spot_img
spot_img

Carles Peris, Γεν. Γραμ. της Ομοσπονδίας Παραγωγών της Βαλένθια ”La Unio”: «Παλεύουμε για το μόνο κοινωνικό μοντέλο γεωργίας»

Ακολουθεί συνέντευξη του Carles Peris, Γεν. Γραμ. της Ομοσπονδίας Παραγωγών της Βαλένθια ”La Unio στο Περιοδικό Φρουτονέα:

Κύριε Peris, μετά τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Έλληνες και τους Ιταλούς, οι Ισπανοί αγρότες βρίσκονται επίσης στους δρόμους με έντονες κινητοποιήσεις. Πρώτα απ’ όλα, πείτε μας ποια είναι τα κοινά αιτήματα όλων των Ισπανών αγροτών, είτε πρόκειται για αγρότες είτε για κτηνοτρόφους.

Τα κοινά προβλήματα που μοιράζονται όλοι οι Ισπανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι αγρότες, είναι οι πολύ χαμηλές τιμές στην πηγή, οι οποίες, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, καθιστούν τις εκμεταλλεύσεις μας όλο και πιο ασύμφορες. Σε αυτό προστίθεται ο προφανής αθέμιτος ανταγωνισμός από προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες με χαμηλότερα πρότυπα παραγωγής από αυτά της Ευρώπης, όσον αφορά το περιβάλλον, τους κοινωνικούς όρους και τις φυτοϋγειονομικές και διοικητικές απαιτήσεις.  Οι Ευρωπαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μας καθιστά το μπλοκ με το αυστηρότερο σύστημα παραγωγής στον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ατζέντα 2030 προσπαθεί να μας επιβάλει ακόμη περισσότερες απαιτήσεις, οι οποίες κατά την άποψή μας είναι υπερβολικά φιλόδοξες, καθιστώντας τις δυσβάστακτες για τους παραγωγούς.

Οι αγρότες από όλες τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ζητούν τουλάχιστον κάποια τροποποίηση της ΚΑΠ. Ποια είναι η θέση των Ισπανών αγροτών σε σχέση με την ΚΑΠ; Τι χρειάζονται από την ΚΑΠ;

Επί του παρόντος έχουμε μια ΚΑΠ με πολύ κακή ανακατανομή των οικονομικών πόρων. Περισσότεροι πόροι θα πρέπει να διατεθούν στους επαγγελματίες αγρότες, οι οποίοι είναι οι μόνοι που ζουν και θέλουν να συνεχίσουν να ζουν από την εργασία τους, και οι πόροι δεν θα πρέπει να διατεθούν στους αγρότες του καναπέ που δεν εργάζονται και οι οποίοι μηχανεύονται τρόπους για να λαμβάνουν ενισχύσεις. Είναι απαραίτητο να μπει ένα τέλος στο πολύ υψηλό επίπεδο γραφειοκρατίας της σημερινής ΚΑΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει σε κάθε μεταρρύθμιση της ΚΑΠ ότι στόχος είναι η απλοποίηση της διαχείρισης των ενισχύσεων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάθε μεταρρύθμιση αυξάνει τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις που αυξάνουν άσκοπα το κόστος διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.  Η σημερινή ΚΑΠ έχει επιβάλει περιβαλλοντικές απαιτήσεις, τα οικολογικά καθεστώτα, τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα στην πραγματικότητα της παραγωγής και επομένως δεν είναι μια ΚΑΠ με αγροτικά μέτρα.

Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της Βαλένθια, στις κινητοποιήσεις των οποίων συμμετέχει η La Unio και εσείς προσωπικά. Ποια είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματα αυτών των καλλιεργητών εσπεριδοειδών που βγαίνουν στους δρόμους;

Στο πρώτο μέρος της τρέχουσας περιόδου εσπεριδοειδών 2023/2024, οι τιμές στην πηγή ήταν αποδεκτές, αλλά τώρα στο δεύτερο μέρος της περιόδου βρισκόμαστε σε μια αγορά που είναι άσκοπα κορεσμένη με εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες, γεγονός που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές των εσπεριδοειδών της Βαλένθια, διότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις χαμηλές τιμές των εισαγωγών, επειδή εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πιο χαλαρούς κανονισμούς από αυτούς που απαιτούνται για τα τοπικά εσπεριδοειδή.

Παίζουμε τον ίδιο ποδοσφαιρικό αγώνα, στο ίδιο γήπεδο, αλλά με δύο διαφορετικούς κανόνες του παιχνιδιού. Οι δικοί μας είναι πολύ αυστηροί και εκείνοι των ξένων εσπεριδοειδών πολύ χαλαροί. Ένα άλλο πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενοποίηση των κριτηρίων στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σε ορισμένα λιμάνια, όπως το Ρότερνταμ, είναι υπερβολικά χαλαρά στον έλεγχο των παρασίτων και των ασθενειών που μπορούν να προσβάλουν την ευρωπαϊκή καλλιέργεια εσπεριδοειδών.

