στους 45.000 τόνους, καταγράφεται φέτος για τα γαλλικά ακτινίδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής οργάνωσης για τα ακτινίδια AOPn Kiwi de France, ενώ στην ίδια εκτίμηση καταλήγει και η διεπαγγελματική οργάνωση Bureau national Interprofessionel du Kiwi (BIK). Στο εμπορικό επίπεδο, ο κλάδος βλέπει μία «υποσχόμενη» αγορά όσον αφορά το εσωτερικό της Γαλλίας, αλλά διακρίνει μεγάλες δυσκολίες στις διεθνείς αγορές, που καθιστούν αδύνατη την επέκταση των -ούτως ή άλλως- εξαιρετικά περιορισμένων γαλλικών εξαγωγών.

Η νέα παραγωγή

Φέτος, η έκταση των καλλιεργειών ακτινιδίων στη Γαλλία έχει αυξηθεί ελαφρά, φτάνοντας τα 38.000 στρέμματα σύμφωνα με την AOPn Kiwi de France, ή τα 39.540 σύμφωνα με τη BIK. Η παραγωγή θα μπορούσε να είναι επίσης αυξημένη, όμως οι παγετοί του περασμένου Απριλίου στην περιοχή του Drôme και στα νοτιοδυτικά, καθώς και ο καλοκαιρινός καύσωνας ανέκοψαν τις αυξητικές τάσεις, ενώ οψίμησαν πολύ και την ανάπτυξή τους. Έτσι, τα πράσινα ακτινίδια Hayward, των οποίων η συγκομιδή ξεκίνησε καθυστερημένα στις 30 Οκτωβρίου (αντί για τις 10, όπως δίνεται κανονικά η δυνατότητα) και διήρκεσε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, εμφάνισε απώλειες 10-15% του δυναμικού τους.

Από την άλλη, τα κίτρινα ακτινίδια, των οποίων η συγκομιδή ξεκίνησε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, υπολογίζονται φέτος γύρω στους 5.000 τόνους. Όσον αφορά την ποιότητα της παραγωγής, καταγράφονται υψηλά σάκχαρα και ξηρά ουσία στους καρπούς, αλλά και το μέσο μέγεθος καρπών χαρακτηρίζεται σχετικά μικρό. Κλείνοντας το θέμα της παραγωγής, να σημειώσουμε για την ιστορία ότι η σεζόν του ακτινιδίου στη Γαλλία κάνει μία «κλεφτή εμφάνιση» ήδη από τις 15 Αυγούστου, με μικρές ποσότητες από έναν πολύ ιδιαίτερο τύπο του εν λόγω φρούτου, τα μίνι πράσινα ακτινίδια Nergi Kiwiberries.

Δυσκολίες στο εξωτερικό…

Περνώντας στο πεδίο της διεθνούς αγοράς, αυτό διαγράφεται δύσκολο για την -ούτως ή άλλως αδύναμη και μη ανταγωνιστική- γαλλική παραγωγή ακτινιδίων. Σύμφωνα με την AOPn Kiwi de France, οι πωλήσεις εισαγόμενων ακτινιδίων από τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή δεν είναι αρκετά καλές, τουλάχιστον όχι όσο προσδοκούσαν αρχικά οι Γάλλοι εξαγωγείς, ώστε να ανοίξει χώρος και για το δικό τους προϊόν.

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πούμε πολλά για το τι να περιμένει κανείς σχετικά με την παρουσία γαλλικών ακτινιδίων σε μακρινές αγορές και φέτος· η παρουσία τους θα είναι μηδενική. Χαρακτηριστικά, η AOPn Kiwi de France αναφέρει πως σε μόλις λίγα χρόνια, οι εξαγωγές γαλλικών ακτινιδίων στην Ασία έχουν πέσει από τους 3.000 τόνους στους 50.

Κατά συνέπεια και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των ναύλων, τη μειωμένη διαθεσιμότητα των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και τη μεγάλη ανταγωνιστική πίεση που ασκείται και φέτος από τα ιταλικά και ελληνικά ακτινίδια, οι Γάλλοι διακινητές συνηθίζουν στην ιδέα, όπως το θέτει ηAOPn Kiwi de France, ότι και για αυτήν τη χρονιά: «…σίγουρα θα επικεντρωθούμε στη γαλλική αγορά, η οποία θα πρέπει να απορροφήσει τους προτεινόμενους όγκους χωρίς δυσκολία».

…οδηγούν σε προσήλωση στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό της γαλλικής αγοράς, λοιπόν, η αρχή της σεζόν ήταν πολύ καλή, δημιουργώντας στους Γάλλους διακινητές ένα καλό προαίσθημα και για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, παρότι τα εισαγόμενα ακτινίδια βρίσκονταν κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σε υψηλό επίπεδο τιμών, καταλάμβαναν μειωμένο χώρο στα γαλλικά ράφια, αφήνοντας καλά περιθώρια για τα πρώτα γαλλικά κίτρινα ακτινίδια, που τοποθετήθηκαν προς πώληση από τα τέλη του ίδιου μήνα. Η προμήθεια της γαλλικής αγοράς με ντόπια ακτινίδια εντάθηκε από τις 6 Νοεμβρίου με την προσέλευση των Hayward, ενώ η μετάβαση προς το ντόπιο προϊόν αναμένεται να βρει καλύτερη συνέχεια κατά το Δεκέμβριο, όταν -όπως αναφέρει η AOPn Kiwi de France- τα πράσινα γαλλικά ακτινίδια θα καταλάβουν περισσότερο χώρο στα γαλλικά ράφια.

Αύξηση κόστους παραγωγής και ζητήματα με τη συσκευασία

Προφανώς, ο γαλλικός κλάδος των ακτινιδίων δεν εξαιρείται από τα ραπίσματα της διεθνούς αγοράς ενέργειας. Η AOPn Kiwi de France εκτιμά ότι για τις εταιρείες των οποίων η σύμβαση ηλεκτρικής ενέργειας πλησιάζει στο τέλος της, το ενεργειακό κόστος θα πολλαπλασιαστεί επί 3 ή και 4. Ακόμα, από πλευράς κόστους της εργατικής δύναμης, υπολογίζεται πως τα έξοδα για τις γαλλικές εταιρείες θα αυξηθούν μεταξύ 5-10%.

Τέλος, οι Γάλλοι συσκευαστές έχουν να αναλάβουν επίσης και το αυξημένο κόστος που επιβάλλει στις εργασίες τους εν μέσω συνθηκών έλλειψης πρώτων υλών, η προσαρμογή τους στο νόμο AGEC που απαγορεύει τη χρήση πλαστικού.

Οι κανόνες ποιότητας για τα γαλλικά ακτινίδια Hayward

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ποιότητας που έχει θέσει η γαλλική διεπαγγελματική οργάνωση για τα ακτινίδια -BIK- σε συμφωνία με την Interfel, τα γαλλικά ακτινίδια Hayward υπόκεινται στους εξής κανόνες:

  • Η συγκομιδή τους δεν επιτρέπεται πριν τις 10 Οκτωβρίου.
  • Δεν μπορούν να διατεθούν στη λιανική αγορά για τον τελικό καταναλωτή πριν από τις 6 Νοεμβρίου, ενώ επιτρέπεται η έναρξη πώλησής τους στη λιανική αγορά μόνο εάν πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας και ωριμότητας, που ορίζονται από το ειδικό πρότυπο εμπορίας της ΚΟΑ για τα ακτινίδια.
  • Τα προς εξαγωγή ακτινίδια μπορούν να διατεθούν στην αγορά από τις 10 Οκτωβρίου, με την επιφύλαξη συμμόρφωσης με τις ελάχιστες απαιτήσεις ωριμότητας που ορίζονται από το κοινοτικό πρότυπο που αφορά τα ακτινίδια, καθώς και υπό τον όρο ότι ο προορισμός τους απαιτεί μεταφορά με εμπορευματοκιβώτια για τουλάχιστον δεκαπέντε ημέρες.
  • Απαιτείται ελάχιστος δείκτης Brix 6,2 ο ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15% στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς και ελάχιστος δείκτης Brix 9,5ο στο στάδιο χονδρικής και λιανικής.

Φ.Κ.

Τα μέλη της AOPn Kiwi de France
SCAAP kiwifruits de France
Coop VDL
Coop Lorifruit
Cadralbret
Συνεργαζόμενες εταιρείες
Sas La Pinede
Sa Sofruileg
Sas Héliande
Lorisol
Agrucorse
spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img