spot_img
spot_img

Ακτινίδια: Ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού στη Νέα Ζηλανδία

Ιδιαίτερη φούρια για να μαζευτούν νωρίς τα κίτρινα ακτινίδια δείχνουν οι επικεφαλής της βιομηχανίας ακτινιδίων της Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Φρουτονέα.

Πηγές από την Ομοσπονδία Παραγωγών Ακτινιδίων της Νέας Ζηλανδίας (NZKGI), αναφέρουν στα Φρουτονέα πως στις τάξεις του κλάδου επικρατεί μια νευρικότητα, όσον αφορά την εύρεση επαρκούς εργατικού δυναμικού και τονίζεται η ανάγκη να συγκομιστούν οι καρποί όσο το δυνατόν συντομότερα εφόσον είναι αρκετά ώριμοι. Οι επικεφαλής της βιομηχανίας φοβούνται πως αν η συγκομιδή δεν αποκτήσει από τώρα υψηλότερους ρυθμούς, τότε υπάρχει κίνδυνος πολλά ακτινίδια να συγκομιστούν υπερώριμα με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα τους, καθώς στη συνέχεια της σεζόν, όταν δηλαδή θα φτάσουμε στο χρονικό σημείο που παραδοσιακά εντείνονται οι εργασίες της συγκομιδής, φαίνεται πως δεν θα υπάρχει αρκετό εργατικό δυναμικό διαθέσιμο.

Η πορεία της συγκομιδής

Μέχρι τις 18 Μαρτίου η συγκομιδή ακτινιδίων στη Νέα Ζηλανδία αφορούσε μονάχα τα συμβατικής καλλιέργειας κίτρινα ακτινίδια (7.102.945 κιβώτια των 3,3 κιλών), τα βιολογικά κίτρινα ακτινίδια (176.733 κιβώτια) και τα κόκκινα ακτινίδια που φέτος θα κάνουν την εμπορική τους πρεμιέρα, αλλά μονάχα στη Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, και Κίνα (69.070 κιβώτια). Το ποσοστό των συσκευασμένων καρπών κατά την ίδια ημερομηνία ανέρχονταν αντίστοιχα σε 6%, 5% και 29%.

Για να πειστούν, λοιπόν, οι παραγωγοί να επιταχύνουν τη συγκομιδή, αποφασίστηκε η αύξηση της ενδεικτικής τιμής παραγωγού ανά κιβώτιο για τα συμβατικής καλλιέργειας κίτρινα ακτινίδια SunGold (α’ ποιότητα και μετά τη διαλογή) από τα 2,52 δολάρια Νέας Ζηλανδίας στα 2,02 για την τρέχουσα εβδομάδα (εβδομάδα 12/13), στα 2,01 από τα 1,60 για την εβδομάδα 13/14 και στα 1,56 από τα 1,31 για την εβδομάδα 14/15. Σταθερή παραμένει η τιμή για την εβδομάδα 15/16 στο 1,01 δολάριο Νέας Ζηλανδίας.

Αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, πως το κατώτατο ωρομίσθιο για τους ενήλικες αυξάνεται από 1η Απριλίου από τα 20 δολάρια Νέας Ζηλανδίας στα 21,20. Αύξηση θα υπάρξει, όμως, και για τους πρακικάριους από τα 16 στα 16,96 δολάρια.

Ξεκίνησαν οι εξαγωγές

Στις 18 Μαρτίου αναχώρησαν από το λιμάνι της Ταουράνγκα και οι πρώτοι 4.100 τόνοι (1,15 εκατομμύρια κιβώτια των 3,3 κιλών) με ακτινίδια SunGold της Zespri. Προορισμοί είναι το Κόμπε και το Τόκιο στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας την έναρξη του ναυτιλιακού προγράμματος της Zespri για το 2022.

Το πλοίο MV Solent Star που μεταφέρει το φορτίο είναι το πρώτο από τα προγραμματισμένα 72 πλοία που πρόκειται να παραδώσουν στις παγκόσμιες αγορές μια συγκομιδή που υπολογίζεται σε πάνω από 190 εκατομμύρια κιβώτια (ή 680.000 τόνοι).

Ο Γενικός Διευθυντής Παγκόσμιας Προμήθειας της Zespri, Alastair Hulbert, σημειώνει ότι συνολικά, η Zespri αναμένει να πραγματοποιήσει τέσσερα δρομολόγια τσάρτερ στη Βόρεια Ευρώπη, δώδεκα στη Μεσόγειο, έξι στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και πενήντα στις ασιατικές αγορές, στέλοντας συνολικά περίπου 20.000 container. Οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται στα μέσα με τέλη Απριλίου.

  • Αν βρήκατε ενδιαφέρουσα αυτήν την είδηση, κάντε like στον λογαριασμό  του Περιοδικού Φρουτονέα στο Facebook, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε περισσότερες παρόμοιες ειδήσεις.
  • Οι συνδρομητές του περιοδικού Φρουτονέα θα βρουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα σεζόν των ακτινιδίων στη Νέα Ζηλανδία, καθώς και δισέλιδη συνέντευξη με τον κ. Nick Kirton, υπεύθυνο προμηθειών Βορείου Ημισφαιρίου της Zespri, στο νέο τεύχος που σε λίγες ημέρες θα φτάσει στις ταχυδρομικές τους Θυρίδες.

Φ.Κ.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img