spot_img

Αβοκάντο: Μειωμένη η παραγωγή στη Μάλαγα Ισπανίας

Οι αποδόσεις των δέντρων αβοκάντο στη Μάλαγα είναι φέτος χαμηλότερες από άλλες σεζόν, καθώς η έλλειψη νερού άρδευσης στην περιοχή αναδεικνύεται σε περιοριστικό παράγοντα και μέχρι στιγμής εφαρμόζονταν ένα πότισμα την εβδομάδα για μία ώρα. Μέχρι στιγμής πάντως, έχει συγκομιστεί περίπου το 20% του αναμενόμενου όγκου της επαρχίας. Οι δραστηριότητες συγκομιδής, ξεκίνησαν στις αρχές του Νοεμβρίου και μέχρι στιγμής επικεντρώθηκαν κυρίως στις ποικιλίες Bacon και Zutano, ενώ η ποικιλία Hass, που είναι η πλειοψηφία στα αγροτεμάχια, θα αρχίσει να συγκομίζεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και αναμένεται να δώσει ικανοποιητική παραγωγή.

Επεκτείνονται οι καλλιέργειες

Σχεδόν 4.000 νέα κτήματα με αβοκάντο δημιουργήθηκαν τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια στην Ισπανία, αλλά οι φυτεύσεις των αβοκάντο εξακολουθούν να εξαπλώνονται. Συγκεκριμένα, σε επέκταση των φυτεύσεων της σε αβοκάντο προχωρά η μεγάλη ισπανική καλλιεργητική εταιρεία Reyes Gutiérrez, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Juan Antonio Reyes Gutiérrez. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε: «Σήμερα έχουμε ήδη περισσότερα από 4.000 στρέμματα σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ιβηρικής χερσονήσου και, μεσοπρόθεσμα, θέλουμε να φτάσουμε τα 10.000 δικά μας στρέμματα.

Αυτή τη στιγμή, δραστηριοποιούμαστε καλλιεργητικά στη Μάλαγα, στο Κάντιθ και στην Πορτογαλία, αλλά συνεχίζουμε να παρατηρούμε πώς αναδύονται νέες περιοχές παραγωγής όπως η Ουέλβα και προσέχουμε τις κλιματικές ιδιαιτερότητες για ένα προϊόν που έχει τόσο καλή ζήτηση, και που οι καλλιέργειες, οι γεωπονικές συνθήκες και η ποιότητα του προϊόντος πρέπει να μελετηθούν καλά για να είναι κερδοφόρο.

Άλλη ενδιαφέρουσα επένδυση στην καλλιέργεια αβοκάντο είναι αυτή που πραγματοποιεί ο συνεταιρισμός Coophuelva από την Ουέλβα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Cristóbal Picón, στα σημερινά 1.450 στρέμματα θα προστεθούν από του χρόνου ακόμα 400. Συγκεκριμένα, ο C. Picón δήλωσε πως: «Αν τη σεζόν του 2020 μετρήθηκαν περίπου 200.000 κιλά αβοκάντο, στην τρέχουσα ελπίζουμε να φτάσουμε τα 800.000 κιλά και στα επόμενα δύο χρόνια μπορούμενα ξεπεράσουμε ακόμη και το ένα εκατομμύριο κιλά. Επιπλέον, όταν όλες οι φυτείες του «Valdeoscuro» είναι σε πλήρη παραγωγή, θα ήταν δυνατό να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια κιλά».

Αισιοδοξία για άνοδο των εξαγωγών στο Ισραήλ

Πέρυσι, οι εξαγωγές ισραηλινών αβοκάντο έφτασαν τους 29.000 τόνους. Φέτος, όμως, στόχος του ισραηλινού κλάδου είναι να εξάγει 42.000 τόνους, από τους οποίους το 50% θα αφορά τα αβοκάντο Hass και το άλλο 50% τις πράσινες ποικιλίες, με προεξάρχουσα την ποικιλία Pinkerton. Άλλωστε, η καλλιέργεια Hass αυξήθηκε φέτος κατά 25-30% και η καλλιέργεια Pinkerton κατά 30%.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα