spot_img
spot_img

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Καταστροφές στα ακτινίδια και τα αχλάδια

Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχθηκε και ο κλάδος της φυτικής παραγωγής που προκάλεσε η κακοκαιρία Ντάνιελ στον κάμπο της Θεσσαλίας και όσο περνάνε οι μέρες τόσο περισσότερο γίνεται εμφανές το μέγεθος της καταστροφής στον τομέα των φρέσκων φρούτων. Στον Πυργετό, μέρος των κτημάτων που πλημμύρισε έχει χάσει την φετινή του παραγωγή και πιθανώς οι ζημιές να αφορούν και σε φυτικό κεφάλαιο, καθώς, όπως λένε οι παραγωγοί την περασμένη εβδομάδα, ακόμα δεν είχαν καταφέρει να προσεγγίσουν ή να υπολογίσουν όλες τις ζημιές. Όπως αναφέρουν το κομμάτι της παραγωγής που έχει σωθεί και αφορά τα πράσινα ακτινίδια Hayward είναι ποιοτικό, αλλά προφανώς υπάρχει αγωνία για το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή. Πέρα από τα ακτινίδια, είναι δύσκολο και για τα μήλα να πούμε για τις συνέπειες στους καρπούς. Προς το παρόν, το επείγον ζήτημα είναι η αποκατάσταση έστω και προχείρως στο οδικό δίκτυο στην περιοχή που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές για την μεταφορά της προς συγκομιδή παραγωγής και συνέχιση της αρξάμενης εξαγωγής τους, ώστε να μην χαθούν μερίδια στις παραδοσιακές μας αγορές π.χ Αίγυπτος. Επίσης, στην περιοχή Πλατανούλια το αποτράβηγμα των νερών του πλημμυρισμένου Πηνειού αποκάλυψε κατεστραμμένες κτήματα αχλαδιών. Ειδικά στα γραμμικά σχήματα κατέρρευσαν όλες οι σειρές και ξεπατώθηκαν δέντρα.

Ζητάνε κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση πρώιμης διακίνησης ακτινιδίων

Όσον αφορά τα ακτινίδια που οι αγροί καλλιέργειάς τους είναι πλημμυρισμένοι «κάποιοι» ζητούν να συγκομισθούν και να εμπορευθούν κατ’ εξαίρεση από τώρα αντί της ορισμένης ημερομηνίας στις 15 Οκτωβρίου, που προβλέπει η Κ.Υ.Α για την ποικιλία Hayward.

Γενικά, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική στα αχλάδια και άλλες καλλιέργειες φρούτων, αλλά και σε βαμβάκι, τριφύλλι, καλαμπόκι, μήλα, αμπέλια, και ροδάκινα. Ακόμα και οι ετήσιες καλλιέργειες είναι δύσκολο να προετοιμαστούν για σπορά σιτηρών αφού οι αγρότες εκτιμούν ότι θα αργήσει πολύ η αποστράγγιση. Τέλος, σημειώνουμε πως στη Θεσσαλία παράγονται 359.000 τόνοι φρούτων και καρπών ή το 7% από τους συνολικά 5.495.000 τόνους της χώρας μας, εκ των οποίων 84.500 τόνοι μήλα και 43.300 τόνοι αχλάδια. Σε ό, τι δε αφορά τα νωπά κηπευτικά, το γενικό σύνολο της παραγωγής της χώρας ανέρχεται σε 2.330.000 τόνους και στη Θεσσαλία παράγονται οι 278.000 τόνοι (12%).

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img