Εκπρόσωποι των διεθνώς κορυφαίων ερευνητικών φορέων πάνω στις νέες ποικιλίες βερίκοκου, καθώς και των μεγαλύτερων επαγγελματικών – επιχειρηματικών οργανώσεων βερίκοκου από την Ευρώπη, θα ανέβουν στο φετινό βήμα του καθιερωμένου Συνεδρίου της Freskon.
«Τι εστί βερίκοκο;»: Μία παροιμιακή, ελληνική φράση, που επιλέχθηκε για σλόγκαν του φετινού Διεθνούς Συνεδρίου Βερίκοκου της Freskon, καθώς τόσο ταιριαστά συνοψίζει τα ποικίλα σύγχρονα ερωτήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του εν λόγω φρούτου. Ποικιλίες: Ποιες είναι οι πιο κατάλληλες για κάθε περιοχή και εποχή; Καλλιεργητικές φροντίδες και μέθοδοι: Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Κλιματική αλλαγή: Πώς αλλάζουν όσα ξέραμε; Εμπόριο και διεθνείς αγορές: Τι ζητούν επιτέλους οι αγοραστές;
Στο πλαίσιο της 8ης Freskon (11-13 Απριλίου 2024, Θεσσαλονίκη), που θα λάβει χώρα το Διεθνές Συνέδριο Βερίκοκου (11 Απριλίου), τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω -και σε πολλά ακόμα- ερωτήματα, θα προσφέρουν εκπρόσωποι των διεθνών ερευνητικών φορέων πάνω στις νέες ποικιλίες, καθώς και επαγγελματικών – επιχειρηματικών οργανώσεων από την Ευρώπη. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους του Συνεδρίου που έχουν από τώρα δηλώσει με θέρμη τη συμμετοχή τους σε αυτό, ξεχωρίζουμε δύο κορυφαία στελέχη του ισπανικού Ινστιτούτου CEBAS, κατόχου της δημοφιλούς και πολυσυζητημένης ποικιλίας Mirlo Bianco.
Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα βιογραφικά των ομιλητών/τριών:
Raphaël Martinez
Επικεφαλής της Γαλλικής Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών Ροδάκινου και Βερίκοκου (AOP)

Σπούδασε γεωπόνος, ηγείται του Συνδέσμου Οργανώσεων Παραγωγών Ροδάκινου και Βερίκοκου (ΕΟΠ) για περισσότερα από 10 χρόνια. Με περισσότερους από 500 παραγωγούς και 50 εμπορικές εταιρείες, ο οργανισμός αντιπροσωπεύει το 80% του γαλλικού τομέα. Η ομοσπονδία συντονίζει τεχνικά θέματα όπως ποικιλίες, αγροοικολογία ή οικονομικές επιδόσεις. Εκπροσωπεί τους παραγωγούς ενώπιον των γαλλικών αρχών και των λιανοπωλητών και επιτρέπει στους αγρότες να υπερασπιστούν συλλογικά τα συμφέροντά τους. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.pechesetabricotsdefrance.fr/
David Ruiz
Μόνιμος Ερευνητής, Υπεύθυνος για τα προγράμματα αναπαραγωγής βερίκοκων και ιαπωνικών δαμάσκηνων στο CEBAS-CSIC , Τμήμα Φυτοκαλλιέργειας του CEBAS-CSIC στη Μούρθια (Ισπανία)

Μόνιμος ερευνητής στο Τμήμα Αναπαραγωγής Φυτών στο CEBAS-CSIC στη Μούρθια (Ισπανία). Αναπαραγωγός υπεύθυνος για τα προγράμματα αναπαραγωγής βερίκοκου και ιαπωνικού δαμάσκηνου στο CEBAS-CSIC, επικεφαλής των εθνικών προγραμμάτων αναπαραγωγής αυτών των ειδών Prunus. Έχει κυκλοφορήσει 16 νέες ποικιλίες βερίκοκου που καλλιεργούνται ευρέως στην Ισπανία και 2 νέες ποικιλίες ιαπωνικού δαμάσκηνου. Έχει συμμετάσχει σε 29 ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει 62 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά υψηλής απήχησης, καθώς και ένα αξιοσημείωτο έργο μεταφοράς στον παραγωγικό τομέα. Ο Δρ Ruiz συντονίζει επίσης την ισπανική επιχειρησιακή ομάδα “Προσαρμογή του τομέα των πυρηνόκαρπων στην κλιματική αλλαγή”.
Jesús López-Alcolea
Τμήμα Αναπαραγωγής Φυτών, CEBAS-CSIC, Μούρθια (Ισπανία)
Υπεύθυνος ποικιλιών και μεταφοράς ποικιλιών Prunus στο CEBAS-CSIC

