Το ζήτημα της νέας γενιάς γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τα συμφέροντα των πολυεθνικών θέτει η ΠΟΓΕΔΥ σε νέα της ενημέρωση, η οποία έχει ως εξής:
Στις 5 Ιουλίου 2023 κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχέδιο Κανονισμού (το οποίο επισυνάπτουμε) για την νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
Η Νομοθετική αυτή πρόταση προβλέπει 2 κατηγορίες φυτών που προκύπτουν με τους νέα γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Την πρώτη κατηγορία την θεωρεί ισοδύναμη με τα συμβατικά φυτά, θέτοντας ένα όριο 20 γενετικών τροποποιήσεων και την 2η κατηγορία που αποτελούν τα φυτά με περισσότερες από 20 γενετικές τροποποιήσεις.
Στην 2η κατηγορία δεν καταργεί την αξιολόγηση κινδύνων ενώ για την 1η δεν απαιτεί τίποτα.
Το όριο των 20 γενετικών τροποποιήσεων για την ισοδυναμία των τροποποιημένων φυτών με τα συμβατικά είναι αυθαίρετο χωρίς καμία επιστημονική βάση.
Εξάλλου έχουν παρατηρηθεί αστοχίες στην γονιδιακή επεξεργασία τέτοιες που είναι δύσκολο να ανιχνευτούν με ανεπιθύμητες επιδράσεις σε γονίδια.
Αυτό ενέχει τον κίνδυνο αβέβαιων επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου μέσω της διατροφής του αλλά και στο περιβάλλον μέσα από την αλληλεπίδρασή τους με τα ήδη καλλιεργούμενα φυτά, αλλά και τα άγρια και ενδημικά.
Αφαιρεί επιπλέον από τα Κράτη Μέλη το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας σε Εθνικό έδαφος στην περίπτωση που βλάπτετε κάποιο τοπικό προϊόν ή το Οικοσύστημα.
Το Νομοσχέδιο επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρίες Σποροπαραγωγής να αυξάνουν τα κέρδη του σε βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα η συνύπαρξη γενετικά τροποποιημένων φυτών θα είναι εις βάρος των Βιολογικών προϊόντων.
Γι΄ αυτό λοιπόν καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών να μην υποστηρίξει αυτή τη Νομοθετική πρόταση για τα τροποποιημένα διατηρώντας την πάγια θέση της Ελλάδας εδώ και μία εικοσαετία που δίνει το δικαίωμα στο κάθε Κράτος Μέλος να απαγορεύει τέτοιες καλλιέργειες στο Εθνικό του έδαφος. Η υγεία των Ευρωπαίων πολιτών είναι η προτεραιότητα και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών.