spot_img
spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 7.1.2022

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 7η Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό: 

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 60.928 τ. (-16% σε σχέση με πέρυσι).  Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκε και η αξιολόγηση της εκστρατείας ήταν προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.

Συνεχίστηκε  η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Η εκστρατεία του 2021/22 χαρακτηρίζεται από λιγότερους όγκους και χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος. Η εκπληκτική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (κόστος ενέργειας, συσκευασία, μεταφορά) γονατίζει τόσο τους παραγωγούς όσο και το εμπόριο. Για τα πορτοκάλια και την νέα χρονιά η ροή εξαγωγών είναι χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση και οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων στις χώρες της Βαλκανικής και από την υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία. Για τα μανταρίνια η ζήτηση παραμένει σταθερή.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-7/1/22 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 29.910 τ. (–25,6% έναντι πέρυσι) με ιδιαίτερη επισήμανση ότι στο αντίστοιχο διάστημα οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 21.123 τ. εκ των οποίων οι 16.979 προέρχονται από Βόρεια Μακεδονία. Εφιστάται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.  

Από 1/9/2021 έως και 7/1/2022 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 96.265 τόνους (αυξημένες κατά 8,2%), εκ των οποίων προς τρίτες χώρες είναι οι 25.581 τ., ήτοι 26,6% του συνόλου (έναντι 23.008 τ. πέρυσι).

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές οφειλόμενη τόσο σε αύξηση των καυσίμων όσο και των ναύλων των πλοίων δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.

(Επισυνάπτονται επίσης οι πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία των εξαγωγών στις 30 Δεκεμβρίου 2021).

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img