Αποφοίτησε ως γεωργικός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο Miguel Hernández (UMH) και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην έρευνα φρούτων. Ο Jesús López-Alcolea εργάζεται στην ομάδα αναπαραγωγής φρούτων CEBAS-CSIC ως υπεύθυνος ποικιλιών. Η κύρια δραστηριότητά του είναι να ενεργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της επιστημονικής έρευνας και του τομέα της παραγωγής πυρηνόκαρπων φρούτων. Πραγματοποιεί μια σημαντική δραστηριότητα μεταφοράς στον τομέα των νέων ποικιλιών που αποκτήθηκαν (αμυγδαλιά, βερίκοκο και ιαπωνικά δαμάσκηνα), καθώς και των γεωπονικών τεχνικών που βελτιώνουν την ανάπτυξη της γεωργικής δραστηριότητας. Είναι συντονιστής και υπεύθυνος της υπηρεσίας φυτικού υλικού CEBAS-CSIC και υπεύθυνος για τα έργα Έρευνας, Ανάπτυξης και Εφαρμογής με τις εταιρείες οπωροφόρων καλλιεργειών.
Marco Cirilli
Καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης (Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Ιταλία)

Ο Marco Cirilli είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας και Περιβαλλοντικής Επιστήμης (Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Ιταλία). Είναι ο επιστημονικός συντονιστής του προγράμματος αναπαραγωγής MAS.PES, με στόχο τη βελτίωση των ειδών ροδάκινου και βερίκοκου.
Παυλίνα Δρογούδη
Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Imperial College, University of London και μεταδιδακτορική έρευνα στο University of Newcastle upon Tyne, Αγγλία. Από το 2003 εργάζεται στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων. Η ερευνητική της δραστηριότητα αφορά την αξιολόγηση και βελτίωση γενετικού υλικού ροδακινιάς, βερικοκιάς και ροδιάς, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη μελέτη καλλιεργητικών τεχνικών με σκοπό την αειφορική παραγωγή φρούτων. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικά υπεύθυνη σε πολλά Ευρωπαϊκά και Εθνικά έργα. Έχει δημοσιεύσει 65 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, και έχουν προκύψει >1100 αναφορές σε περιοδικά του SCI & SSCI.
Κώστας Μαρκοβίτης
Παραγωγός Βερίκοκων και άλλων Πυρηνόκαρπων (Ημαθία)

Ο Κώστας Μαρκοβίτης δραστηριοποιείται για 28 χρόνια στην καλλιέργεια και την εμπορία βερίκοκου και άλλων πυρηνόκαρπων φρούτων, διερευνώντας πάντα τις νέες ποικιλίες και νέες μεθόδους καλλιέργειας. Πριν 20 χρόνια ξεκίνησε πρώτος στην Ελλάδα την καλλιέργεια σε υπέρπυκνα μονόκλωνα γραμμικά σχήματα, είναι αυτός που πριν 20 χρόνια εισήγαγε για πρώτη φορά στα ελληνικά κτήματα τα γλυκά, κόκκινα ροδάκινα και νεκταρίνια, πριν από 22 χρόνια έφερε πάνω από 25 νέες για τότε ποικιλίες κεράσια, πριν από 15 χρόνια έφερε τα πρώτα πλακε ροδάκινα, ενώ έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα καινοτόμα υβρίδια plum cot και aprium. Ο Κώστας Μαρκοβίτης διατηρεί συνεργασία με ινστιτούτα και φυτώτια σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισραήλ κ.α., διατηρεί συστηματικά κτήματα για πειραματική καλλιέργεια και εξοπλίζει τα κτήματα του με σύγχρονα μέσα καλλιέργειας.
Δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας στο freskon@froutonea.gr.
Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου στο συνημμένο αρχείο: