Από όλη τη Μεσόγειο, μονάχα η Ιταλία θα συνεχίσει να δηλώνει παρουσία σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές φράουλας μέσα στον Ιούνιο, που φέρνει μαζί του τη μαζική συγκομιδή των καρπών από την Ολλανδία και το Βέλγιο. Ας δούμε την εξέλιξη της παραγωγής σε κάθε χώρα ξεχωριστά.
Βέλγιο – Ολλανδία: Ήδη ισχυρό το μερίδιό τους στην αγορά
Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Μαΐου, οι βελγικές και ολλανδικές φράουλες είχαν εδραιώσει τη θέση τους στις λαχαναγορές και τα supermarkets τόσο στις ίδιες, όσο και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης -μάλιστα, τα γερμανικά supermarkets έχουν δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ένταξή τους σε εκπτωτικά προγράμματα. Σημειώνουμε ότι το δεύτερο μισό του Μαΐου και ολόκληρος ο Ιούνιος είναι περίοδοι έντασης της παραγωγής και, ουσιαστικά, μονοκρατορίας τους σε αυτές τις αγορές. Σύμφωνα με παραγωγούς και εξαγωγείς από τις δύο χώρες, μπορεί φέτος να άργησε να ξεκινήσει η εμπορία της φράουλας από αυτές τις χώρες, λόγω της υπολειτουργίας των θερμαινόμενων και led-φωτιζόμενων θερμοκηπίων, αλλά επί του παρόντος η καλλιέργεια δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και βρίσκεται σε πλήρη, δυναμική εξέλιξη.
Γερμανία: Ανεβασμένη η θερμοκηπιακή παραγωγή
Η γερμανική σεζόν φράουλας ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου, με τη συγκομιδή από τα θερμοκήπια στη Νοτιοδυτική Γερμανία, για να ακολουθήσει η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου. Στις αρχές Μαΐου ήταν έτοιμες για συγκομιδή και οι πρώτες φράουλες από τα θερμοκήπια στις πιο βόρειες περιοχές, έτσι η παραγωγή πιάνει υψηλούς ρυθμούς στη χώρα από τα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι υπαίθριες καλλιέργειες έχουν μειωθεί κατά 6%, ενώ η προστατευόμενη καλλιέργεια αυξήθηκε κατά 4%. Να σημειώσουμε πως στην προστατευμένη καλλιέργεια, οι φράουλες καλλιεργούνται ιδιαίτερα σε ψηλά τούνελ, ενώ η θερμαινόμενη παραγωγή παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Σε γενικές γραμμές πάντως, η παραγωγή δεν γίνεται με όρους ευκολότερους απ’ ό,τι πέρυσι για τους καλλιεργητές: το κόστος για τις διάφορες γεωργικές εισροές και την ενέργεια που παραμένει υψηλό, καθώς και ο κατώτατος μισθός, ο οποίος είναι υψηλότερος από τον Οκτώβριο του 2022, θα έχουν αντίκτυπο σε όλες τις εταιρείες από τη φετινή σεζόν και στο εξής.
Ουγγαρία: Με καθυστέρηση η υπαίθρια καλλιέργεια
Μία ελαφρώς ψυχρότερη άνοιξη καθυστέρησε κατά λίγες ημέρες την έναρξη της ουγγρικής περιόδου φράουλας, αλλά χωρίς να βλάψει τις δυνατότητες της παραγωγής, όσον αφορά τον όγκο. Έτσι, στις αρχές Μαΐου υπήρχαν κάποιοι παραγωγοί με υπαίθρια κτήματα που πωλούσαν ήδη τις φράουλές τους στη χονδρική αγορά, αλλά συνολικά στην αγορά υπήρχαν λιγότερες ουγγρικές φράουλες απ’ ό,τι συνηθίζεται. Η κατάσταση των φυτών είναι πολύ καλή φέτος, με μόνο μεμονωμένες τοπικές ζημιές από τον παγετό. Η θερμαινόμενη καλλιέργεια φτάνει στο τέλος της στα μέσα Μαΐου, αναφέρει στα Φρουτονέα ο ουγγρικός σύνδεσμος εξαγωγέων φρούτων Fruit Veb, αλλά στην Ουγγαρία τα θερμοκήπια και η θερμαινόμενη καλλιέργεια αντιστοιχούν μόνο σε μερικές εκατοντάδες στρέμματα, δηλαδή είναι ασήμαντη σε σύγκριση με τη συνολική έκταση που ξεπερνά τα 8.000 στρέμματα. Συνεπώς, από εδώ και στο εξής είναι οι υπαίθριες καλλιέργειες που θα δώσουν τον τόνο στην αγορά. Βέβαια, καθώς οι ουγγρικές εξαγωγές φράουλας είναι οριακές (μόνο 50-80 τόνοι ετησίως), το κύριο κριτήριο για την επιλογή των ποικιλιών δεν είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής τους, αλλά η γεύση τους. Συνεπώς, στην εγχώρια καλλιέργεια εξακολουθούν να κυριαρχούν οι πολύ νόστιμες ποικιλίες Clery, Joly και Asia.
