Με πολλές βροχές μας μπήκε το καλοκαίρι, οι οποίες σε κάποιες περιοχές συνοδεύονται και από χαλάζι, προκαλώντας έτσι ζημιές σε όλες τις παραγωγές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Ας δούμε ξεχωριστά, με λίγα λόγια, τις εξελίξεις για κάθε προϊόν.
Βερίκοκα: Με δυσάρεστο τρόπο εξελίσσεται η συγκομιδή στη Χαλκιδική, η οποία φέτος δέχθηκε πλήγμα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες από ισχυρές χαλαζοπτώσεις, που όμως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουν επηρεάσει τα όψιμα βερίκοκα της περιοχής, δηλαδή τα Μπεμπέκου κι άλλες ποικιλίες, όπως η Lady και η Farbali. Στην Ημαθία, οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου έχουν δημιουργήσει μικρά ποιοτικά προβλήματα στις μέσο-όψιμες ποικιλίες, οι οποίες συγκομίζονται σε αυτήν τη φάση -και πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου που διανύουμε. Το παράδοξο που παρατηρείται στις καλλιέργειες της περιοχής κι έχει τονιστεί από τους παραγωγούς από το ξεκίνημα κιόλας της σεζόν, είναι ότι κτήματα με ίδιες ποικιλίες, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις στην παραγωγή τους.Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην Πελοπόννησο και πιο συγκεκριμένα στην Αργολίδα και την Κορινθία. Οι εγχώριοι παραγωγοί χαρακτηρίζουν πλούσια την παραγωγή σε ορισμένα κτήματα, την ίδια στιγμή που σε γειτονικά κτήματα η παραγωγή φαίνεται ότι θα είναι πολύ χαμηλή.
Δαμάσκηνα: Λιγότερα κοκκινόσαρκα δαμάσκηνα -τα οποία προτιμούν οι αγορές του εξωτερικού- θα βρουν φέτος στην Ημαθία και την Πέλλα οι Έλληνες διακινητές, καθώς η παραγωγή έχει πληγεί σοβαρά από τα τέσσερα κύματα χαλαζιού που έχουν περάσει από αυτές τις περιοχές σε διάστημα 1,5 μήνα, χτυπώντας με διαφορετική ένταση όλες τις ζώνες καλλιέργειας του φρούτου. Ειδικά στην Πέλλα, σύμφωνα με αναφορές παραγωγών, οι ζημιές φτάνουν στο 40% του δυναμικού της, ενώ στην Ημαθία τα κτήματα είναι λιγότερο πληγέντα.
Βέβαια, επιπτώσεις στην παραγωγή της Ημαθίας άφησε επίσης η υγρή και βροχερή περίοδος της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα γύρη κακής ποιότητας, που ακολούθησε ένα χειμώνα που δεν έφερε μαζί του πολλές ώρες ψύχους για τα δέντρα. Έτσι, παρατηρείται και ακαρπία στην παραγωγή αρκετών ποικιλιών, τόσο παλαιών, όσο και καινούριων, που ετοιμάζονται για την αγορά τον Ιούλιο. Τέτοιες καινούριες ποικιλίες είναι η Owen T, η Johanna Red, η Black Amber και η Black Splendor, καθώς κι άλλες παρόμοιες που αποτελούν περίπου το 95% της παραγωγής του Ιουλίου.
Κεράσια: Φαίνεται πως στα ορεινά κτήματα της Πέλλας και στα κτήματα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας, οι όψιμες ποικιλίες κερασιών έχουν διασωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από τις καταστροφές του καιρού: Έτσι, από αυτές τις περιοχές οι διακινητές θα μπορέσουν να αντλήσουν κάτι παραπάνω -και πάλι, βέβαια, μιλάμε για λίγες ποσότητες, που θα κρατήσουν τις τιμές παραγωγού στα σημερινά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, οι ποικιλίες που θα βγουν στην αγορά από αυτά τα μέρη είναι με χρονική σειρά οι Ferrovia, Gordia, τα γερμανικού τύπου κεράσια και τέλος η Regina, με τις οποίες θα ολοκληρωθεί η σεζόν περίπου στις 20-25 Ιουλίου.
Ροδάκινα: Εκτίμηση των διακινητών του κλάδου είναι ότι από τα τέλη του Ιουνίου η παραγωγή στην Ημαθία θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς και ότι από εκείνο το διάστημα οι πωλήσεις θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό που δεν έχει αφήσει μέχρι και τα μέσα Ιουνίου την παραγωγική και εξαγωγική δυναμική των ημαθιώτικων ροδάκινων και νεκταρινιών να φτάσουν πιο ψηλά, είναι οι μεγάλες καταστροφές από τα χαλάζια στις περιοχές Αλεξάνδρια, Σκυλίτση, Ξεχασμένη, Κουλούρα, Μέση και Κρύα Βρύση.
Φυσικά, για να επαληθευτεί η εκτίμηση των διακινητών, προϋπόθεση είναι να μην υπάρξει κάποιο νέο χαλάζι στην Ημαθία, αλλά και στον Βελβεντό, η παραγωγή του οποίου θα ξεκινήσει μετά τις 20 Ιουνίου και μέχρι στιγμής δεν φέρει σοβαρές πληγές από αντίξοα καιρικά φαινόμενα.
Σταφύλια: Η ποσότητα των ποικιλιών Prime και Starlight από την Κρήτη θα είναι αισθητά ανεβασμένη κατά τη μετάβαση του Ιουνίου στον Ιούλιο, ενώ τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, όλοι οι παραγωγοί της Κρήτης που επιδίδονται στην καλλιέργεια αυτών των ποικιλιών σε υπαίθρια κτήματα θα έχουν ξεκινήσει την παραγωγή. Γενικά, οι Κρητικοί έχουν ενισχύσει τις φυτεύσεις των πρώιμων αυτών ποικιλιών και καθώς μέχρι τα μέσα Ιουνίου -που γράφονται αυτές οι γραμμές- δεν έχει προκύψει κάποιο καλλιεργητικό πρόβλημα, είναι δυνατό να επιτευχθεί μία αύξηση της παραγωγής τους κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.
Όσον αφορά τη Σουλτανίνα, που αποτελεί και τη ναυαρχίδα της κρητικής παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών, η ωρίμανση των καρπών στα αμπέλια προχωράει χωρίς προβλήματα. Σημειώνουμε δε, ότι εφόσον δεν προκύψει κάποια επιπλοκή, η συγκομιδή για εξαγωγές θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.
Τέλος, να αναφέρουμε πως οι Κρητικοί παραγωγοί έχουν ενισχύσει τις δοκιμές τους σε νέες ποικιλίες, ψάχνοντας κυρίως πιο πρώιμες και πιο όψιμες, όπως π.χ. τις Sugar Crisp και Autumn Pearl,αλλά αυτές δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στο επόμενο στάδιο της παραγωγής, δηλαδή το εμπορικό.
Πατάτες: Οι ποσότητες της Μεσσηνίας και της Ηλείας έχουν φτάσει στο τέλος τους και μέσα στον Ιούνιο η αγορά τροφοδοτείται από πατάτες με προέλευση την Αχαΐα, την Εύβοια και τη Νάξο, ενώ υπαρκτές ακόμη είναι και οι αιγυπτιακές ποσότητες. Να σημειώσουμε επίσης ότι η παραγωγή στις παραπάνω περιοχές διαμορφώνεται στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, καθώς τα καλλιεργούμενα στρέμματα δεν διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Ωστόσο, τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, οι εγχώριοι παραγωγοί ταλαιπωρήθηκαν από τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα προαναφερθέντα παραγωγικά κέντρα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στις εκριζώσεις πατάτας -κι έτσι να διαταράσσεται η ροή του προϊόντος στην εγχώρια αγορά.
Παρόλα τα προβλήματα παραγωγικής φύσεως, οι τιμές της πατάτας διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, καθώς δεν πέφτουν τους τελευταίους δύο μήνες κάτω από τα 0,50 ευρώ/κιλό (τιμή παραγωγού). Το γεγονός αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τους καλλιεργητές του προϊόντος, οι οποίοι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις φετινές καλές επιδόσεις της πατάτας, όταν θα προχωρήσουν στις φυτεύσεις για τη νέα σεζόν.
Κρεμμύδια: Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώιμη παραγωγή κρεμμυδιού στην περιοχή της Βοιωτίας, η οποία διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Κατόπιν, στα μέσα Ιουλίου τη σκυτάλη θα πάρει η όψιμη καλλιέργεια, η οποία είναι αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με την περυσινή. Μειωμένος κατά 50% είναι ο φετινός όγκος παραγωγής στα Βάτικα της Λακωνίας, μίας περιοχής που φημίζεται για κρεμμύδια με έντονη και πικάντικη γεύση. Η φετινή σεζόν -που ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο- εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά από πλευράς καιρικών συνθηκών, ωστόσο τα καλλιεργούμενα στρέμματα στην περιοχή είναι μειωμένα στο ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και της αύξησης στα κόστη παραγωγής. Αυτή η μείωση των στρεμμάτων οδήγησε σε μειωμένη παραγωγή, η οποία διαμορφώθηκε φέτος στους 3.000 τόνους, από 10.000 τόνους που ήταν πριν από μία επταετία. Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, αυτές διαμορφώνονται στα τέλη Ιουνίου στο 1 ευρώ/κιλό.