Σε δημοπράτηση βγήκε το νέο μεγάλο αρδευτικό έργο-ΣΔΙΤ που αφορά το αρδευτικό σύστημα στον Αλμωπαίο. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων.
Το κόστος των έργων είναι με τον ΦΠΑ 122,14 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ 98,5 εκατ. ευρώ). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου 2023. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών (εφαρμογής και κατασκευαστικών), η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου Αλμωπαίου και των συνοδών έργων καθώς και η συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου.
Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 300 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Από αυτό το χρονικό διάστημα τα πρώτα 2-3 χρόνια αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και ο υπόλοιπος χρόνος την συντήρηση και λειτουργία. Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε περίπου 25.000 αγρότες.
Η παρούσα σύμβαση χρηματοδοτείται με πόρους που προέρχονται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU.
Αντικείμενο του έργου
Το έργο αφορά την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:
– την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών
– την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)
– την συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη
Σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο αξιοποίησης προβλέπεται η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Τα προτεινόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το ανατολικό όριο της περιμέτρου της προς άρδευση έκτασης βρίσκεται σε απόσταση 7,5 χλμ δυτικά της πόλης των Γιαννιτσών, το δυτικό όριο 10,4 χλμ ανατολικά της πόλης της Έδεσσας και 1,2 χλμ ανατολικά της πόλης της Σκύδρας. Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανέρχεται σε 150.000,00 στρ. περίπου, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500,00 στρ περίπου. Η προς αξιοποίηση έκταση υπάγεται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Πηγή:ypodomes.com