spot_img
spot_img

Αγγλία: Έως 40% μειωμένες οι αποδόσεις των μήλων λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Σημαντικές απώλειες στην παραγωγή μήλων καταγράφονται φέτος στην περιοχή Γούστερσαϊρ της Αγγλίας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού επηρέασαν την ανάπτυξη και το μέγεθος των καρπών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, η μείωση των αποδόσεων κυμαίνεται μεταξύ 15% και 40%, ενώ η ταυτόχρονη αύξηση του κόστους καλλιέργειας ασκεί πρόσθετες πιέσεις στην οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.

Οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών αποτυπώνονται κυρίως στο μέγεθος των καρπών, καθώς ορισμένα μήλα εμφανίζονται έως και 25% μικρότερα από το συνηθισμένο, περιορίζοντας σημαντικά το συνολικό βάρος της συγκομιδής. Σε εκμεταλλεύσεις της περιοχής, οι φετινές ποσότητες υπολείπονται αισθητά εκείνων της προηγούμενης χρονιάς, επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της μηλιάς.

Αυξημένο κόστος και πιέσεις στην παραγωγή

Παράλληλα, σημαντική επιβάρυνση προκαλεί η αύξηση των δαπανών για λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και καύσιμα, οι οποίες, σύμφωνα με τις αναφορές των παραγωγών, έχουν ενισχυθεί κατά περίπου 60% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στην περιοχή Frith Common, κοντά στο Tenbury Wells, όπου η παραγωγή μήλων για μηλίτη αναμένεται να περιοριστεί στους 200–225 τόνους, έναντι 350 τόνων μιας συνηθισμένης χρονιάς.

Ο συνδυασμός της μειωμένης συγκομιδής και των αυξημένων καλλιεργητικών δαπανών περιορίζει τα περιθώρια κέρδους, ενώ δημιουργεί ανησυχίες για περαιτέρω ανατιμήσεις στην αγορά μηλίτη το επόμενο έτος.

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img
Fruit Attraction 2026
Fruit Attraction 2026