Έχετε καταγγείλει δημοσίως πολλές φορές, ότι τα ισπανικά λιμάνια προωθούν διευκολύνσεις για την εισαγωγή εσπεριδοειδών. Μπορείτε να μας εξηγήσετε σε τι συνίστανται αυτές οι εγκαταστάσεις;

Στο σημείο αυτό μιλάμε συγκεκριμένα για το γεγονός ότι σε ορισμένα λιμάνια, και στην προκειμένη περίπτωση, στη μέση της περιόδου εμπορίας των εσπεριδοειδών μας και χωρίς έλλειμμα στην παραγωγή, μειώνονται οι λιμενικοί φόροι για τα εσπεριδοειδή από τρίτες χώρες, γεγονός που μειώνει ουσιαστικά το κόστος εισαγωγής, συμβάλλοντας στη μείωση της τιμής των ευρωπαϊκών εσπεριδοειδών στην πηγή. Το σύστημα αυτό ευνοεί μόνο τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες, με κεφάλαια από επενδυτικά κεφάλαια, γεγονός που καταλήγει να αποσταθεροποιεί το παραδοσιακό ευρωπαϊκό σύστημα παραγωγής.

Η αστυνομία συλλαμβάνει τον Carles Peris κατά τη διάρκεια αποκλεισμού του λιμανιού της Καστεγιόν από Ισπανούς αγρότες στις 7 Φεβρουάριου.

Είδαμε πώς οι παραγωγοί εσπεριδοειδών οργάνωσαν πολύ δυναμικές διαδηλώσεις και υπήρξαν ακόμη και συγκρούσεις με την αστυνομία. Πού βρίσκεται ο αγώνας σας αυτή τη στιγμή; Έχετε κερδίσει κάτι; Θα συνεχίσετε με νέες κινητοποιήσεις ή άλλου είδους παρεμβάσεις τον Μάρτιο;

Συνεχίζουμε με έναν οδικό χάρτη κινητοποιήσεων, οι οποίες, μετά το λιμάνι της Καστεγιόν, συνεχίζονται στη Μαδρίτη και στο λιμάνι της Βαλένθια. Ναι, με την πίεση που ασκήσαμε και τη διαπραγμάτευση που ακολούθησε, καταφέραμε να πείσουμε το λιμάνι της Καστεγιόν να αποσύρει τους επιδοτούμενους λιμενικούς φόρους στις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες. Αυτή είναι μια κερδισμένη μάχη στον πόλεμο ενάντια στους γίγαντες που προσπαθούν να βάλουν τέλος στο πιο ανθρώπινο και κοινωνικό σύστημα παραγωγής στη γεωργία, που είναι να έχουμε γεωργία με αγρότες, με μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί για την αναθεώρηση της ισπανικής νομοθεσίας για τη βελτίωση της λειτουργίας της διατροφικής αλυσίδας και τη μείωση της γραφειοκρατίας στη διαχείριση της ΚΑΠ, αλλά χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, ο αγώνας συνεχίζεται.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των αγροτών της Βαλένθια στο λιμάνι της Καστεγιόν στις 7 Φεβρουαρίου.

Τέλος, θα θέλαμε να μας δώσετε μια σύντομη αξιολόγηση της φετινής περιόδου εσπεριδοειδών μέχρι στιγμής. Οι τιμές που καταβλήθηκαν στους Ισπανούς παραγωγούς εσπεριδοειδών φέτος άφησαν ικανοποιητικό εισόδημα; Πότε ολοκληρώνεται η συγκομιδή στην περιοχή της Βαλένθια και τι όγκος αναμένεται για τα πορτοκάλια Valencia;

Ο απολογισμός ήταν μια εκτιμώμενη παραγωγή κάτω από το παραγωγικό δυναμικό των περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων στην περιοχή της Βαλένθια. Ελπίζαμε να έχουμε μια ομαλή περίοδο με δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς λόγω του ισοζυγίου της παραγωγής, αλλά αυτή η πρόβλεψη εκπληρώθηκε μόνο στο πρώτο μέρος της περιόδου.  Από τον Ιανουάριο και μετά, όλες οι προβλέψεις δεν ήταν πλέον αισιόδοξες και η συγκομιδή άρχισε να επιβραδύνεται με τις τιμές στην πηγή να πέφτουν.  Όσον αφορά την ποικιλία Valencia, με πρόβλεψη παραγωγής 230.000 τόνων (24% περισσότερο από την προηγούμενη περίοδο), οι προοπτικές είναι περίπλοκες με τη ζήτηση και την κατανάλωση, σε γενικές γραμμές, πολύ περιορισμένη. Στην περίπτωση αυτή, εάν η ΕΕ δεν θεσπίσει μέτρα αντιντάμπινγκ κατά της Αιγύπτου και δεν ενοποιηθούν οι έλεγχοι των εισαγωγών, η ευρωπαϊκή καλλιέργεια εσπεριδοειδών δεν πρόκειται να περάσει εύκολα τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα σήμαιναν ότι 25% περισσότερα εσπεριδοειδή από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, τα οποία προηγουμένως προορίζονταν για την ασιατική αγορά, αποστέλλονται στην ΕΕ.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img