Η ελληνική σεζόν φράουλας έχει μια λαμπρή εξέλιξη αφού στις 21 Απριλίου οι εξαγωγές είχαν ήδη φτάσει τους 51.830 τόνους, 21,9% υψηλότερες από τον όγκο των εξαγωγών της περσινής σεζόν την ίδια ημερομηνία. Τα τελικά στοιχεία για τη σεζόν 2022 πρόκειται να δημοσιευτούν τον Αύγουστο, αλλά δεδομένης της καλής ροής των εξαγωγών του 2023, της υψηλής ζήτησης και της ακόμα υψηλής (αν και φθίνουσας) παραγωγικότητας της ελληνικής φράουλας τον Μάιο, είναι περισσότερο από πιθανό ότι μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, όταν έρχεται το τέλος της σεζόν, οι ελληνικές φράουλες θα έχουν σημειώσει νέο ρεκόρ εξαγωγών σε όγκο. Το 2021 οι εξαγωγές έφτασαν τα 66.712.162 κιλά και το 2020 τα 55.304.150 κιλά, ως συνέχεια μια συνεχώς αυξανόμενης πορείας.
Προηγούμενα μέσα στην τρέχουσα σεζόν, τον Μάρτιο, ο καιρός στη Μανωλάδα, που είναι η περιοχή που συγκεντρώνει σχεδόν το 100% της καλλιέργειας της φράουλας, είχε επιβάλει κάποιες καθυστερήσεις στη συγκομιδή. Παρά το γεγονός ότι τώρα ο καιρός δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα και τα φυτά (κυρίως της ποικιλίας Victory) είναι σε υψηλή παραγωγή, δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να μαζέψουν τους καρπούς στην ώρα τους, προκαλώντας απώλειες ή ποιοτικά προβλήματα, όταν η δουλειά γίνεται υπό πίεση.
Στην άκρη η Fortuna
Προσπαθώντας να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση, οι φραουλοπαραγωγοί της Μανωλάδας επέλεξαν να αφήσουν στην άκρη τη συγκομιδή διάφορων ποικιλιών, όπως η Fortuna, και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στα κτήματα με τις Victory. Η τιμή παραγωγού αυτή τη στιγμή είναι 1,50 ευρώ/κιλό, ενώ τα συσκευαστήρια της περιοχής πωλούν τις φράουλες στα 1,80-2,00 ευρώ στην πόρτα των γερμανικών super markets. Παρά το τέλος της συγκομιδής στις αρχές Ιουνίου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα υπάρχουν ήδη λίγες ελληνικές φράουλες στις αγορές. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό του μισθολογικού κόστους (35-40 ευρώ), της χαμηλής παραγωγικότητας των φυτών φράουλας, της χαμηλότερης απόδοσης των εργαζομένων λόγω του πολύ ζεστού καιρού και της υψηλής παραγωγικότητας στις βόρειες χώρες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος, που πολύ απλά δεν θα συμφέρει να συγκομιστεί και έτσι πολλοί παραγωγοί τερματίζουν τις δραστηριότητές τους. Πάντως, σε γενικές γραμμές, οι εξαγωγείς είναι ευχαριστημένοι από το φετινό εισόδημά τους, αλλά η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι μόνιμο πρόβλημα του κλάδου της ελληνικής φράουλας και φαίνεται ότι αυτό θα επαναληφθεί και του χρόνου.
Εντείνονται τα εκπτωτικά προγράμματα στα γερμανικά super market
Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία που αποτελεί και τον μεγαλύτερο αγοραστή ελληνικής φράουλας, οι αλυσίδες super market εντείνουν τα εκπτωτικά τους προγράμματα και φαίνεται πως όλο τον Μάιο αυτά θα παραμείνουν αρκετά. Μάλιστα συγκεκριμένες αλυσίδες προσφέρουν, αλλά θα προσφέρουν και την επόμενη εβδομάδα ελληνικές και ισπανικές φράουλες σε συσκευασία 500 γραμμ. στο 1,49 ευρώ. Γενικά, το παιχνίδι των προσφορών θα επηρεάσουν και οι γερμανικές και ολλανδικές φράουλες που πλέον εισέρχονται στην αγορά. Συγκεκριμένα, αφού στα μέσα Απριλίου άρχισε η νοτιοδυτική από καλλιέργειες με τούνελ, ακολούθησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου. Στις αρχές Μαΐου θα είναι έτοιμες για συγκομιδή και οι πρώτες φράουλες από καλλιέργειες με τούνελ στα βόρεια της χώρας.