Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι 2.082 επιλαχόντες του προγράμματος των “νέων αγροτών” καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα.
Όπως επισημαίνουν μέλη της επιτροπής που έχουν συστήσει “η υπομονή τους έχει εξαντληθεί”. Διευκρινίζουν ότι κατέθεσαν τον φάκελό τους για ένταξη στο εν λόγω πρόγραμμα το 2021 κάνοντας και τα απαιτούμενα έξοδα σημειώνοντας ότι “πολλοί απ’ αυτούς με οικογένειες, παιδιά και υποχρεώσεις χρεώθηκαν για να συμπληρώσουν τους φακέλους αυτούς”. Έκτοτε και μέχρι σήμερα το μόνο που έχουν λάβει είναι μόνο υποσχέσεις.
Πιο συγκεκριμένα η Επιτροπή Επιλαχόντων Νέων Αγροτών Ελλάδας, στη σχετική της ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Σαν επιλαχόντες νέοι αγρότες φτάσαμε στο σημείο που η υπομονή μας τελείωσε, ξεκινήσαμε το 2021 έναν φάκελο με ό,τι έξοδα σημαίνει πως είχαμε (υπάρχουν παιδιά με οικογένειες που χρεώθηκαν για να πληρώσουν τους φακέλους τους).
Για να φτάσουμε Μάρτιο του 2023 να έχουμε μείνει σε υποσχέσεις και ευχολόγια του τύπου “αισιοδοξία, παιδιά”, από μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που το 2017 σαν αντιπολίτευση, κουνούσε το δάχτυλο για τους τότε επιλαχόντες .
Μια κυβέρνηση που αφήνει τους νέους, που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, εκτός σε δύο μεγάλα προγράμματα, αυτό των Νέων Αγροτών και των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες δεν μπορούν να καταθέσουν φάκελο για τα Σχέδια Βελτίωσης από τη στιγμή που δεν θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες,
Ένα χρόνος που πέρασε χωρίς καμία ενημέρωση, ένας χρόνος που πέρασε με ανασφάλιστες οικογένειες και παιδιά, ένας χρόνος που κάθε νέος σκέφτεται γιατί να μείνει σε αυτή την χώρα που δεν τον σέβεται. Σε πείσμα όλων αυτών, όμως, παραμένουμε στον τόπο που μας γέννησε, που αγαπήσαμε και τον δουλέψαμε με τα χέρια μας, στον τόπο μας που περιμένουμε επιτέλους να μας αγκαλιάσει και όχι να μας κλωτσήσει μακριά του.
Δικαίωση άμεσα, η υπομονή μας τελείωσε…
Επιφυλασσόμαστε για τη συνέχεια…»
Οι επιλαχόντες ανά Περιφέρεια
Σύμφωνα με τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επτά από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, 2.082 αγρότες που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1- Εγκατάσταση Νέων Γεωργών το οποίο προκηρύχθηκε από 14/11 έως 28/12 του 2021, αν και από το διοικητικό έλεγχο δεν έχει προκύψει λόγος απόρριψης, δεν έγιναν δεκτοί λόγω κάλυψης του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων.
Αναλυτικά ανά Περιφέρεια ο αριθμός αιτήσεων των επιλαχόντων υποψήφιων νέων γεωργών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης και τα απαιτούμενα συμπληρωματικά κονδύλια, βάσει του μέσου όρου των εγκεκριμένων αιτήσεων, έχει ως εξής:
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου:157 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 6,32 εκατομμύρια ευρώ.
Περιφέρεια Πελοποννήσου: 311 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 11,42 εκατομμύρια ευρώ.
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 195 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 7,32 εκατομμύρια ευρώ.
Περιφέρεια Κρήτης:730 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 28,38 εκατομμύρια ευρώ.
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 390 αιτήσεις για τις οποίες απαιτούνται περίπου 14,22 εκατομμύρια ευρώ.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 158 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 5,91 εκατομμύρια ευρώ.
Περιφέρεια Θεσσαλίας:141 αιτήσεις, για τις οποίες απαιτούνται περίπου 5,26 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, για την κάλυψη και των 2.082 αιτήσεων των επιλαχόντων νέων αγροτών απαιτείται μια αύξηση των κονδυλίων του Υπομέτρου 6.1 της τάξης των 78,55 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Δηλαδή περίπου το 1/6 των 521.357.500 ευρώ που ήδη έχουν δεσμευτεί για την κάλυψη 13.916 αιτήσεων που έχουν εγκριθεί για τις 13 Περιφέρειες της χώρας.