Τα αιγυπτιακά πορτοκάλια εξοβελίζουν τα ελληνικά και τα ισπανικά από τις ευρωπαϊκές αγορές, εδώ και περίπου δέκα ημέρες, καθώς αυτά παραδίδονται στους Ευρωπαίους διακινητές σε πολύ χαμηλές τιμές, οι οποίες ανάλογα με τον προορισμό και την συσκευασία διαμορφώνονται γύρω από τον άξονα των 48-50 λεπτών περίπου!
Με αυτές τις τιμές που προσφέρονται στα αιγυπτιακά πορτοκάλια, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες που έως τώρα προμηθεύονται ελληνικά πορτοκάλια, προχωρούν σε αντικατάσταση των ελληνικών πορτοκαλιών με αιγυπτιακά, είτε αναγκάζουν τους Έλληνες προμηθευτές να προσφέρουν και αυτοί τα πορτοκάλια σε τιμές ανάλογες με αυτές της Αιγύπτου. Όπως αναφέρουν έγκυροι διακινητές, για να είναι ανταγωνιστικά τα ελληνικά πορτοκάλια σε σχέση με αυτά τις Αιγύπτου, πρέπει οι τιμές παραγωγού να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και από αυτά που δίνει η βιομηχανία του χυμού, δηλαδή των 20 λεπτών. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να συμβεί, γιατί ο παραγωγός σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσει να τα δώσει στη βιομηχανία του χυμού, αντί για τα συσκευαστήρια.
Έτσι, λόγω αυτών των γεγονότων η συγκομιδή γίνεται με βραδείς ρυθμούς και αρκετά συσκευαστήρια υπολειτουργούν, ενώ κάποια άλλα προσανατολίζονται να σταματήσουν την λειτουργιά τους μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στην αγορά.
Κοντά σε αυτά, πρέπει να προσθέσουμε ακόμα και το γεγονός ότι τα αυξημένα ποσοστά στα μικρά μεγέθη των καρπών, εντείνουν ακόμα περισσότερο αυτό το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί φέτος για τα πορτοκάλια.
Η κατάσταση στη Ισπανία!
Ανάλογη πίεση από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια, υπάρχει φυσικά, και στους Ισπανούς διακινητές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν εμπορικές πηγές από τη Βαλένθια στα «Φρουτονέα», η τιμή παραγωγού για τα Lane Late έχει μειωθεί από τις 14 Ιανουαρίου στα 0,30 από 0,36 ευρώ το κιλό, ενώ τα συσκευαστήρια που πουλούσαν την πρώτη ποιότητα των Lane Late στα 0,85 ευρώ το κιλό μέχρι εκείνη την ημερομηνία, πλέον αναφέρουν πως την έχουν ρίξει «αισθητά» τις τιμές προσφοράς.
Γενικά, οι Ισπανοί αναφέρουν πως ο ρυθμός της συγκομιδής και των πωλήσεων έχει πέσει από τα μέσα Ιανουαρίου σε όλα τα εσπεριδοειδή, περισσότερο, όμως, στα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Αυτήν την αρνητική κατάσταση την αποδίδουν στην μειωμένη ζήτηση, αλλά και στον ανταγωνισμό της Αιγύπτου (ακόμα και εντός Ισπανίας), και σε δεύτερο λόγο της Τουρκίας.