spot_img
spot_img

Άσπρο λάχανο: Σταθερή η εγχώρια παραγωγή

Η καλλιέργεια του άσπρου λάχανου συναντάται σε μία πληθώρα παραγωγικών περιοχών της χώρας, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Στερεά Ελλάδα αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας. Η Εύβοια είναι μία από τις περιοχές στην οποία καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες άσπρου λάχανου, η οποία τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά κυρίως τη χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με μεγάλους διακινητές της περιοχής, η φετινή σεζόν, παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες, εξελίσσεται χωρίς προβλήματα για την ποιότητα του προϊόντος, ενώ εξίσου ανεπηρέαστη από τον καιρό παραμένει και η συνολική παραγωγή του λαχανικού, η οποία διαμορφώνεται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Με τις ποικιλίες Caesar και Kaizer να πρωτοστατούν στην ποικιλιακή σύνθεση των καλλιεργειών της περιοχής, οι εγχώριοι καλλιεργητές συνεχίζουν να επενδύουν στο προϊόν, το οποίο τους αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη από την έλευση του φθινοπώρου μέχρι και το πέρας της χειμερινής περιόδου, μειώνοντας και τις εισαγωγές από τα Βαλκάνια την εν λόγω περίοδο. Σε ικανοποιητικά επίπεδα διαμορφώνονται μέσα στο Δεκέμβριο και οι τιμές παραγωγού, οι οποίες διαμορφώνονται στα 0,20 ευρώ/κιλό και αναμένεται να αυξηθούν όσο πλησιάζουμε στην εορταστική περίοδο.

Το προσεχές διάστημα

Η κατανάλωση του άσπρου λάχανου αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στην εορταστική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας το προϊόν χρησιμοποιείται σε μία πληθώρα παραδοσιακών συνταγών. Η αναμενόμενη αυτή ζήτηση θα συνοδευτεί από αύξηση στην τιμή του προϊόντος, η οποία -σύμφωνα με τους εγχώριους διακινητές- θα διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα μέχρι και τον Ιανουάριο. Όπως προαναφέρθηκε, οι εισαγωγές του προϊόντος θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα μέχρι και το Φεβρουάριο, λόγω της αυτάρκειας στην εγχώρια αγορά και αναμένεται να τονωθούν με την έλευση της εαρινής περιόδου.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Απογοητευτικές οι τιμές του άσπρου λάχανου για τον κλάδο

Η Πολωνία είναι ένα από τα ευρωπαϊκά παραγωγικά κέντρα, στα οποία η παραγωγή του άσπρου λάχανου παρουσιάζει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η φετινή σεζόν έρχεται να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς η ετήσια παραγωγή άσπρου λάχανου της Πολωνίας διαμορφώνεται φέτος στους 700.000 τόνους, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε μία μείωση κατά 100.000 τόνους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή σεζόν στη χώρα. Ωστόσο, παρά την πτώση αυτή της πολωνικής παραγωγής, οι φετινές τιμές άσπρου λάχανου εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα μέσα στο Δεκέμβριο. Αυτό αποδίδεται -σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου- στην ανύπαρκτη πολιτική πώλησης από την πλευρά του παραγωγικού κλάδου, ο οποίος ρίχνει τις τιμές, με αποτέλεσμα το προϊόν να χάνει έδαφος. Από την πλευρά τους, τόσο οι διακινητές όσο και οι παραγωγοί στην Πολωνία, ελπίζουν ότι η άνοδος της κατανάλωσης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ενδεχομένως να ανατρέψει το μέχρι τώρα σκηνικό στην αγορά του λαχανικού.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Μειωμένη η φετινή παραγωγή λόγω του άστατου καιρού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η συγκομιδή του άσπρου λάχανου στην Ολλανδία, με τις φετινές καιρικές συνθήκες να μην είναι ιδανικές για το προϊόν. Σύμφωνα με τα στελέχη του συνεταιρισμού The Greenery, οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις της άνοιξης και παράλληλα η ξηρασία του φθινοπώρου δεν βοήθησαν ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα η συνολική παραγωγή να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ του συνεταιρισμού, δίνουν έμφαση τα τελευταία χρόνια στα μεγέθη του προϊόντος και προσαρμόζουν την παραγωγή τους ανάλογα με τις παραγγελίες που δέχονται από μεγάλες αλυσίδες Σ/Μ, με τις οποίες διατηρούν σταθερές συμβολαιακές συνεργασίες. Για παράδειγμα, οι ίδιοι τονίζουν ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες παραγωγής τους αφορούν μικρά και μεσαία μεγέθη άσπρου λάχανου, τα οποία καταναλώνονται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Πέρα από το άσπρο λάχανο, οι κόκκινες ποικιλίες καταγράφουν εξίσου μεγάλη ζήτηση, καθώς φαίνεται να καταναλώνονται πέρα από τα νοικοκυριά και από διαφόρων ειδών κουζίνες, όπως η βιετναμέζικη και η κορεατική, ενώ η σταθερή αύξηση των χορτοφάγων στην Ευρώπη ενισχύει τις πωλήσεις τόσο στις κόκκινες, όσο και στις λευκές ποικιλίες.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img