Εκπρόσωποι των διεθνώς κορυφαίων ερευνητικών φορέων πάνω στις νέες ποικιλίες βερίκοκου, καθώς και των μεγαλύτερων επαγγελματικών – επιχειρηματικών οργανώσεων βερίκοκου από την Ευρώπη, θα ανέβουν στο φετινό βήμα του καθιερωμένου Συνεδρίου της Freskon.
«Τι εστί βερίκοκο;»: Μία παροιμιακή, ελληνική φράση, που επιλέχθηκε για σλόγκαν του φετινού Διεθνούς Συνεδρίου Βερίκοκου της Freskon, καθώς τόσο ταιριαστά συνοψίζει τα ποικίλα σύγχρονα ερωτήματα που ταλανίζουν τον κλάδο του εν λόγω φρούτου. Ποικιλίες: Ποιες είναι οι πιο κατάλληλες για κάθε περιοχή και εποχή; Καλλιεργητικές φροντίδες και μέθοδοι: Τι είναι αλήθεια και τι όχι; Κλιματική αλλαγή: Πώς αλλάζουν όσα ξέραμε; Εμπόριο και διεθνείς αγορές: Τι ζητούν επιτέλους οι αγοραστές;
Στο πλαίσιο της 8ης Freskon (11-13 Απριλίου 2024, Θεσσαλονίκη), που θα λάβει χώρα το Διεθνές Συνέδριο Βερίκοκου (11 Απριλίου), τις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω -και σε πολλά ακόμα- ερωτήματα, θα προσφέρουν εκπρόσωποι των διεθνών ερευνητικών φορέων πάνω στις νέες ποικιλίες, καθώς και επαγγελματικών – επιχειρηματικών οργανώσεων από την Ευρώπη. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους του Συνεδρίου που έχουν από τώρα δηλώσει με θέρμη τη συμμετοχή τους σε αυτό, ξεχωρίζουμε δύο κορυφαία στελέχη του ισπανικού Ινστιτούτου CEBAS, κατόχου της δημοφιλούς και πολυσυζητημένης ποικιλίας Mirlo Bianco. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε το βιογραφικό μίας εκ των ομιλητριών:
Παυλίνα Δρογούδη, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Imperial College, University of London και μεταδιδακτορική έρευνα στο University of Newcastle upon Tyne, Αγγλία. Από το 2003 εργάζεται στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων.
Η ερευνητική της δραστηριότητα αφορά την αξιολόγηση και βελτίωση γενετικού υλικού ροδακινιάς, βερικοκιάς και ροδιάς, τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και τη μελέτη καλλιεργητικών τεχνικών με σκοπό την αειφορική παραγωγή φρούτων. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικά υπεύθυνη σε πολλά Ευρωπαϊκά και Εθνικά έργα. Έχει δημοσιεύσει 65 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, και έχουν προκύψει >1100 αναφορές σε περιοδικά του SCI & SSCI.