Η ζωή και το επιστημονικό έργο του κ. Τάσου Μίχου, του γεωπόνου από την Καστοριά που έφερε το ακτινίδιο στην Ελλαδα και ο οποίος έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών συγκινούν.
Ο Τάσος Μίχος γεννήθηκε το 1929 στην Κορησό Καστοριάς. Το 1947, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, τελείωσε το σχολείο και πήγε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να σπουδάσει. Έτσι, ξεκίνησε από την Καστοριά, πάνω σε ένα φορτηγό φορτωμένο με τρόφιμα, έχοντας ως συνοδεία τεθωρακισμένα. Αν και στο σχολείο ήταν ο καλύτερος στα μαθηματικά, τελικά αποφάσισε να δώσει εξετάσεις για τη Γεωπονική. Μέσα στα επόμενα χρόνια κέρδισε δύο υποτροφίες, μια στη Φλωρεντία και μία στο Παρίσι, όπου κατάφερε να χτίσει μία λαμπρή καριέρα ως γεωπόνος.
Άλλωστε… ο κύριος Μίχος είναι αυτός που έφερε τα ακτινίδια στην Ελλάδα! Αποφάσισε να βαφτίσει τον καρπό στα ελληνικά «ακτινίδιο», αφού στο εσωτερικό του μοιάζει με ρόδα ποδηλάτου.
Η καλλιέργεια του ακτινιδίου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και ειδικότερα στην Κατερίνη, έφερε σημαντικές αλλαγές στην τοπική κοινωνία, αφού βοήθησε πολλούς καλλιεργητές να βιοποριστούν από την παραγωγή του.
Σημαντικό ήταν, επίσης, το έργο του για τη βελτίωση της παραγωγής της φράουλας, με τη βοήθεια ψυγείου για κατάψυξη φυτών. Όπως και ο ίδιος λέει, με χαρά για τη δουλειά του, πέτυχε!
Στον σύνδεσμο στο τέλος του κειμένου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη για τη ζωή του κ. Τάσου Μίχου και για τις απαρχές του ακτινιδίου στη χώρα μας, καθώς και να ακούσετε τον ίδιο τον γεωπόνο να τα αφηγείται όλα αυτά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο archive.istorima.org και στην κα. Ειρήνη Αντωνίου.