spot_img
spot_img

Στατιστικά στοιχεία εξαγωγών φρούτων και λαχανικών, 8.4.22

Το ΥΠ.Α.Α.Τ. δημοσίευσε τα στοιχεία των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών για την 8η Απριλίου 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, προέβη στον παρακάτω σχολιασμό:

Οι εξαγωγές φράουλας από 1/1/22 έως 7/4/2022 ανέρχονται σε 29.552 τόνους έναντι 28.351 τόνων πέρυσι, δηλαδή είναι αυξημένες κατά 4,2% με ιδιαίτερη αύξηση την τελευταία εβδομάδα.

Συνεχίστηκε η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Για τα πορτοκάλια και την νέα χρονιά η ροή των εξαγωγών είναι πάρα πολύ χαμηλή, ενώ η ζήτηση χαμηλότερη. Όσον αφορά την κατανάλωση, οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο.

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων. Από 1/9/21 έως 8/4/22, η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 49.942 τόνους,  26,4%  δηλαδή σε σχέση με πέρυσι.

Από 1/9/2021 έως και 8/4/2022 οι αναγγελίες φορτίων ακτινιδίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση αφορούσαν 176.283 τόνους, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ τόσο σε αξία όσο και σε τονάζ. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 11,1%, με τις αποστολές προς εκτός ΕΕ χώρες να ανέρχονται σε 51.078 τ., ήτοι 29% του συνόλου έναντι 43.603 τ. πέρυσι.   

Fruit Logistica  

Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών για να παραμείνει βιώσιμος πρέπει να μετακυλήσει την αύξηση του κόστους του στην κατανάλωση ή να μειωθεί το κόστος

Με επιτυχία διεξήχθη στις 5 και τις 7 Απριλίου στο Βερολίνο η φετινή Fruit Logistica. Στην έκθεση παρουσιάστηκε μεγάλη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου των εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών.

Το κόστος παραγωγής και εμπορίου διακίνησης φρούτων και λαχανικών -ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά, ξύλο, χαρτόνι ή πλαστικά για συσκευασίες, –  έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τις αυξήσεις του κόστους και έχει ήδη δημιουργήσει μια κατάσταση υπερπροσφοράς με πτώση των τιμών στην κατανάλωση της ΕΕ.

Ο τομέας πάσχει από σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, επειδή δεν είναι δυνατή η μεταφορά μέρους της αύξησης του κόστους παραγωγής στις τιμές λιανικής.

Η κατάσταση, έχει επιδεινωθεί με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τόσο στην εγχώρια όσο και την ευρωπαϊκή αγορά. Οι κυρώσεις στην Ρωσία και η ακύρωση του συστήματος πληρωμών Swift αμφισβητεί κάθε συναλλαγή μαζί της. Έτσι, από τις αρχές Μαρτίου, παρατηρείται υπερπροσφορά φρούτων και λαχανικών στην Ε.Ε που προορίζονται για τη ρωσική αγορά που ανακατευθύνθηκαν μαζικά στην Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι οι τιμές πώλησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην ιστορική αύξηση του κόστους που υπέστη ο κλάδος διαχείρισης και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, προτείναμε τη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της αγοράς, ιδίως την απόσυρση του προϊόντος στο πλαίσιο των οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών για την αποσυμφόρηση της προσφοράς στην λιανική πώληση των νωπών οπωροκηπευτικών. Ζητείται μείωση του κόστους των λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων αλλά και των υλικών συσκευασίας– τυποποίησης και μεταποίησης που χρησιμοποιούνται στα οπωροκηπευτικά και αγροκτήματα, καθώς και μείωση του κόστους ενέργειας, νερού άρδευσης, αλλά και ενίσχυσης του πετρελαίου κίνησης στα έμφορτα φορτηγά Διεθνών μεταφορών (πολιτική που εφαρμόζουν πολλές χώρες της ΕΕ, π.χ Βέλγιο, Ισπανία).

Οι ροές των εξαγωγών μας μέχρι 8/4/2022 παρουσιάζουν σημαντική μείωση της τάξης του 10,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής, παρά την μικρή βελτίωση της ανασκοπούμενης εβδομάδος κατά 3,1% έναντι της προηγούμενης, εν όψει του Πάσχα των καθολικών (17/4). 

Βεβαίως προς Ουκρανία & Λευκορωσία καμιά δραστηριότητα δεν παρατηρείται,αλλά η δραστηριότητα με τις γύρω χώρες συνεχίζεται βεβαίως με καθημερινή σχεδόν επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img