spot_img
spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 24.3.22

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 24η Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:

Οι εξαγωγές φράουλας από 1/1/2022 έως 24/3/2022 ανέρχονται σε 16.923 τόνους έναντι 20.118 τόνων πέρυσι, δηλαδή είναι μειωμένες κατά 15,9% και λόγω του περιορισμού τους διακίνησης προς Ρωσίας μέσω άλλων χωρών (π.χ Λετονία 286 τόνοι φέτος, έναντι 1.390 τόνων πέρυσι). Οι εξαγωγές τομάτας είναι μειωμένες στους 8.604 τόνους έναντι 10.801 τόνων πέρυσι. (-20,3%).

Συνεχίστηκε  η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Για τα πορτοκάλια και την νέα χρονιά η ροή εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο.

Από 1/9/2021 έως και 24/3/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 167.149 τόνους, αυξημένες κατά 10,3% σε σχέση με πέρυσι (εκ των οποίων προς τρίτες-έκτος Ε.Ε. Χώρες 48.698 τόνοι έναντι 41.832 τόνων πέρυσι). Αναμένεται μικρή παράταση της φετινής περιόδου εξαγωγής προς τις ευρωπαϊκές αγορές λόγω καθυστέρησης άφιξης προϊόντος από τρίτες χώρες.

Επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών μετά την εισβολή στην Ουκρανία

O πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας άλλαξαν  την ισορροπία μεταξύ των αγορών και προκάλεσαν εκτροπή προς την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο των φρούτων & λαχανικών και ειδικότερα εσπεριδοειδών που τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες εξάγουν παραδοσιακά στη Ρωσία (Μαρόκο, Τουρκία, Αίγυπτος κ.α) και προς Ουκρανία και Λευκορωσία. Ουκρανία και Λευκορωσία εξακολουθούσαν να εισάγουν ετησίως περίπου 8 έως 9 εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών εκ των οποίων εκτιμάται ότι ένα εκατ. τόνοι προέρχονταν από την ΕΕ, με συνέπεια την μείωση των τιμών π.χ πορτοκαλιών.

Σημειώνεται ότι 1) Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής. Η ΕΕ εξήγαγε πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ουκρανία το 2021 και εισήγαγε γεωργικά προϊόντα αξίας σχεδόν 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. 2) Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός γεωργικών προϊόντων και έμπορος γεωργικών τροφίμων, εξάγοντας 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ γεωργικών προϊόντων διατροφής στην Ε.Ε. το 2021, και κατέλαβε την 18η σημαντικότερη θέση για τις εισαγωγές από την ΕΕ.

Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ευρωπαίων καταναλωτών έγινε  ήδη αντιληπτή από τον κλάδο, καθώς επιχειρείται εξισορρόπηση  μεταξύ τιμολογίων ενέργειας και δαπανών για τα τρόφιμα.

Ήδη παρουσιάζεται μια επιβράδυνση της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων σε όλη την Ευρώπη. Σε ορισμένα κράτη μέλη, η κατανάλωση παρουσιάζει ήδη μείωση έως και 10%. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Οι ροές των εξαγωγών μας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει σημαντική μείωση έναντι της προηγούμενης της τάξης του -12,7% μετά την μικρή βελτίωση του  +3,9% της προηγούμενης εβδομάδος παρά την ζήτηση εν όψει του Πάσχα των καθολικών αλλά και των μειωμένων αφίξεων ισπανικών προϊόντων λόγω απεργίας των μεταφορέων. Βεβαίως προς Ουκρανία & Λευκορωσία καμιά δραστηριότητα δεν παρατηρείται αλλά η δραστηριότητα με τις γύρω χώρες συνεχίζεται βεβαίως με καθημερινή σχεδόν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img