Το ζήτημα της διαχείρισης του νερού και η κλιματική κρίση, ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ο ΟΠΕΠΕΠΕ ήταν τα ζητήματα που ετέθησαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τη νέα διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κρήτης, και εκπροσώπους αγροτικών φορέων.
Συγκεκριμένα ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά από την ΕΑΣ Ηρακλείου με την οποία είχε μακρά συνεργασία στα γραφεία της, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των 38 ΤΟΕΒ του νησιού παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και περιφερειακών Συμβούλων, που έγινε στο Ηράκλειο, με αντικείμενο τη διαχείριση των υδάτων του νησιού, καθώς και με εκπροσώπους θερμοκηπιακών καλλιεργειών, συνεταιρισμών και παραγωγούς οπωροκηπευτικών θερμοκηπίου, από Ιεράπετρα, Βιάννο, Μεσσαρά και Κουντούρα Χανίων, για το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Η Συνάντηση με την ΕΑΣ Ηρακλείου
Στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΑΣ μετείχε ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ενώ από τη νέα Διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου οι Γαβαλάς Σταύρος πρόεδρος, Χιλετζάκης Μύρων αντιπρόεδρος , Λαμπράκης Γιώργος Διευθύνων Σύμβουλος, και μέλη : Βρέντζος Αναστάσιος, Ταμιωλακης Γιωργος , Μπορμπουδάκης Νίκος , Καμπιτάκης Μιχάλης, Στρατάκης Ανδρέας , Χατζάσκος Γιαννης και Περογιαννάκης Γιώργος.
Συζητήθηκε και το ζήτημα της ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει τον Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή και ιδιαίτερα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς και οι κίνητρα που προβλέπονται για τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών. Θύμισε δε, ότι το κορυφαίο συνεταιριστικό όργανο της χώρας η ΕΘΕΑΣ, δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, όπου η νέα διοίκηση τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας τους. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ξεκάθαρη βούληση της νέα διοίκησης να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ανά την επικράτεια ορισμένοι συνεταιριστές, αλλά και εκπρόσωποι επιμελητηρίων που δεν τη στηρίζουν, επειδή θεωρούν είτε ότι θα μειωθεί ο ρόλος τους, είτε γιατί θεωρούν τα Επιμελητήρια «μαγαζάκια τους»
Τόσο στη συνάντηση με την ΕΑΣ Ηρακλείου, όσο και με τους εκπροσώπους των λοιπών φορέων που συναντήθηκε ο υπουργός, συζητήθηκε και το ζήτημα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και η δημιουργία ενός οργανισμού πέρα από αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν θα υπάρξουν διορθώσεις στα λάθη που έχουν γίνει, ο ΥπΑΑΤ, είπε ότι θα γίνουν οι όποιες δυνατές βελτιώσεις, αλλά λόγω του συστήματος που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα γίνει αυτό που πραγματικά θα ήθελε η ηγεσία του υπουργείου.
«Μακάρι να μπορούσαμε να βελτιώσουμε το σύστημα σε ένα μήνα και να φέρουμε την κατάσταση εκεί που πρέπει. Δεν θα είναι αυτό που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η έγκριση από την Κοινότητα, ούτε, φυσικά, η υποδομή και το στελεχικό δυναμικό. Θα γίνουν μικρές βελτιώσεις. Δεν θέλω να δημιουργήσω κλίμα αισιοδοξίας ότι τα πάντα τελειοποιήθηκαν σε ένα μήνα. Τα λάθη που έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα πολλών δυσλειτουργιών του Οργανισμού κατά τα τελευταία έτη»
Αναφερόμενος στη διοίκηση του Οργανισμού, είπε ότι ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις τους λόγω των λαθών που έχουν γίνει ο πρόεδρος δεν παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι έχει επιλεγεί με ΑΣΕΠ. Σημείωσε δε, ότι ενώ τυπικά αυτό ευσταθεί, δεν έχει το ηθικό έρεισμα να παραμένει στη θέση του, λόγω των μεγάλων λαθών που έχουν γίνει στις πληρωμές. Ο υπουργός είπε ότι πρέπει «να έχουμε αλλαγές και σε κεντρικό διοικητικό επίπεδο κάποιων στελεχών, τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν προσφέρει σωστές υπηρεσίες και να πάμε σε έναν εντελώς διαφορετικό Οργανισμό, με μια άλλη κουλτούρα. Με ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα συνεργάζεται τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με την Κοινότητα, όπως επιβάλλεται να κάνουμε. Θέλει δουλειά πολλή. Αλλά δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Ξέρουμε τις ανάγκες, αλλά δεν φτιάχνει από τη μια στιγμή στην άλλη». Και τόνισε ότι ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι ένας Οργανισμός σύγχρονος που θα λειτουργεί ταχύτερα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά.
Με εκπροσώπους των ΤΟΕΒ Κρήτης
Κυρίαρχο θέμα στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των 38 ΤΟΕΒ της Κρήτης ήταν η σύσταση Ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων στην Κρήτη.
Όπως είπε ο υπουργός, ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δώσει εντολή για τη σύνταξη masterplan που θα αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού και για το ζήτημα αυτό υπάρχει συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης, των Δήμων, του ΟΑΚ ΑΕ και της Ολλανδικής εταιρείας HVA.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει καταγραφή για το ποια έργα είναι λειτουργικά και ποια όχι. Επισημαίνοντας ότι η Κρήτη διαθέτει πέντε διαφορετικές λεκάνες απορροής υδάτων και με αυτό το δεδομένο πρέπει να υπάρξει θωράκιση του νησιού, ώστε να αντιμετωπισθεί η λειψυδρία και καταστάσεις ερημοποίησης, αλλά και να υπάρχει προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα.
Με εκπροσώπους θερμοκηπιακών καλλιεργειών
Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγών, όπως και στις υπόλοιπες συναντήσεις, συζητήθηκε επίσης ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και ιδιαίτερα οι νέοι κίνδυνοι που πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτόν και αφορούν τους αγρότες της Κρήτης.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός, τόνισε ότι στόχος είναι ένα σύγχρονος, ανταποδοτικός Οργανισμός που θα παρέχει ασφάλεια στους παραγωγούς. Όπως είπε πρόκειται για μια γενναία μεταρρύθμιση που γίνεται μετά από 25 χρόνια, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο νέος ΕΛΓΑ θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του. Σημειώνεται ότι οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν καλύπτονται από τον σημερινό κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως και η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία, αλλά και η καλλιέργεια αρωματικών φυτών.
Με τους εκπροσώπους θερμοκηπιακών καλλιεργειών συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και οι δικές τους καλλιέργειες στους κινδύνους που θα αποζημιώνονται με τον νέο κανονισμό.