Ολοκληρώθηκε η σεζόν του ελληνικού σταφυλιού, με τους εξαγωγείς σταφυλιών της Καβάλας να καταγράφουν φέτος χαμηλούς τζίρους, καθώς τα τερτίπια του καιρού και της αγοράς δεν τους επέτρεψαν να δουλέψουν με άνεση το προϊόν τους. Πιο συγκεκριμένα, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, υπήρχε καλή προσφορά σταφυλιών, η ζήτηση ήταν αρκετά περιορισμένη, με αντικατοπτρισμό προφανώς στις τιμές.
Στη συνέχεια, όμως, ενέσκηψαν διαφορετικά προβλήματα. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω του καύσωνα αρχικά, αλλά και των πολλών βροχοπτώσεων που έφερε στη συνέχεια ο Οκτώβριος, μείωσαν όχι μόνο την ποσότητα, αλλά έπληξαν σοβαρά και την ποιότητα της παραγωγής σε όλες τις ποικιλίες. Κατά συνέπεια, η μείωση της παραγωγής δεν πίεσε τις τιμές προς τα πάνω. Στην Καβάλα, η παραγωγική μείωση υπολογίζεται στο 40%, ενώ στην Κορινθία στο 80%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠ.Α.Α.Τ., οι εξαγωγές σταφυλιών μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 16,1% ανερχόμενες την 29η Οκτωβρίου στους 54.736 τόνους.
Πιο άσχημη η κατάσταση στην Κορινθία
Η περιοχή που είχε τα περισσότερα προβλήματα από τον καύσωνα ήταν η περιοχή της Κορινθίας, η οποία στερείται νερού και για αυτά τα λίγα ποτίσματα τον χρόνο που κάνουν οι παραγωγοί στα κτήματα τους πληρώνουν το νερό χρυσάφι! Παρά, όμως, τον μειωμένο όγκο της παραγωγής, οι τιμές παραγωγού για τη σουλτανίνα δεν σήκωσαν κεφάλι και από την αρχή της σεζόν έως και το τέλος διαμορφώθηκαν γύρω από τον άξονα των 70 λεπτών περίπου.
Ξεκινά η σεζόν για το νοτιοαφρικάνικο σταφύλι
Μεταξύ 70,6 και 77,7 εκατ. κιβώτια επιτραπέζιων σταφυλιών των 4,5 κιλών αναμένεται να φέρουν φέτος στην αγορά οι εξαγωγείς της Νοτίου Αφρικής, σύμφωνα με την αρμόδια διεπαγγελματική οργάνωση της χώρας, SATI. Σημειώνεται ότι από τη μία παρατηρείται περιορισμός των καλλιεργητικών εκτάσεων που αφιερώνονται στο σταφύλι, από τα 211.000 στα 205.640 στρέμματα, αλλά από την άλλη μπαίνουν σε παραγωγή νέα κτήματα με καινούρες ποικιλίες υψηλότερων αποδόσεων.