Οι υψηλές τιμές των ακτινιδίων δυσκολεύουν τις πωλήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Kavala Coop, κ. Κλέαρχο Σαραντίδη.
Κύριε Σαραντίδη, πώς εξελίσσονται οι πωλήσεις των ακτινιδίων από την περιοχή της Καβάλας την εβδομάδα που διανύουμε;
Οι πωλήσεις κυλούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την περίοδο που διανύουμε. Θα έλεγα απλά ότι οι υψηλές τιμές του προϊόντος δυσκολεύουν τις πωλήσεις στις αγορές του εξωτερικού.
Αντιμετωπίζετε φέτος ποιοτικά προβλήματα;
Όχι, η διατήρηση των καρπών μέσα στα ψυγεία βαίνει ομαλά και δεν έχει προκύψει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα φέτος. Ωστόσο, αυτό που χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν είναι τα μικρά μεγέθη.
Σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές αυτήν την περίοδο;
Προφανώς, οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και το είδος της συσκευασίας. Κατά μέσο όρο, οι τιμές ex-factory διαμορφώνονται την εβδομάδα που διανύουμε στα 1,20 ευρώ/κιλό.
Όσον αφορά την καλλιέργεια ακτινιδίου, πως εξελίσσεται στην περιοχή της Καβάλας;
Υπάρχει πολλή μεγάλη ανάπτυξη της καλλιέργειας, καθώς αρκετοί παραγωγοί έχουν κάνει στροφή σε αυτό το προϊόν. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μάλιστα, η παραγωγή στην περιοχή μας θα ανέλθει στους 100.000 τόνους. Στη δεδομένη φάση, η καλλιεργούμενη έκταση ακτινιδίου στην Καβάλα καλύπτει 22.000 στρέμματα και η παραγωγή μας διαμορφώνεται στους 50.000 τόνους. Η επέκταση της καλλιέργειας, όμως, γίνεται ακανόνιστα και αυτό θα έχει συνέπειες στην εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος.
Αναφέρεστε στην έλλειψη ψυκτικών χώρων ή στην υπερπροσφορά;
Και τα δύο είναι σημαντικά προβλήματα. Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα ψυκτικών χώρων, ο δικός μας συνεταιρισμός έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει τα προϊόντα των δικών του παραγωγών, αλλά όταν μεγάλο κομμάτι της υπόλοιπης παραγωγής τα επόμενα χρόνια, δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί και, άρα, θα πρέπει να πουληθεί υπό πίεση, θα διαμορφώνονται συνθήκες στην αγορά που θα επηρεάσουν αρνητικά τη διακίνηση και των δικών μας προϊόντων.