spot_img
spot_img

De minimis χορηγήσεις σε κεράσια Ευβοίας & σταφύλια Crimson Ημαθίας – Πέλλας

Την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής κερασιών σε παραγωγούς της Π.Ε. Ευβοίας και σε παραγωγούς σταφυλιών ποικιλίας Crimson στις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας, θα προχωρήσουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση νέου ΦΕΚ.

Παρακάτω αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες της εφαρμογής:

Δικαιούχοι και ύψος ενίσχυσης

1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται:

α) οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κερασιών στην Π.Ε. Ευβοίας και ειδικότερα στις Τ.Κ Βιτάλων, Μετοχίου Διρφύων και Στροπώνων και έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2019 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας κερασιών. Από την χρηματοδότηση εξαιρούνται τα νεαρά δέντρα έως τεσσάρων ετών,

β) όσοι παραγωγοί, δικαιούχοι σταφυλιών ποικιλίας Γκρίμσον στις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αρ. 840/150442/08/06/2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 2507), δεν έχουν λάβει τις σχετικές ενισχύσεις επειδή δεν είχαν ασφαλίσει την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ το 2020, αλλά πλέον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις κατά τις κείμενες διατάξεις.

2. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται: α) σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας κερασιών.

3. Οι Δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του Καν. (ΕΕ) υπ’ αρ. 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.

4. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστη ριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα Ι του Καν. (ΕΕ) υπ’ αρ. 316/2019 (134.272.042 €).

Μη δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων: 

1. Το ύψος των οποίων καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά.

2. Για δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς τα κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με εξαγωγικές δραστηριότητες.

3. Που χορηγούνται υπό τον όρο της χρησιμοποίησης εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων.

4. Οι δικαιούχοι των επιλέξιμων επιχειρήσεων με μικτή δραστηριότητα (δηλ. επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους και μη επιλέξιμους προς ενίσχυση τομείς) υποχρεούνται σε διακριτή λογιστική παρακολούθηση (αρ.1 παρ 2 και 3 του Καν. 1408/2013).

Χρηματοδότηση

1. Η δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), μετά την έκδοση χρηματικού εντάλματος σε βάρος των πιστώσεων του ΑΛΕ 2390901002 του Ε.Φ. 1029-501-0000000 του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οικονομικού έτους 2021 με δικαιούχο τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το έτος 2021 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 194.605 ευρώ υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης.

2. Από το ποσό των 194.605 ευρώ, για τους παραγωγούς κερασιών διατίθεται ποσό μέχρι 91.600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο και στους παραγωγούς σταφυλιών Γκρίμσον ποσό 103.005 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Σε περίπτωση με επάρκειας του ποσού για κάθε κατηγορία, αυτό αναπροσαρμόζεται αναλόγως και πάντοτε μέχρι το ανώτατο για την κάθε κατηγορία.

Περισσότερες πληροφορίες για το νέο ΦΕΚ εδώ

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img