Την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο υποέργο 1 «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.
Δικαίωμα υποβολής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) των τομέων μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, εκτός αυτών της αλιείας, οι οποίες:
-είναι υφιστάμενες ή υπό ίδρυση πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις,
-είναι νομικά πρόσωπα που λειτουργούν ως συλλογικοί φορείς υπό το καθεστώς «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών)
Η Δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 181.521.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.
Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ξεκινά την 31/05/2022, ώρα 12:00 και ολοκληρώνεται στις 30/9/2022.
Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν:
-Την Αίτηση Ενίσχυσης (σύμφωνα με το Παράρτημα IV: Αίτηση ενίσχυσης) και-Τον Φάκελο Δικαιολογητικών για την έγκριση της πρότασης (σύμφωνα με το Παράρτημα Ι: Λίστα δικαιολογητικών)
Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται με ψηφιακή υπογραφή (όπου απαιτείται) στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα, αφού πρώτα ο χρήστης κάνει εγγραφή.
Οι επιλέξιμοι τομείς είναι οι ακόλουθοι για γεωργικό προϊόν:
-Τομέας Κρέας – πουλερικά – κουνέλια (σφαγεία, παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες δημιουργίας ζωικών υποπροϊόντων)
-Τομέας Γάλα (όπως επεξεργασία γάλακτος, προϊόν γάλακτος, τυρί, γιαούρτη)
-Τομέας Αυγά (ίδρυση μονάδων με τυποποίηση – συσκευασία αυγών)
-Τομέας Διάφορα Ζώα (Μέλι, Σαλιγκάρια, Σηροτροφίας)
-Τομέας Ζωοτροφές
-Τομέας Δημητριακά (παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών)
-Τομέας Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
-Τομέας Οίνος
-Τομέας Αιθυλική Αλκοόλη
-Τομέας Όξος Εδώδιμον και Υποκατάστατα Αυτού Εδώδιμα
-Τομέας Οπωροκηπευτικά, Ακρόδρυα, Ξηροί καρποί
-Τομέας Άνθη (όπως τυποποίηση και εμπορία ανθέων)
-Τομέας Σπόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού
-Τομέας Κάνναβης
-Τομέας Καπνού
-Τομέας Ζυθοποίας
-Τομέας Φαρμακευτικών & Αρωματικών Φυτών
-Τομέας εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών
Οι δράσεις που προβλέπονται στους ανωτέρω τομείς αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων κλπ.
Η ένταση ενίσχυσης για μικρές επιχειρήσεις θα ανέρχεται στο 55% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας πλην του Νοτίου Αιγαίου και της Αττικής, όπου αυτή διαμορφώνεται σε 50% και 35% αντίστοιχα. Για τις μεσαίες επιχειρήσεις τα ανωτέρω ποσοστά διαμορφώνονται σε 55% για το Β. Αιγαίο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τη Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Δ. Ελλάδα, σε 50% για τη Κρήτη, τη Δ. Μακεδονία τα Ιόνια Νησιά, τη Στερεά Ελλάδα και τη Πελοπόννησο, σε 40% για το Νότιο Αιγαίο και σε 25% για την Αττική.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις τα ποσοστά αυτά μειώνονται κατά 10% σε σχέση με τα ποσοστά των μεσαίων επιχειρήσεων.
Το ύψος του επενδυτικού έργου θα πρέπει να ανέρχεται από 500.000 Ευρώ έως 7.500.000 Ευρώ για τις Πολύ Μικρές – Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις και από 2.000.000 Ευρώ έως 12.500.000 Ευρώ για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ:
Ολόκληρη η απόφαση στο συνημμένο αρχείο: