Ακολουθεί συνέντευξη του Διευθυντή της Freshuelva, Rafael Domínguez-Guillén, για τις φετινές φυτεύσεις φράουλας στην Ουέλβα από το Περιοδικό Φρουτονέα:
Κύριε Domínguez, πώς θα αξιολογούσατε την περσινή περίοδο φράουλας από οικονομική άποψη; Τι έχει απομείνει στα χέρια των παραγωγών και των εξαγωγέων;
Η συνολική παραγωγή ήταν 243.310 τόνοι φράουλας, που αντιπροσωπεύει μείωση 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν μία εποχή φράουλας που μαστιζόταν από σκαμπανεβάσματα, με πολύ σημαντική επίδραση των καιρικών συνθηκών σε πολλά σημεία της περιόδου. Η αύξηση των τιμών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ήταν μικρή και σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο τομέας, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κερδοφορίας της καλλιέργειας.
Η μειωμένη παραγωγή φράουλας συνοδεύτηκε, ωστόσο, από σταθεροποίηση της αξίας των εξαγωγών, με αποτέλεσμα μέχρι το Μάιο να υπάρχει αύξηση 0,22% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τις εξαγωγές να αποτιμώνται σε σχεδόν 571 εκατ. ευρώ.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να είναι οι κύριες χώρες προορισμού για τα φρούτα του δάσους από την Ουέλβα, δεδομένου ότι, στην περίπτωση της φράουλας και παρά το Brexit, οι βρετανικές εισαγωγές έχουν ξεπεράσει τις γαλλικές, οι οποίες βρίσκονται στην τρίτη θέση.
Ποια είναι η έκταση της καλλιέργειας φράουλας για τη νέα περίοδο; Πώς εξελίσσεται τώρα η φάση της καλλιέργειας; Υπάρχουν προβλήματα έλλειψης νερού που μπορεί να επηρεάσουν τον όγκο και την ποιότητα της φράουλας;
Θεωρητικά, η επαρχία της Huelva δεν θα αντιμετώπιζε τόσο σοβαρά προβλήματα ξηρασίας εάν διέθετε τις υδραυλικές υποδομές που απαιτούνται για τη βέλτιστη χρήση του νερού -και οι οποίες έχουν εγκριθεί ή προγραμματιστεί, όπως το φράγμα Alcolea, η διώρυγα Trigueros, η διεύρυνση της σήραγγας San Silvestre ή η μεταφορά νερού στο Condado. Ο τομέας εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων που εγγυώνται τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών, παρά την ξηρασία, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Κλείνοντας, στα τέλη Σεπτεμβρίου η φύτευση έχει ξεκινήσει με τις πρώιμες ποικιλίες, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες, με την πρόβλεψη οι φυτεύσεις να είναι παρόμοιας έκτασης με της περσινής.
Διαβάζουμε ότι η καλλιέργεια της φράουλας γίνεται ακριβότερη για άλλη μία χρονιά. Είναι αλήθεια; Φοβάστε ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την κερδοφορία του τομέα της Huelva; Τι κάνει ο τομέας για να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητά του στις υπάρχουσες αγορές ή για να ανοίξει νέες;
Πράγματι, το κόστος παραγωγής (η συσκευασία, τα λιπάσματα, τα εργατικά κ.λπ.) αυξάνεται συνεχώς, καθιστώντας το τελικό προϊόν ακριβότερο. Η κερδοφορία εξαρτάται από τη διαφορά μεταξύ των τιμών πωλήσεων και του κόστους παραγωγής, οπότε πρέπει να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε αυτήν την τιμή, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην αγορά. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητές μας, που προέρχονται από την κορυφαία ποιότητα σε όλους τους τομείς, για να ηγηθούμε του κλάδου στην Ευρώπη, που είναι η βασική μας αγορά.
Τέλος, είμαστε ένας τομέας δεσμευμένος στη βιωσιμότητα, με κορυφαίες μεθόδους καλλιέργειας όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού, την ολοκληρωμένη παραγωγή, τα μηδενικά απόβλητα και τα βιολογικά προϊόντα.
Γιατί οι καλλιεργητές επιλέγουν όλο και λιγότερο κάθε χρόνο τις ποικιλίες Rociera και Fortuna; Τι χαρακτηριστικά αναζητούν στις νέες ποικιλίες και ποιες ποικιλίες πιστεύετε ότι έχουν τις καλύτερες προοπτικές;
Η αλήθεια είναι ότι στην Huelva διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα ποικιλιών, τόσο πρώιμων όσο και εποχιακών, ενώ ανάλογα με το έδαφος σε κάθε περίπτωση, η μία ή η άλλη ποικιλία είναι καταλληλότερη. Υπάρχουν επίσης εταιρείες που επιλέγουν μία συγκεκριμένη ποικιλία -ειδικά για μια αγορά-στόχο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο-, με συγκεκριμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα με την πρόσληψη εργατικού δυναμικού από χώρες εκτός ΕΕ. Θα θέλαμε να μας περιγράψετε την εμπειρία της Ισπανίας στην πρόσληψη εργαζομένων από αυτές τις χώρες, πώς και με ποια μέσα διασφαλίζεται η πρόσληψη, η άφιξη και η παραμονή τους στην Ισπανία, καθώς και η επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους.
Στην Ισπανία -και πιο συγκεκριμένα στην Huelva- το πρόγραμμα GECCO του Υπουργείου Μετανάστευσης εφαρμόζεται εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, επιτρέποντας την άφιξη προσωπικού που προσλαμβάνεται στις ίδιες τις χώρες καταγωγής του, οι οποίες έχουν συνάψει διμερείς συμφωνίες με την Ισπανία.
Φυσικά, πρόκειται για άτομα με σύμβαση εργασίας με καθορισμένη ημερομηνία λήξης στο τέλος της γεωργικής περιόδου, τα οποία πρέπει να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους -κι έτσι να επιστρέψουν στην Ισπανία το επόμενο έτος.
Πριν από λίγους μήνες υπήρξε μία εκστρατεία στη Γερμανία κατά των ισπανικών φραουλών, λόγω της κατάχρησης νερού κατά την καλλιέργειά τους, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι διοργανωτές της. Ποια είναι η απάντηση της Freshuelva σε αυτήν την κατηγορία;
Επί του θέματος θα ήθελα να σας παραπέμψω σε αυτό που είπε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας σε σχετική επιστολή του: «Πιστεύω ότι η καλύτερη άμυνα που μπορούμε να κάνουμε για τον τομέα είναι να συνεχίσουμε την κοινή μας εργασία, που είναι βασισμένη στην περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα υπό την προστασία της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, εδραιώνοντας τα επιτεύγματα που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».
Πιστεύετε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ανήκουν στο πλαίσιο του αθέμιτου ανταγωνισμού και ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος;
Είναι σαφές ότι αυτή και άλλες εκστρατείες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια, είναι εντελώς ψευδείς και δυσφημιστικές. Συμπίπτουν με μία εποχή που το προϊόν μας καταλαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό της αγοράς, ενώ συμπίπτουν επίσης με το γεγονός ότι το προϊόν μας έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ποιότητας, με πιστοποιητικά αειφορίας να το υποστηρίζουν, που το καθιστά εξαιρετικά περιζήτητο στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από το 30% των φρούτων του δάσους που παράγονται στην Ευρώπη, προέρχονται από την επαρχία της Huelva.