Μετά την Απουλία, η Εμίλια-Ρομάνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή καλλιέργειας ιταλικών φρούτων και λαχανικών με πάνω από 1.800.000 στρέμματα και προεξάρχουσες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες: Ραβέννα, Φορλί-Τσεζένα, Μπολόνια, Ρίμινι και τμήματα της Φεράρα. «Οι δύο πιο πληγείσες επαρχίες από μόνες τους, η Ραβέννα και η Φορλί-Τσεζένα, συμβάλλουν πάνω από 30% στην περιφερειακή παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Εάν προσθέσετε τη Μπολόνια και το Ρίμινι, αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε πάνω από 50%. Υπολογίζεται ότι στις πλημμυρισμένες περιοχές περίπου 800 χιλιάδες στρέμματα είναι φυτεμένα με οπωροκηπευτικά», αναφέρει η CSO Italia.
Οι ζημιές ανά καλλιέργεια
Αν και δεν είναι δυνατό να γίνει διάκριση με ακρίβεια κατά ποικιλία, σχεδόν 220.000 στρέμματα της πλημμυρισμένης περιοχής χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια λαχανικών, ενώ περισσότερα από 560.000 εκτάρια επηρεάζονται από την καλλιέργεια φρούτων, διευκρίνισε η Elisa Macchi, διευθύντρια της CSO Italia. Εκτός από τα σταφύλια, που πλημμύρισαν μια έκταση περίπου 270 στρεμμάτων, μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και παραγωγοί πυρηνόκαρπων φρούτων: Έχουν πληγεί χιλιάδες στρέμματα ροδάκινων, ενώ στην περίπτωση των νεκταρινιών, που η Emilia-Romagna αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής ιταλικής παραγωγής, και εδώ πολλά κτήματα συμπεριλαμβάνονται στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές. Τα βερίκοκα συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των ζημιών και, σύμφωνα με CSO Italia, έχουν πληγεί περίπου 45.000 στρέμματα και σχεδόν το 90% της περιφερειακής παραγωγής βρίσκεται στις πλημμυρισμένες ζώνες. Η Emilia-Romagna είναι επίσης σημαντική περιοχή για τα ακτινίδια: το 20% της εθνικής παραγωγής καλλιεργείται σε 42.000 εκτάρια. Η Emilia-Romagna αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική περιοχή καλλιέργειας ακτινιδίων έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα σε νέες ποικιλίες, όπως τα κίτρινα και κόκκινα ακτινίδια, εξηγεί η CSO Italia.
Από την πλημμύρα δεν γλίτωσαν ούτε τα αχλάδια: περίπου 26.000 εκτάρια βρέθηκαν κάτω από το νερό, που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του περιφερειακού συνόλου. Αυτό ακούγεται λιγότερο, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η παραγωγή αχλαδιών της περιοχής αντιπροσωπεύει περίπου το 70% ολόκληρης της χώρας.
Οι αποζημιώσεις
Ο Alessio Mammi, περιφερειακός αγροτικός σύμβουλος, μίλησε για αποζημιώσεις και ανοικοδόμηση. Έκανε μια επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης και των μέτρων με τα οποία πρέπει να στηριχθεί η τοπική οικονομία από την περιοχή, το υπουργείο και την ΕΕ. Η πρώτη φάση αφορά τις αποζημιώσεις και η δεύτερη τα διαρθρωτικά μέτρα για την ανοικοδόμηση της περιοχής, των επιχειρήσεων και των οπωρώνων. Τα προγραμματισμένα κονδύλια πρέπει να διατεθούν γρήγορα. Αυτά περιλαμβάνουν 100 εκατ. ευρώ για εταιρείες, 75 εκατ. ευρώ για τεχνολογίες και υποστήριξη για τους εργαζόμενους. Ζητήθηκε επίσης η ενεργοποίηση του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης, του έκτακτου ταμείου της ΚΑΠ με επιπλέον 400 εκατ. ευρώ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης για την ανακατασκευή των υποδομών.