Η κίτρινη club ποικιλία Kikoka, κάτοχος των καλλιεργητικών δικαιωμάτων της οποίας είναι και οι ελληνικές εταιρείες Zeus Kiwi και Arta Gold, και η πράσινη club ποικιλία Dulcis θα κυκλοφορούν από φέτος στις διεθνείς αγορές. Η δραστική επέκταση των αρχικών φυτεύσεων τους βρίσκεται ήδη επί τάπητος.
Kikoka: Στην πραγματικότητα το Kikoka είναι η εμπορική ονομασία με την οποία θα διακινούνται ενιαία δύο κιτρινόσαρκες ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, η 022 που συγκομίζεται στα μέσα Οκτωβρίου και έχει μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια και η 076 που συγκομίζεται στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου και ξεχωρίζει για την γλυκιά του γεύση και τις καλύτερες συγκεντρώσεις ξηράς ουσίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Gerhard Dichgans, διευθυντή του προγράμματος ανάπτυξης των ποικιλιών στο οποίο συμμετείχε το ιταλικό Πανεπιστήμιο του Udine, «μια βασική πτυχή είναι ότι και οι δύο ποικιλίες έχουν επιδείξει σε 7 χρόνια δοκιμών ισχυρή αντοχή στη βακτηρίωση (PSA) και στη μόρια ή νέκρωση του ακτινιδίου, τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο Marco Rivoira, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου RIVOIRA, η οποία έχει την παγκόσμια εμπορική άδεια για τα δύο νέα ακτινίδιο, τόνισε: «Το μεγάλο πλεονέκτημα της πρότασής μας είναι ότι διαθέτουμε δύο ποικιλίες ανώτερης ποιότητας και ωφέλιμης ζωής, που μας επιτρέπουν να καλύψουμε χωρίς προβλήματα το διάστημα πωλήσεων μέχρι τα μέσα Μαΐου. Αυτό αποδεικνύεται από τις πρώτες παρτίδες προϊόντων που συγκομίστηκαν τον Οκτώβριο του 2022 και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία και διατέθηκαν στην αγορά τον Απρίλιο του 2023.
Η εμπορική ανάπτυξη βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με 1.400 στρέμματα να φυτεύονται το 2022 και 2.200 στρέμματα το 2023, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλα 2.000 στρέμματα για το 2024. Στην Ευρώπη, άδειες για 15.000 στρέμματα έχουν χορηγηθεί σε 12 εταιρείες. Μια πρώτη εμπορική συγκομιδή 450 τόνων θα συγκομιστεί αυτό το φθινόπωρο, η οποία θα πωληθεί μέσω της νέας μάρκας KIKOKA.
Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας στην οποία οι εταίροι θα είναι μέτοχοι κατ’ αναλογία καλλιεργούμενης έκτασης. Αυτή η κοινοπραξία θα είναι το μοναδικό γραφείο μάρκετινγκ που θα είναι υπεύθυνο για τις πωλήσεις κίτρινου ακτινιδίου της μάρκας KIKOKA από τη σεζόν 2024. Οι 12 εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο είναι: Apo Scaligera (Zevio, Ιταλία), Clementi (Laives, Ιταλία), Innatis (Angers, Γαλλία), Kiwi Uno (Verzuolo, Ιταλία), Peviani (Siziano, Ιταλία), Savajols (St. Rambert d’Albon, Γαλλία), Surexport (Σεβίλλη, Ισπανία), Zeus Kiwi (Κατερίνη, Ελλάδα) και Zeoli Fruit (Cisterna di Latina, Ιταλία). Επιπλέον, η OP Armonia (Battipaglia, Ιταλία) εντάσσεται επίσης στο έργο με 500 στρέμματα αφιερωμένα αποκλειστικά στη βιολογική παραγωγή, καθώς και η Arta Gold (Άρτα, Ελλάδα) και η Agrihold (Βαλένθια, Ισπανία), δύο ομάδες παραγωγών με 500 στρέμματα έκαστη.
Dulcis: Η νέα πράσινη ποικιλία που θα διακινείται με την εμπορική ονομασία Dulcis και θα βγει για πρώτη φορά στην αγορά τον φετινό Νοέμβριο, αναπτύχθηκε από τη New Plant από το Forlì (Emilia-Romagna) μαζί με τα πανεπιστήμια του Udine και της Μπολόνια. Θα διατίθεται στο εμπόριο από μια νεοϊδρυθείσα εταιρεία, την «Dulcis Kiwifruit Company», η οποία εκτός από το New Plant περιλαμβάνει και τρία γνωστά ονόματα από την Ιταλία: την Alegra, την Apofruit Italia και την Orogel Fresco.
«Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα μοναδικό προϊόν που θα κάνει εντύπωση στην αγορά», εξήγησε ο διευθυντής της New Plant, Mirco Montefiori, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Dulcis Kiwifruit Company. «Το νέο ακτινίδιο αντιπροσωπεύει ένα νέο είδος φρούτου, μια premium προσφορά που καλύπτει ένα κενό στην αγορά. Δεν πρόκειται για βελτιστοποίηση του ακτινιδίου Hayward, αλλά για μια ειδικά επιλεγμένη ποικιλία που θα πρέπει να εξασφαλίζει την υψηλότερη ποιότητα, υψηλή αξία Brix και ισορροπημένη γεύση, διευκρίνισε ο Mirco Montefiori.
Η καλλιέργεια έχει περιοριστεί στις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο και έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να φτάσει τα 5.000 στρέμματα έως το 2025.