spot_img
spot_img

International Cherry Symposium: Η νέα τεχνολογία στην καλλιέργεια κερασιού στο επίκεντρο

Οι νέες μορφές καλλιέργειας κερασιών βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρουσιάσεων των επιστημόνων που παρενέβησαν στο Διεθνές Συνέδριο Κερασιών που έλαβε χώρα στα πλαίσια της έκθεσης MacFrut.

Λοξά δέντρα

Σύμφωνα με τον κ. Άρη Κωνσταντινίδη, γεωπόνο και ιδιοκτήτη των φυτώριων Vitro Hellas, η σημαντικότερη παρέμβαση έγινε από τον καθηγητή του αμερικανικού πανεπιστημίου της Washington, Matthew Whiting, ο οποίος αναφέρθηκε σε νέες μορφές δέντρων, ιδανικές για εντατική καλλιέργεια και παραγωγή στα πλαίσια των σύγχρονων συνθηκών που χαρακτηρίζονται από έλλειψη εξειδικευμένης εργατικής δύναμης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για λοξής ανάπτυξης δέντρα (γωνίας 45 μοιρών) χωρίς οριζόντιους άξονες, από τους οποίους ξεκινούν κάθετης ανάπτυξης κλώνοι (4-8). Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Whiting, πρόκειται για σύστημα που διευκολύνει εξαιρετικά την πρόσβαση των εργατών στα δέντρα, επιταχύνοντας τις εργασίες τους, ενώ ακόμα περισσότερο διευκολύνει την πρόσβαση των μηχανών (ρομποτικών η επανδρωμένων) για όλες τις εργασίες από το αραίωμα, έως τη συγκομιδή. Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες ψηφιακής παρακολούθησης της ανάπτυξης των καλλιεργειών, ακόμα και με χρήση drone.

Το σύστημα λοξής ανάπτυξης της κερασιάς του καθηγητή του Washington University, Matthew Whiting.

Η διεθνής παραγωγή

Κατά τα λοιπά, στη θεματική του συνεδρίου που αφορούσε το εμπορικό πεδίο, αναγνωρίστηκε η ανάπτυξη της καλλιέργειας κερασιών στην Ελλάδα, αλλά η χώρα με την πιο εντατική ανάπτυξη της καλλιέργειας αυτής είναι η Χιλή. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, οι Χιλιανοί συνηθίζουν να επιδίδονται στην άμεση ανταπόκριση στις νέες τάσεις της αγοράς, οπότε η μεγάλη ενασχόληση τους με το κεράσι, ίσως είναι ένας ακόμα δείκτης της δυναμικής του προϊόντος. Τέλος, αναφορά έγινε και στην κατάσταση των εμπορικών καλλιεργειών σε Ιταλία και Ισπανία.

Στην μεν Ιταλία, υπήρξε σαφής ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αλλά που πλέον έχει σταματήσει, ενώ στην Ισπανία, η τοποθέτηση των κερασιών σε αμυδρές περιοχές αποδείχτηκε η αχίλλειος πτέρνα του κλάδου, καθώς με την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, οι ισπανικές κερασιές, παρότι γενικά ανθεκτικές στις άνυδρες συνθήκες, άρχισαν να χωλαίνουν παραγωγικά. Σύμφωνα με το σχόλιο του κ. Κωνσταντινίδη, το μέλλον της εμπορικής καλλιέργειας κερασιάς θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των ζητημάτων άρδευσης και έλλειψης εργατικής δύναμης και από αυτήν την άποψη, το Διεθνές Συνέδριο Κερασιών του Ρίμινι ήταν μια χρήσιμη παρέμβαση στα δρώμενα του κλάδου.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img