spot_img
spot_img

Μακάρι να λυνόντουσαν τα προβλήματα με «συστάσεις και απαιτήσεις»

Μετά τη δημοσίευση των άρθρων μας για την ομηρία των επενδυτών του μέτρου 4.2.1, έγινε πλέον γνωστό το θέμα αυτό και στον Υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος απαίτησε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών να επιταχύνει την αξιολόγηση των αιτημάτων των επενδυτών. Όμως αρκούν οι «συστάσεις και οι απαιτήσεις» ενός Υπουργού για να λυθεί αυτό το σοβαρό θέμα;

Κοντεύει να περάσει ένας μήνας από τότε που αρχίσαμε να αρθρογραφούμε για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής του μέτρου 4.2.1 από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών και η μόνη ενέργεια που έχει γίνει μέχρι στιγμής από τον Υπουργό κ. Γεωργαντά είναι να απαιτήσει από τον Διευθυντή της εν λόγω υπηρεσίας να επιταχύνει την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής.

Καλές οι συστάσεις του Υπουργού, όμως τα θέματα της γραφειοκρατίας στην χώρα μας δεν λύνονται με «συστάσεις και απαιτήσεις», έστω και εάν αυτές εκπορεύονται από υπουργικά χείλη.

Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις

Για να λυθούν τέτοια θέματα χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις και τέτοιες αποφάσεις δεν είδαμε να έχει λάβει έως τώρα ο κ. Γεωργαντάς.

Πολιτικές αποφάσεις θα μπορούσαν να είναι π.χ. η εφαρμογή fast track διαδικασιών από την υπηρεσία για την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα, η ενίσχυση της Διεύθυνσης με έμπειρο προσωπικό, η εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους εξωτερικούς συνεργάτες, ή ακόμα και να εγκρίνει ο Υπουργός ένα έκτακτο κονδύλι για υπερωρίες, ώστε οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης να ολοκληρώσουν μέσα στο συντομότερο δυνατό διάστημα τα εκκρεμή αιτήματα. Εξάλλου, πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες είναι σε θέση να του προτείνουν ακόμα περισσότερες επιλογές από αυτές που προτείνουμε εμείς.

Και για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα, θα πρέπει να καθοριστεί ότι από τούδε και στο εξής η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών θα ολοκληρώνει την αξιολόγηση ενός αιτήματος πληρωμής μέσα σε ένα καθορισμένο χρόνο, π.χ. 30 ημερών.

Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, από την πρώτη αίτηση στην Περιφέρεια μέχρι και την πληρωμή του αιτήματος ο χρόνος θα έφτανε τους τρεις μήνες, ένας χρόνος ικανοποιητικός για να συνεχίζονται οι επενδύσεις απρόσκοπτα και να μην κινδυνεύουν να πάνε φυλακή οι επενδυτές από την ελληνική γραφειοκρατία, όποια μορφή και εάν έχει αυτή, έντυπη ή ηλεκτρονική!

Τα στοιχεία και το χάος!

Για να καταλάβουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και οι συνδρομητές μας, σε ποια κατάσταση βρίσκεται η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Εφαρμογών, θα παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία.

Από το 2021 και μέχρι και την 23η εβδομάδα του 2022 που διανύουμε, δηλαδή μέσα σε 18 μήνες, έχουν υποβληθεί 165 αιτήματα πληρωμής, από τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα 80 και παραμένουν σε εκκρεμότητα προς αξιολόγηση άλλα 85 αιτήματα, τα μισά από τα οποία έχουν υποβληθεί το 2021 και τα άλλα μισά τους πρώτους μήνες του 2022. Τα στοιχεία αυτά μας αποκαλύπτουν ότι μέχρι σήμερα η Διεύθυνση στη Σκαλιστήρη αξιολογεί σε ένα μήνα περίπου 4,4 αιτήματα πληρωμής (80 αιτήματα που έχει ολοκληρώσει / 18 μήνες που χρειάστηκε = 4,4 αιτήματα). Η αξιολόγηση των αιτημάτων που είναι αυτή την ώρα σε εκκρεμότητα, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα ολοκληρωθεί σε 19 μήνες, δηλαδή τον Γενάρη του 2024! 

Μετά από αυτά τα στοιχεία, πιστεύετε κ. Γεωργαντά ότι το θέμα αυτό μπορεί να λυθεί με «συστάσεις και απαιτήσεις»; Χρειάζεται να λάβετε αποφάσεις εδώ και τώρα, με τις οποίες να δοθεί οριστικό τέλος σε όλη αυτή την γραφειοκρατία!

Τα παράδοξα!

Πολλά μπορεί να πει κάποιος για το “πρωτόκολλο”, καθώς εκτιμούμε ότι σε αυτό το σημείο κρύβεται η αχίλλειος πτέρνα της 12μηνης καθυστέρησης της αξιολόγησης των αιτημάτων, αλλά και η αναποτελεσματικότητα της Διεύθυνσης που, όπως προείπαμε, μέσα σε 18 μήνες ολοκλήρωσε μόνο 80 αιτήματα. Με άλλα λόγια, κύκλοι που γνωρίζουν αρκετά καλά τον τρόπο λειτουργίας της Διεύθυνσης κάνουν λόγο ότι όταν ένας φάκελος έχει ελλείψεις, οι υπάλληλοι περιμένουν να συμπληρωθούν αυτές από τον επενδυτή, ώστε κατόπιν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και μετά να εξετάσουν το επόμενο αίτημα, επικαλούμενοι το “θέσφατο” πρωτόκολλο. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μας απαντήσουν οι επικεφαλής της Διεύθυνσης εάν πράγματι ισχύει αυτή η “αντίληψη”.

Έρχονται μηνύσεις

Τα τελευταία ρεπορτάζ των ΦΝ έφεραν στη δημοσιότητα την «ομηρία» των επενδυτών του μέτρου 4.2.1 και πλέον πολλοί επενδυτές, βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν έρθει, αρχίζουν να συντονίζονται μεταξύ τους και να εξετάζουν την περίπτωση να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου, φτάνοντας  το θέμα ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν αυτό χρειαστεί.

Μάλιστα, από ό,τι πληροφορηθήκαμε, οι επενδυτές θα απαιτήσουν από την ελληνική Πολιτεία μέσω της νομικής οδού αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αγγίξουν τα 100.000.000, καθώς η αδικαιολόγητη 18μηνη καθυστέρηση πληρωμής των αιτημάτων τους έχει προκαλέσει στον καθένα από αυτούς μεγάλη επιχειρηματική, αλλά και προσωπική βλάβη… Το ποσό είναι τεράστιο και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσουν το οικονομικό επιτελείο, αλλά και το Μαξίμου, όταν πληροφορηθούν αυτά τα «μαντάτα»!

Διαβάστε το κείμενο της έντυπης έκδοσης στο παρακάτω συνημμένο αρχείο:

Τάκης Ορφανός

Εκδότης του περιοδικού «Φρουτονέα»

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img