Ιταλία: Για ακόμα ένα μήνα με αξιοπρεπή παρουσία στην αγορά
Καμπανία και Μπαζιλικάτα ολοκληρώνουν την παραγωγή φράουλας κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, με τη συγκομιδή από εκείνο το σημείο και μετά να πέφτει κάτω από τους 12.000 τόνους εβδομαδιαίως, περίπου στους 6.000 τόνους. Ωστόσο, καθώς η συγκομιδή γύρω από την Κοιλάδα του Πάδου θα σταματήσει το δεύτερο δεκαήμερο του ίδιου μήνα, η ιταλική παραγωγή θα χάσει ακόμα 2.000 τόνους και θα περιοριστεί στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας. Χάρη στη μεγάλη γεωγραφική έκταση της Ιταλίας προς το βορρά, το υψόμετρο και το κλίμα στην περιοχή των Άλπεων κάνουν τη συγκομιδή να ξεκινά στα μέσα Ιουνίου. Έτσι, η παρουσία της Ιταλίας στις διάφορες αγορές φράουλας θα ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όπου και αναμένεται να συγκομιστούν σχεδόν 2.000 τόνοι.
Καθώς, λόγω των διαφορετικών κλιματικών συνθηκών, κάθε περιοχή της Ιταλίας δίνει έμφαση σε διαφορετικές ποικιλίες φράουλας, αξίζει να δούμε ποιες από αυτές θα αποχωρούν και ποιες θα παραμένουν στην αγορά, σε κάθε φάση μέχρι και τη λήξη της σεζόν. Έτσι, χοντρικά, με την αποχώρηση της Καμπανίας και της Μπαζιλικάτα, αποχωρούν μαζί και οι φράουλες Sabrosa (οι οποίες πωλούνται με την εμπορική ονομασία Candonga), Inspire, Melissa, NSG203 Marimbella και Sabrin, ενώ θα παραμείνουν με ολοένα λιγότερες ποσότητες κυρίως οι ποικιλίες Sibilla και Aprica.
Ισπανία: Τέλος ο Μάιος, τέλος και η σεζόν
Ο ερχομός του Μαΐου βρήκε τα φραουλοχώραφα της Ουέλβα να έχουν αποδώσει περίπου το 85% της φετινής τους παραγωγής και τους παραγωγούς να προχωρούν σε συγκομιδή περιορισμένων ποσοτήτων, κάτω από 500 γραμμάρια ανά φυτό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, από τη 19η εβδομάδα η παραγωγή θα έχει πέσει κάτω από το μισό της δυναμικής της, ενώ οι τελευταίες -ελάχιστες- ποσότητες, θα συγκομιστούν την 21η εβδομάδα του έτους. Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ομοσπονδίας παραγωγών-εξαγωγέων φράουλας της Ουέλβα “Freshuelva“, η φετινή παραγωγή υπολείπεται της περυσινής κατά περίπου 30%, εξαιτίας τόσο οικονομικών, όσο και καιρικών εμποδίων. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη αποτίμηση της σεζόν θα λάβει χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως η φετινή είναι μία κακή χρονιά για τα raspberries. Οι αποδόσεις της δεύτερης συγκομιδής των φυτών, που καλλιεργούνται κατά πλειοψηφία υδροπονικά, βρίσκονταν στις αρχές Μαΐου στο 1 κιλό ανά φυτό, με ποικιλίες όπως η Adelita και η Lupita να είναι από τις πιο συχνές αυτήν την περίοδο. Από την άλλη, η καλλιέργεια blueberries βρίσκεται σε διάφορα στάδια, αλλά διάγει μία καλή παραγωγική φάση, που την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου έφτανε το 50% της δυναμικής σε ποικιλίες όπως η Ventura. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το Μάιο οι αποδόσεις των φυτών αυξάνονται αλματωδώς.