spot_img
spot_img

Πυρηνόκαρπα: Φυτοπροστασία κατά της μονίλιας & του εξώασκου

Τεχνικό δελτίο φυτοπροστασίας για την αντιμετώπιση της μονίλιας, του εξώασκου και των θριπών στα πυρηνόκαρπα και ιδιαίτερα τα ροδάκινα, νεκταρίνια και δαμάσκηνα εξέδωσε το Περιφερειακό Kέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου.

Ακολουθούν οι οδηγίες φυτοπροστασίας:

ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ

ΚΟΡΥΝΕΟ

Συμπτώματα: Ο μύκητας προκαλεί αρχικά κόκκινες κηλίδες στα φύλλα, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καστανές και ξηραίνονται στο κέντρο. Οι νεκροί ιστοί πέφτουν, οπότε σχηματίζονται οπές, «τρύπες από σκάγια». Παρόμοιες κηλίδες (συχνά βυθισμένες) εμφανίζονται στους καρπούς, οι οποίες και εξελίσσονται σε καστανά δερματώδη λέπια. Πολλές φορές πάνω στις κηλίδες εμφανίζεται έκκριση κόμεος.

Οδηγίες: Να γίνει προληπτική επέμβαση στην πτώση των πετάλων

ΜΟΝΙΛΙΑ Οδηγίες: Βλέπε δελτίο 5/9-3-22.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ – ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ-ΔΑΜΑΣΚΗΝΙΑ

ΜΟΝΙΛΙΑ – ΕΞΩΑΣΚΟΣ

Διαπιστώσεις: Σας θυμίζουμε ότι από την έκπτυξη του ακραίου φυλλοφόρου οφθαλμού και μέχρι τα φύλλα να αποκτήσουν το τελικό μέγεθος τα δένδρα πρέπει να είναι προστατευμένα εφόσον οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 7 οC.

ΩΙΔΙΟ

Διαπιστώσεις:

Οδηγίες: Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος της πτώσης των πετάλων και μέχρι να αρχίσει η σκλήρυνση του πυρήνα, είναι καθοριστικό για την ασθένεια. Θερμοκρασίες πάνω από 21ο C ευνοούν τον μύκητα, με άριστο τους 21-27 οC.

ΘΡΙΠΕΣ

Οδηγίες: Απαιτείται επέμβαση στην πτώση των πετάλων, όταν στο 5% των ανθέων υπάρχουν ακμαία και νύμφες θριπών (ελέγχουμε δύο άνθη από 50 δένδρα).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όλα τα δελτία μας βρίσκονται στο διαδίκτυο (www.minagric.gr)

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img