Διαβάζατε παλιά Λούκυ Λουκ; Εάν ναι, θα θυμάστε σίγουρα τον Ραν Ταν Πλαν. Εκείνο το απίθανο σκυλί-φύλακα στις φυλακές που βοηθάει τον «φτωχό και μόνο καουμπόι» (Λούκυ Λουκ) να εντοπίσει τους κακοποιούς αδελφούς Ντάλτον κάθε φορά που δραπετεύουν. Μόνο που, ο Ρατ Ταν Πλαν είναι ένας χαζούλης σκύλος – το πιο ηλίθιο ζώο που υπάρχει στον κόσμο – καθώς όταν του πατάς το πόδι στο τρίτο σκίτσο, αρχίζει να ουρλιάζει στο δέκατοπέμπτο και βάλε…
Τώρα πως μας ήρθε να θυμηθούμε τον Ρατ Ταν Πλαν; Απολούστατα : Γιατί ακούσαμε, είδαμε και διαβάσαμε τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. ‘Ένα εκ των οποίων, μάλιστα, αφορά άμεσα τον κλάδο των φρέσκων φουτολαχανικών.
Θυμίζουμε ότι, πρωθυπουργός – που τόνισε για άλλη μια φορά πως η χώρα μας δεν είναι Μπανανία – και υπουργός Ανάπτυξης εξήγγειλαν πως θα:
- Μειωθούν κατά 30% οι παροχές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η μείωση αυτή να μεταφερθεί στην τελική τιμή καταναλωτή. Το μέτρο αφορά τις κατηγορίες των απορρυπαντικών, καθαριστικών, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τη ΔΙΜΕΑ και ως βάση των παροχών θα χρησιμοποιηθεί ο μέσος όρος των εκπτώσεων της τελευταίας κλεισμένης χρήσης των εταιρειών.
- Δεν θα μπορούν να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες οι εταιρίες τα προϊόντα των οποίων έχουν ανατιμηθεί εντός του προηγούμενου τριμήνου. Ως βάση θα χρησιμοποιηθεί η σημερινή τιμή.
- Επιβληθεί πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για τα βρεφικά γάλατα. Το μεικτό περιθώριο αφορά στο άθροισμα του λειτουργικού κόστους και του εμπορικού κέρδους έως 7%.
- Και εκείνο που αφορά ιδιαίτερα των κλάδο μας είναι ότι θα υπάρχουν : Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι (σε όλο το λιανεμπόριο) για οπωροκηπευτικά και κρέατα. Οι προμηθευτές θα πωλούν σε καθαρές τιμές και θα προβλέπεται πιστωτικό τιμολόγιο έως 3% για επιστροφή προϊόντων ή για φύρα προϊόντος. Μάλιστα δηλώθηκε ότι το εν λόγω μέτρο θα είναι μόνιμο.
Με άλλα λόγια, δυόμιση χρόνια μετά την απαρχή (Σεπτέμβριος 2021) της ραγδαίας ανόδου των τιμών και του πληθωρισμού, ιδίως στα τρόφιμα – νωπά και τυποποιημένα – και δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για την εκτίναξη των τιμών, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει το βασικό της επιχείρημα ότι, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι εισαγόμενες (σ.σ. επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και την 1η Ιανουαρίου φέτος από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις ευχές του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Νέο Έτος.
Μετά από δυόμιση χρόνια, ως άλλος Ρατ Ταν Πλαν, η κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, πως οι στρεβλώσεις που υπάρχουν, γνώριζε και συντηρούσε στην αγορά και ιδίως στο κομμάτι των αλυσίδων λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ), είναι εκείνες που συμπαρασύρουν τις τιμές ανεξέλεγκτα προς τα πάνω. Η ακρίβεια δεν είναι κατά βάση εισαγόμενη, αλλά προϊόν μιας στρεβλής αγοράς, που κινείται κατά το δοκούν των μεγάλων αλυσίδων λιανικού εμπορίου, σε αγαστή συνεργασία με πολλές μεγάλες – αλλοδαπές και ημεδαπές – εταιρίες.
Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθούν αυξήσεις που υπερβαίνουν το 200% στα βρεφικά γάλατα, προωθητικές ενέργειες σε αυξημένα κατά 155% προϊόντα, που οι τιμές τους για μερικές μέρες μειώνονται ξαφνικά κατά 35% και τις επόμενες μέρες επανέρχονται στα προηγούμενα αυξημένα επίπεδα. Πως μπορεί να δικαιολογηθούν οι πωλήσεις 1+1 προϊόντων (το ένα δώρο), όταν η τιμή τους είναι ίδια με την τιμή και των δύο. Το δώρο που είναι ;
Φυσικά και η …καθυστερημένη, αλά Ρατ Ταν Πλαν, παραδοχή της κυβέρνησης ότι, κάτι στραβό υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας, έχει μάλλον να κάνει με το ότι ο κόμπος έφθασε στο χτένι του καταναλωτή, δεν έχει καμία πρόθεση, για εισπρακτικούς λόγους, να παρέμβει άμεσα στις τιμές (πχ. μείωση ΦΠΑ) και βεβαίως ότι σε έξι μήνες από τώρα θα μπει φάκελος στο διαφανές πλαστικό κουτί (κάλπη) ή θα σταλεί επιστολική ψήφος.
Χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση των εξαγγελθέντων νέων μέτρων – που οι …κακές γλώσσες λένε πως θα εφαρμοστούν από Μάρτιο μεριά και βλέπουμε – είναι η ρύθμιση για τα πιστωτικά τιμολόγια που έχουν επιβάλλει αλυσίδες σούπερ μάρκετ στους προμηθευτές τους φρέσκων φουτολαχανικών. Τώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται, πάλι ως άλλος Ρατ Ταν Πλαν, να αναγνωρίζει το πρόβλημα.
Όταν ως ΦρουτοΝέα (για να ευλογήσουμε και τα γένια μας), γράφαμε πρώτοι και ξαναγράφαμε για την γάγγραινα των πιστωτικών τιμολογίων, επικρατούσε σιγή ιχθύος. Το ίδιο έγινε και όταν ορισμένα άλλα ΜΜΕ έπιασαν το θέμα. Ούτε κιχ δεν ακούστηκε όταν χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάργησαν τα πιστωτικά τιμολόγια στα σούπερ μάρκετ τους και μάλιστα χωρίς στο μέτρο αυτό να υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τώρα …ξαφνικά μαθαίνουμε ότι τα πιστωτικά τιμολόγια δεν μπορεί να είναι πάνω από το 3% της τιμής πώλησης από τον προμηθευτή.
Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, πολύ χαιρόμαστε που επιτέλους άνοιξε το ζήτημα των πιστωτικών τιμολογίων. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού μέτρου, καθώς και τις επιπτώσεις του στην πορεία των τιμών. Όπως με ενδιαφέρον αναμένουμε και τις …αντιδράσεις των golden boys των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετς. Εδώ θα είμαστε και όπως και πριν, έτσι και τώρα, θα λέμε ορθά και κοφτά την γνώμη μας με μοναδικό κριτήριο το καλό του κλάδου των φρουτολαχανικών.
Σ.Δ.