Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης και στην Κρήτη με τους παραγωγούς να εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους και να ζητούν άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις χωρίς γραφειοκρατία και εμπόδια, όπως λένε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων κ. Βλαζάκη, ο οποίος έκανε λόγο για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, καθώς παρεμποδίζεται η εκτέλεση των καθημερινών καλλιεργητικών διαδικασιών και έχουν ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση των αγροτών και των τοπικών κοινωνιών. «Δεν υπάρχουν εργάτες γης», είπε χαρακτηριστικά «και δεν μπορεί να συνεχιστεί η καλλιέργεια. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αν δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό όλοι θα οδηγηθούμε σε αγρανάπαυση των χωραφιών».
Ξέμεινε από εργατικά χέρια η οικοδομή
Τα εργατικά χέρια λείπουν και από τον κλάδο της οικοδομής με αποτέλεσμα καθυστερήσεις και στα έργα με τις κατασκευαστικές εταιρείες να ζητούν «εισαγωγή» εργαζομένων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μια σχετική μελέτη του ΕΜΠ κάνει λόγο για ανάγκη τουλάχιστον 200.000 επιπλέον εργαζόμενων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των εργοταξίων και να αυξηθούν οι βάρδιες. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί, απλώς δεν υπάρχουν σήμερα, καθώς οι μεν οικονομικοί μετανάστες των προηγούμενων δεκαετιών, απασχολούνται σε άλλους κλάδους, όπως π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών (π.χ. διανομές), ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους, όπου επίσης «τρέχουν» προγράμματα υποδομών αξίας πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων δισ. ευρώ.
Πρόβλημα υπάρχει και στον τουρισμό
Πολλές οι κενές θέσεις και στον τουρισμό. Συνολικά, εκτιμάται ότι ακόμη και πάνω από 100.000 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και να καλύψουν κενά σε θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε ξενοδοχεία, σε καταστήματα από τον χώρο της εστίασης, σε συγκεκριμένες θέσεις στα μαγειρεία (π.χ. λάντζα), στους χώρους υποδοχής, ως σερβιτόροι αλλά και ως εργάτες γης.
Τέλος, σύμφωνα με το μέλος του Συλλόγου Ξενοδόχων του νομού κ. Κυριακάκη: «Με την εγχώρια οικονομία να έχει ξεπεράσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό την πανδημία της COVID-19, πληθαίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζομένους, αντιμετωπίζουν όμως μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης του κατάλληλου προσωπικού. Το 2022 μία στις πέντε θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία δεν καλύφτηκε. Για το 2023 σε όλο τον κλάδο του τουρισμού, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές υπηρεσίες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κλπ οι ελλείψεις σε προσωπικό φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 100.000, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή δραστηριοποίηση τους».
Πηγή:ertnews.gr