Περίπλοκα εξελίσσεται η φετινή σεζόν για τις εξαγωγές των μολδαβικών μήλων, τα οποία έχουν γνωρίσει διεύρυνση των εξαγωγών τους στην ανατολική Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις οργανώσεις αγροτικών παραγωγών της Μολδαβίας, με βάση τα στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας, τον Δεκέμβριο του 2022 εξήχθησαν περίπου 8.000 τόνοι μήλων. Πρόκειται για μόλις 1.000 τόνους περισσότερους από τις εξαγωγές του Νοεμβρίου και σημαντικά λιγότερους από τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων των οργανώσεων των οπωροπαραγωγών για τις εξαγωγές του Δεκεμβρίου, οι οποίες μιλούσαν για περίπου 10.000-12.000 τόνους. Σημειώνουμε, πως οι εξαγωγές μήλων από τη Μολδαβία τον Δεκέμβριο του 2021 έφθασαν τους 19.000 τόνους. Περίπου τα 2/3, των εξαγόμενων από τη Μολδαβία μήλων τον περασμένο μήνα, δηλαδή σχεδόν 5.000 τόνοι, παραδόθηκαν στις αγορές της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες οι χώρες που σχηματίστηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης).
Ισχυρός πολωνικός ανταγωνισμός στη ρουμάνικη αγορά
Ταυτόχρονα, ο Φεβρουάριος μπήκε χωρίς να έχει επέλθει η εδώ και αρκετές εβδομάδες προσδοκώμενη άνοδος των εξαγωγών μήλων στη ρουμανική αγορά.
Αυτό προκαλεί εντύπωση στους κύκλους των Μολδαβών εξαγωγέων, καθώς οι εξαγωγές μήλων από τη Μολδαβία προς τη Ρουμανία ανήλθαν σε 600 τόνους τον Νοέμβριο και 800 τόνους τον Δεκέμβριο, δηλαδή σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα. Οι έμποροι επισημαίνουν ότι τα σχετικά φθηνά πολωνικά Gala εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλο αριθμό στη ρουμανική αγορά, αν και η χονδρική τιμή τους αυξάνεται αργά αλλά σταθερά. Από την άλλη, ορισμένοι αγοραστές στη Ρουμανία εμφανίζονται έτοιμοι να αυξήσουν την αγορά των μολδαβικών Gala, καθώς και ορισμένων άλλων ποικιλιών, όπως η “Golden Delicious”, σε τιμές συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες πολωνικές ποικιλίες, εάν τα μολαδαβικά μήλα δεν είναι κατώτερα σε ποιότητα τουλάχιστον. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μάλλον έχουν απομείνει ελάχιστα ποιοτικά μολδαβικά μήλα αυτών των ποικιλιών. Από την άλλη, υπάρχουν ακόμη σημαντικά αποθέματα μολδαβικών Red Chief, Braeburn, Fuji και άλλων ποικιλιών, αλλά δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα αυτά από αγοραστές στο εξωτερικό.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα γεγονός που είναι αξιοσημείωτο για θετικούς λόγους: Οι εξαγωγές μήλων με εμπορευματοκιβώτια δια θαλάσσης ανήλθαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε περίπου 1.000 τόνους, όγκος αρκετά πολλαπλάσιος αυτού του περασμένου Δεκεμβρίου. Εάν αυτός ο μηνιαίος ρυθμός θαλάσσιων παραδόσεων συνεχιστεί, οι εξαγωγές μήλων μέσω θαλάσσης θα φθάσουν σε επίπεδο ρεκόρ.
Χαμηλές προσδοκίες από την Αίγυπτο
«Οι Μολδαβοί εξαγωγείς δεν θα πρέπει να υπολογίζουν σε αφορολόγητες εξαγωγές φρούτων προς την Αίγυπτο στο εγγύς μέλλον». Σε αυτό συνοψίζεται το αποτέλεσμα των μέχρι στιγμής προσπαθειών της μολδαβικής κυβέρνησης για σύναψη στενότερων εμπορικών σχέσεων με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, ο Vladimir Bolea, Υπουργός Γεωργίας και Βιομηχανίας Τροφίμων της Μολδαβίας, συμβούλευσε τους παραγωγούς φρούτων να είναι ρεαλιστές όσον αφορά την προοπτική εξαγωγής μήλων στην αιγυπτιακή αγορά. Σύμφωνα με τον Μολδαβό υπουργό, μετά την επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης της Μολδαβίας στην Αίγυπτο και τις διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των αιγυπτιακών υπουργείων και οικονομικών οργανισμών, συστάθηκε διακυβερνητική ομάδα εργασίας τον Νοέμβριο του 2022, η οποία έχει στην ευθύνη της να εντοπίσει εμπορεύματα υψηλού ενδιαφέροντος για το διμερές εμπόριο, καθώς και τον υπολογισμό ποσοστώσεων για την προμήθειά τους στις αγορές της Μολδαβίας και της Αιγύπτου υπό προτιμησιακό καθεστώς.
Σύμφωνα με τον V. Bolea, οι σχετικές αποφάσεις προετοιμάζονται με αργούς ρυθμούς λόγω του κακού ιστορικού των διμερών εμπορικών σχέσεων. Ο ετήσιος όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Μολδαβίας και Αιγύπτου ανερχόταν μέχρι σήμερα σε λίγα μόνο εκατομμύρια δολάρια και, άλλωστε, όπως δήλωσε ο Vladimir Bolea, η αιγυπτιακή πλευρά δεν θεωρεί τη μικρή αγορά της Μολδαβίας ως προτεραιότητα όσον αφορά τις εξαγωγές.
Με τη σειρά τους, οι εμπειρογνώμονες των μολδαβικών ενώσεων οπωροκηπευτικών πιστεύουν ότι τα μολδαβικά μήλα, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αιγυπτιακή αγορά. Αντιστρόφως, η Μολδαβία θα μπορούσε να εφοδιάζεται με αιγυπτιακά εσπεριδοειδή, εξωτικά φρούτα, καθώς και ορισμένα είδη λαχανικών.
Φ.Κ.