Ακόμα μια χρονιά ανάπτυξης της ευρωπαϊκής παραγωγής τους ετοιμάζονται να καταγράψουν τα μήλα Pink Lady®, καθώς από τους 180.000 τόνους που έφτασαν την περασμένη σεζόν, φέτος ο Thierry Mellenotte, διευθυντής της Pink Lady Europe Association υπολογίζει πως φέτος θα φτάσουν τους 225.000 τόνους (+25%). Ταυτόχρονα, μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί η εμφάνιση ιδιαίτερων ποιοτικών προβλημάτων και το μέγεθος των φρούτων είναι καλό. Η συγκομιδή ξεκινάει τον Οκτώβριο και οι πρώτες παρτίδες θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων τον Νοέμβριο, με τη διακίνηση τους να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.
Περισσότερα μήλα από τη Γαλλία
Από το σύνολο της παραγωγής, οι 100.000 τόνοι θα προέρχονται από τη Γαλλία, που πέρυσι είχε δώσει 90.000 τόνους. Με λίγες εξαιρέσεις, οι γαλλικοί οπωρώνες δεν υπέστησαν καμία σημαντική ζημιά από την κακοκαιρία του φετινού καλοκαιριού. Οι περισσότεροι γαλλικοί οπωρώνες είναι εξοπλισμένοι με δίχτυα για την προστασία των δέντρων και φρούτα σε περίπτωση χαλαζιού. Στην Ιταλία, ευτυχώς, οι πλημμύρες τον Μάιο προκάλεσαν μικρές ζημιές στους οπωρώνες της Pink Lady®. Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία, οι οπωρώνες έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή ξηρασία.
Σχέδια δυναμικής ανάπτυξης μέχρι το 2030
Παράλληλα, συνεχίζουν να τρέχουν και τα σχέδια επέκτασης των φυτεύσεων των Pink Lady®. Μεταξύ 2018 και 2022, οι οπωρώνες αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας τους 3.350 καλλιεργητές στις τρεις χώρες της ευρωπαϊκής παραγωγής (Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία). Σύμφωνα με τον Thierry Mellenotte «Η Γαλλία θα παραμείνει η κύρια αναπτυξιακή λεκάνη για τα επόμενα χρόνια. Σχεδιάζουμε να αναπτυχθούμε δυναμικά έως το 2030, επεκτείνοντας τους υπάρχοντες οπωρώνες και προσθέτοντας νέους, με προτεραιότητα στους νέους καλλιεργητές. Όλοι οι καλλιεργητές πρέπει να είναι πιστοποιημένοι με GlobalGAP και GRASP, Βιολογικά πιστοποιημένοι ή να φέρουν Πιστοποίηση PFI + HVE 3». Τέλος, να σημειώσουμε πως και τη νέα χρονιά θα συνεχιστούν οι έντονες προωθητικές δράσεις για τα μήλα Pink Lady®, αλλά και για τα PinKids, που αφορούν μήλα μικρού μεγέθους της εν λόγω ποικιλίας που απευθύνονται σχεδιασμένα στο παιδικό καταναλωτικό κοινό.
Επιτυχημένη η περασμένη σεζόν
Παρά την ταλαιπωρημένη από τον πληθωρισμό ευρωπαϊκή αγορά φρούτων, η Pink Lady Europe Association κλείνει την καμπάνια Νοεμβρίου 2022- Ιουνίου 2023 με αύξηση των πωλήσεων της κατά 3% σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Αξίζει να σημειώσουμε την αύξηση 9% στις πωλήσεις στη Γαλλία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιτυγχάνοντας μερίδιο αγοράς 6% και διείσδυση στην αγορά 29%. Ως τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, πίσω από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία συνεχίζει να τοποθετείται ως σημείο αναφοράς στην αγορά premium μήλων, με τους καταναλωτές να προσελκύονται από την ποιότητα και τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Μεταξύ άλλων βασικών στοιχείων της σεζόν, η Pink Lady Europe Association σημείωσε επίσης αύξηση 19% στις πωλήσεις του PinKids, των μήλων μικρού διαμετρήματος που απευθύνονται σε παιδιά. Ο όγκος πωλήσεων για το PinKids για τη σεζόν 2022/2023 ήταν 423 τόνοι έναντι 355 τόνων την προηγούμενη σεζόν.
Tutti: Η νέα ποικιλία μήλου, ανθεκτική στον καύσωνα
Η εταιρεία VentureFruit, με έδρα τη Νέα Ζηλανδία, παρουσίασε το Tutti, την πρώτη ποικιλία κόκκινου μήλου στον κόσμο, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για παραγωγή σε θερμά κλίματα. Το Tutti είναι η πρώτη μάρκα μήλου που κυκλοφορεί εμπορικά από το Hot Climate Partnership (HCP), μια συνεργασία μεταξύ του ισπανικού ινστιτούτου IRTA, του Plant & Food Research της Νέας Ζηλανδίας, της καταλανικής ένωσης παραγωγών Fruit Futur και της VentureFruit, μιας επιχείρησης γενετικής και διαχείρισης ποικιλιών που δημιουργήθηκε από την πολυεθνική T&G Global της Νέας Ζηλανδίας.
Μάλιστα, η VentureFruit®, η εταιρεία που διαχειρίζεται την εμπορευματοποίηση του προγράμματος «Hot Climate Partnership», όρισε την Andes New Varieties Administration (ANA Chile®) ως δικαιούχο για την ανάπτυξη όλων των ποικιλιών μήλων και αχλαδιών με αντοχή στο θερμό κλίμα ανάμεσα στους παραγωγούς της Νότιας Αμερικής, ξεκινώντας από τη Χιλή.
Πιο αναλυτικά σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αναζητούνται στις νέες ποικιλίες μήλων, αυτές πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές συνθήκες της κάθε ζώνης καλλιέργειας, ειδικότερα σε ζεστά κλίματα με έλλειψη χειμερινού ψύχους, να έχουν χαμηλή ευαισθησία στα ηλιακά εγκαύματα, μα αποκτούν έντονο χρωματισμό σε κλιματικές ζώνες υπερβολικά ζεστές, ξηρές και με υψηλές θερινές θερμοκρασίες και χωρίς μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας, να παρουσιάζουν χαμηλή εμφάνιση μετασυλλεκτικών ανωμαλιών, (π.χ. μαύρισμα, εσωτερικά ή εξωτερικά στίγματα που μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο διάστημα χωρίς αλλοίωση των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών, να έχουν ανθεκτικότητα απέναντι στα παράσιτα και τους μικροοργανισμούς Dysaphis plantaginea, Eriosoma lanigerum, Venturia inaequalis, Podosphaera leucotricha, Erwinia amylovora και Valsa ceratosperma, να προσφέρονται για αρχιτεκτονική δέντρου που να επιτρέπει την εύκολη διαχείριση του με μείωση τους κόστους και να συμβάλουν στη μείωση της πρόκλησης διατροφικών αλλεργιών.