spot_img
spot_img

Μήλο: Συνέχεια ενημέρωσης για καρπόκαψα σε Κεντρική & Δυτική Μακεδονία

Παραμονεύει η καρπόκαψα σε καλλιέργειες μήλου σε περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Για την ακρίβεια, όπως ενημερώνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης σε νέο του δελτίο, η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων, το χρονικό διάστημα 18-20 Μαΐου.  

Πιο συγκεκριμένα:

ΚΑΡΠΟΚΑΨA ΜΗΛΙΑΣ

ΠΕΔΙΝΕΣ – ΠΡΩΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Το παρόν δελτίο αποτελεί ενημέρωση για την πορεία της πτήσης της Καρπόκαψας Μηλιάς σε συνέχεια του δελτίου: No 18/29 Απριλίου 2022.

Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων, το χρονικό διάστημα 18-20 Μαΐου.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 25-27 Μαΐου υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 30 Μαΐου-1 Ιουνίου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

Οι εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν δοθεί σε προηγούμενο δελτίο (No 18/28 Απριλίου 2021).

Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΜΗΛΙΑ) και έντομο (εχθρό) (Cydia pomonella L., ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ): http://wwww.minagric.gr/syspest/syspest_ENEMY_crops.aspx

Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae)

Ο αριθμός των συλλήψεων των αρσενικών εντόμων που παρουσιάζονται στα γραφήματα προέρχεται από μία αντιπροσωπευτική παγίδα του δικτύου, για κάθε περιοχή (η ίδια από την αρχή του έτους), ώστε να δίνει την τάση της πορείας του πληθυσμού όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεν επιλέγονται παγίδες με σημαντικά χαμηλές συλλήψεις και ούτε κατ’ ανάγκη αυτές με τις υψηλότερες. Επίσης, εξαιρούνται οι παγίδες με μηδενικές ή ελάχιστες συλλήψεις ως μη αντιπροσωπευτικές.

Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

spot_img

Διαβάστε επίσης

Σχετικά Άρθρα

spot_img