spot_img
spot_img

Ο Γεωργαντάς στο 10ο Regional Growth Conference

Ο αγροδιατροφικός τομέας, ακόμα κι εν μέσω κρίσης, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά, όχι μόνο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του στο 10ο Regional Growth Conference 2022, που διοργανώνουν η εφημερίδα Πελοπόννησος και το site pelop.gr.

Πεποίθηση του κ. Γεωργαντά είναι ότι χωρίς αγροτική ανάπτυξη δεν μπορεί να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια, για την οποία, όπως τόνισε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για τη χώρα μας, ούτε για την ΕΕ. Και τούτο γιατί οι εισαγωγές δημητριακών από τις εμπόλεμες χώρες έχουν καλυφθεί από άλλες χώρες, ενώ, παράλληλα, δίδονται κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής, όπως π.χ. η δυνατότητα καλλιέργειας σε εκτάσεις που έχουν μπει σε προγράμματα αγρανάπαυσης, χωρίς οι παραγωγοί να χάνουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το πρόγραμμα. 

Επισήμανε ωστόσο ότι ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση ανέδειξαν ουσιαστικά τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση και τόνισε ότι η επάρκεια αγαθών πρέπει να διασφαλισθεί παγκοσμίως γιατί μια κρίση μπορεί να διαχυθεί παντού. Προς αυτήν  την κατεύθυνση, σημείωσε ότι πρέπει να αναζητηθούν πιο ανθεκτικές καλλιέργειες  και υποκατάστατα προϊόντων στις ζωοτροφές, αλλά και να δοθούν κίνητρα για να ασχοληθούν περισσότεροι με την πρωτογενή παραγωγή συνειδητά, καθώς πρόκειται για μια αποδοτική επαγγελματική δραστηριότητα.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς οι αλλεπάλληλες κρίσεις,  ανέδειξαν τη σημασία του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο στην επίτευξη οικονομικής ισορροπίας, αλλά και στην ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. 

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι τα περιθώρια συμβολής του πρωτογενούς τομέα στη στήριξη του βασικού οικονομικού προϊόντος της χώρας μας, του τουρισμού, είναι μεγάλα.

Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με κυρίαρχα την ιστορία, τον πολιτισμό, το φυσικό κάλλος και την αγροτική παραγωγή, τα οποία μπορούν να συμβάλλον στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Ερωτηθείς με ποιο τρόπο το ΥπΑΑΤ στηρίζει έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη, ο κ. Γεωργαντάς θύμισε ότι αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα του ΠΑΑ τα οποία στηρίζουν την ελληνική περιφέρεια και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 520 εκατ. ευρώ και Βιολογικής Παραγωγής, ύψους 611 εκατ. ευρώ, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ προκηρυχθεί στην Ελλάδα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img